Megállíthatatlanul zsugorodik a Vas Népe és a Kisalföld is

Bazsó Bálint 2021-05-18 10:21:00
Folytatódott a megyei napilapok évek óta tartó zuhanása. Hiába a kormánypárti hátszél és a végtelen pénz, nem akar megállni a folyamat.

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) hétfő délután közzétett gyorsjelentéséből kiderült, hogy 2021 első negyedévében sem állt meg a hazai nyomtatott sajtó zsugorodása. Ugyanez igaz a kormányközeli Mediaworks befolyása alatt megjelenő megyei lapokra - derül ki a Magyar Hang cikkéből.

Mint írják: az elmúlt negyedévben a legtöbben, csaknem 3 és fél százaléknyian a Komárom-Esztergom megyei 24 órától pártoltak el, így ezért a lapért már csak 5 543 olvasó fizet. Hasonló mértékű, 3,16 százalékos esést regisztrált a Délmagyarország is, ez 615-tel kevesebb vevőt jelent, de még így is fogy belőle 18 819 példány. 

Az összes megyei lap 3 hónap alatt csaknem hatezer olvasót veszített, ez pedig azt jelenti, hogy a 2018-as választások óta 105 407 fizető vevővel van kevesebb (ennek ellenére még mindig 264 ezer újságot értékesítenek országszerte a megyei lapokból, vagyis a kormánypártok központilag szerkesztett propagandája így is nagy arányban jut el a célközönséghez). 

A Kisalföld az elmúlt három hónapban 838 olvasót vesztett, ami csaknem 3,5 százalékos veszteség. Az egykor az egyik legjelentősebb megyei lapnak számító újság 2018 óta elvesztette vásárlóinak csaknem 30 százalékát, egészen pontosan 14 375 olvasót. 

Nem áll jobban a Vaol.hu sem. Ők három hónap alatt 2,7 százalékos visszaesést produkáltak (337 elvesztett olvasóval), 2018 óta ezzel összesen 21 százalékkal zsugorodott a kormánypártok helyi sajtóterméke, ami 6814 olvasót jelent. 

Fotó: Farkas Bazsi

A nyomtatott sajtó zsugorodása természetesen országos tendencia: A magyar nyomtatott sajtó legnagyobb zuhanását a 168 óra volt kénytelen elszenvedni  (6 112 darab értékesített példányszámról csökkent 5 216-ra, miközben 2017 első negyedévében még több mint 12 ezer aktív vásárlója volt), a HVG és a Magyar Demokrata satagnál, a Népszava negyed év alatt a meglévő olvasói 3,3 százalékát vesztette el, a megyei lapokhoz hasonlóan szintén Mediaworks által kiadott Nemzeti Sport pedig vásárlói 4,6 százalékát.

Titkosították a Vas Népe eladási adatait

Az utolsó előtti pillanatban, azaz szeptember 29-én tette közzé éves beszámolóját a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány tulajdonában lévő MediaWorks Zrt. - írja az Átlátszó. A beszámoló szerint a cégbe tavaly szeptemberben olvadt be az egykor Andy Vajna tulajdonában álló Avalue Befektetési Kft., az Inform Média Lapkiadó Kft., a Juhász Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a K4A Lapkiadó Kft., a szintén egykori Vajna-tulajdon LAPCOM Zrt.

Ritka kivételek egyiket a Nők Lapja, amely enyhén nőtt, miközben a Kiskegyed jelentős, közel tízezres példányszám-esést regisztrált.

Bulvárban sem állnak jól a kormánypártok, itt ugyanis a Mediaworks könyvelheti el a legnagyobb veszteséget: a Hot! magazin 8,6 százalékot zuhant, és most 42 983 példányt értékesítenek belőle.

A Blikk 2,6 százalékot csökkent (56 405 példány fogy naponta), a Bors 2,8 százalékot (32 168), a két Centrál médiacsoportos bulvár közül pedig a Best esett nagyobbat (6,6 százalékot, 46 094 példányig), a Storyból jelenleg 100 075 darabot adnak el hetente.

Szólj hozzá!

Nem vicc: jön az Igazságtételi Bizottság, ami 11 év fideszes teljhatalom után fog "elmúltnyolcévezni"

A párhuzamos valóságban élők ismét csorgathatják a nyálukat, hiszen a "balliberális országfosztás" miatt erkölcsi gyóntatószéket állít fel a Fidesz-közeli CÖF.

Hanga Ádám bajnok lett a Barcával

A jelenkor legjobb magyar kosarasa első spanyol bajnoki címét szerezte.

107 új fertőzött, 9 halott

A beoltottak száma 5 363 124 fő, közülük 4 271 990 fő már a második oltását is megkapta.

Egymással szemben haladt két személyvonat Mosonmagyaróvár közelében

A balesetet végül sikerült elkerülni. Viszont Móvár és Hegyeshalom között vasút helyett pótlóbusz jár, késések várhatóak.

Holnap kezdődik a 8. Savaria Filmszemle és Konferencia Szombathelyen

A legjobbnak ítélt versenyfilmek vetítésével indul a program.

Elrohasztottuk az egykor sokmilliárdot érő MiG-eket, már eladni sem lehet őket

A hadrendből úgy vontuk ki az orosz vadászgépeket, hogy egyszerűen leparkoltunk velük a betonra.

Ókori freskókat fedeztek fel egy volt veronai mozi alatt

Beomlott mennyezet maradványait és egy tűzben elszenesedett fabútort is találtak.

Jön a kánikula!

Akár 32 fok is lehet.

Balesetveszélyes a kőszegi Fő tér, figyelmeztet az Összefogás Kőszegért Egyesület

Sárga ragasztószalaggal jelölték körbe a feltöredezett betonlapokat.

Jövő héten leáll az Audi

Malajzia tehet róla. Vagyis a koronavírus.

Kikerült néhány felvétel a vuhani laborból, amin denevérek láthatók

A kínai kormány pedig korábban tagadta, hogy a laborban valaha is voltak denevérek.

Az erdőirtás ellen kampányolók kaptak az idén "zöld Nobel-díjat"

A Goldman Környezetvédelmi Díj nyerteseit hétfőn jelentették be.

Sárvár is feltűnik a Magyar Turisztikai Ügynökség reklámfilmjében

Pár pillanat erejéig látható a fürdő egyik medencéje.

Ahogy az várható volt: megszavazta a parlament a melegellenes törvényt

Hiába tiltakoztak ellene, a kormánypártok és a Jobbik is megszavazta az orosz mintára írt, nyíltan melegellenes törvényjavaslatot.

Kínai zászlóvá alakított, vörös Fidesz-logót akasztott ki Szabó Tímea a parlamentben

„Nem a melegek veszélyesek a gyerekekre, hanem maguk” – mondta a homofób törvényjavaslatról a Párbeszéd társelnöke.

van még itt cikk a témában:

Az állatkerti csimpánztól Kövér Lászlóig - emlékkiállítás nyílt Győrben Szük Ödön fotóiból

A Pro Urbe-díjas fényképész alkotásai a Triangulum galériában tekinthetőek meg július 4-ig, csütörtöktől vasárnapig, 10-18 óra között.

A GyőrPlusz kiderítette, hogy tévedtünk, közben azonban elefelejtettek újságot írni

Egy egész oldalt tölt ki a friss GyőrPluszban az Ugytudjuk.hu egy hibás információjának kivesézése – ahelyett, hogy megkérdezték volna a Győr-Szol vezetőit valóban fontos dolgokról.