Gulyás Gergely: Csak május végén jöhet az újabb nyitás

Székely Zoárd 2021-05-13 10:56:00
Nem lett elég beoltott a héten.

„96 ezer 16-18 év közötti fiatal regisztrált érvényesen az oltásra és ezért ők, illetve további, korábban regisztrált 144 ezer ember kaphatja meg jövő keddig a Pfizer-oltását"

– jelentette be Gulyás Gergely a mai kormányinfón.

144 ezer kiértesített regisztrált csütörtöktől Pfizer-oltást is tud online foglalni

Várhatóan a közeljövőben is lesz online foglalható Pfizer-oltás, a beérkező vakcinaszállítmányok és az abból első körös oltásra kiosztható oltóanyagok számától függően - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. Addig is minden regisztrált számára elérhető az időpontfoglalóban a Sinopharm-, a Szputynik és az AstraZeneca-oltóanyag.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy a pünkösd utáni héten fogjuk elérni az 5 milliós határt, ezért a jövő heti kormányülésen döntenek majd a további lazításokról. Mivel azonban a rendezvényszektor, beleértve a lakodalom szervezés előretervezést igényel, ezért már most jelezte, hogy

akárhogyan alakulnak az oltások, május 27-én éjféltől, tehát 28-tól újra lehet lakodalmakat tartani.

A kormány benyújtotta a helyreállítási tervet az uniónak, ezt néhány napon belül feltöltik a kormány oldalára. Gulyás szerint ezt a pénzt legfőképp az egészségügyi rendszer további fejlesztésére, a környezetbarát közlekedésre, valamint az oktatás fejlesztésére fordítják majd.

„Magyarország jól tudja ezeket a forrásokat felhasználni”

– tette hozzá.

Fotó: MTI/Botár Gergely

„Június elsejétől megtarthatóak lesznek a gyerektáborok"

– közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, hozzátéve, hogy várhatóan hamarosan elérjük az ötmillió beoltottat.

Elkészült a védettségi applikáció, amivel igazolni lehet, hogy valaki megkapta az oltást, ez még nem éles, de a közeljövőben az lesz, Androidra és Iphone-okra is jó lesz. Név, TAJ-szám, oltás ideje lesz benne, az adatokat QR-kóddal fogják ellenőrizni.

Az első használat előtt az EESZT-ben regisztrálni kell, hatjegyű pin-kódot kell megadni, az appba pedig majd azt a pin-kódot kell beírni, hogy látszódjanak majd az adatok.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy június közepéig elérhetjük az 5,3 millió beoltottat, a keleti vakcináknak köszönhetően pedig olyan gyorsan halad az oltási program Magyarországon, hogy két hónappal hamarabb érjük el azt az oltási szintet, mint az EU-s tagállamok többsége. Elmondása alapján eddig 5 millió 260 ezren igényelték az oltást.

„Június első felében elérhetjük azt, hogy mindenkit beoltunk, azokat az embereket is, akik csak nyugati vakcinákat választanak"

– mondta Gulyás.

A tervek szerint „már normális nyarunk lehet”, de a védettségi igazolvány rendszere várhatóan augusztusig fennmarad. A miniszter azonban hozzátette, ha sikerül követni az oltási programot,

május végétől a korlátozások nagy része megszűnik,

de addig még arra kéri az embereket, hogy a védekezési szabályokat addig tartsák be.

Románia után Szlovákiával is tárgyal a kormány a kölcsönös védettségi igazolvány elfogadásáról a határátlépésnél, amennyiben sikerül megállapodni, azt Szijjártó Péter azonnal be fogja jelenteni. Eddig hét országgal sikerült aláírni az oltási igazolványok kölcsönös elfogadását.

Elismeri egymás oltási igazolását Magyarország és Románia

„Magyarország és Románia kölcsönösen elismeri a koronavírus elleni oltásról kiállított igazolásokat, ugyanakkor nem biztos, hogy erről megállapodást is alá kell írni" - mondta Florin Citu román miniszterelnök csütörtökön Konstancán. A kormányfőt a tengerparti vendéglátóipar képviselőivel folytatott egyeztetése után tartott sajtóértekezletén reagáltatták Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes előző napi bejelentésére, miszerint Bukarest és Budapest hamarosan megállapodást köthet a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről.

Arra a kérdésre, hogy kinek szorít a kormány a baloldali előválasztáson, a miniszter így felelt:

„nincs prioritás, Magyarország sikeréért szorítunk,"

majd a választási törvény módosításáról nyilatkozott, hogy „ez nincs napirenden".

A hitelmoratóriummal kapcsolatban nem született még döntés, a kormány tárgyalást folytat a Magyar Bankszövetséggel.

Gulyás hangsúlyozta, hogy 5 százalékos recessziót, összességében pedig 10 százalékos gazdasági csökkenést hozott a világjárvány, de szerinte idén 4,2-4,3 százalékos növekedést érhet el Magyarország.

Elmondása alapján oltási terv lassulás oka az, hogy hiába van több vakcina, mint regisztrált, az emberek egy része válogat a vakcinák közül, ezért nem napi 100 ezerrel haladunk, hanem napi 30-40-50 ezerrel. De a 18 évnél idősebbek 56 százaléka már megkapta az oltást, és ez a szám június elejére meg fogja haladni akár a 65 százalékot is.

„Jól állunk, de tudomásul kell venni, az oltás önkéntes, mindenki szabadon dönt"

– tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a járvány idején indokolt a különbségtétel az oltottak és nem oltottak között, hiszen az oltások mind a megbetegedés, mind a továbbfertőzés kockázatát is csökkentik.

„Csak ameddig a járványügyi szempontból indokolt. Ha a fertőzöttség aránya olyan alacsony lesz Magyarországon, hogy nem feltétlenül szükséges zárt térben a védettségi igazolvány, akkor a kormány ezt a feltételt meg fogja szüntetni”

– felelte arra a kérdésre, hogy meddig maradhat fent ez az állapot.

 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.