Závecz: Nagyobb eséllyel győzné le Ungár Péter Hende Csabát

Bazsó Bálint 2021-05-11 10:49:41
Mind Ungár Péter, mind Czeglédy Csaba erősödött tavalyhoz képest, a DK a legnépszerűbb ellenzéki párt, az ellenzéki összefogás pedig győzne Szombathelyen. Számok, statisztikák, százalékok szerelmesei ide, itt a legfrissebb kutatás!

A Závecz kutatintézet legfrissebb felmérése szerint nüanszokon múlhat Ungár Péter és Czeglédy Csaba párharca az előválasztás során, Hende Csabát ugyanakkor Ungárnak van nagyobb esélye legyőzni a jövő évi választásokon - olvasható a kutatást szemléző Telex cikkében.

A lap által szemlézett - és az LMP megbízásából készített - kutatásból kiderült, hogy egyre többen támogatják az előválasztást. A friss felmérés szerint már a választókerületiek 44 százaléka elmenne szavazni, míg tavaly még csak a válaszadók 38 százaléka mondta ezt.

Mint írják: Az elmúlt egy évben sokat nőtt Ungár Péter ismertsége Szombathelyen. Míg tavaly májusban a választókerületiek háromnegyede mondta csak azt, hogy hallott róla, most már 88 százalék ez az arány. Czeglédy Csabát már tavaly májusban is szinte mindenki (97 százalék) ismerte Szombathelyen, és azóta se felejtették el a nevét (96 százalék).

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Szűkűlt a mezőny, szoros a meccs

A cég által készített előző három mérés (2020. május, 2020. szeptember, 2021. január) során a teljes lakosság és a biztos szavazók körében is Czeglédy Csaba állt a legjobban, ám akkor meg lehetett jelölni Bana Tibor (Mindenki Magyarországa Mozgalom) és Iker Áron (Momentum) nevét is. Ez pedig azt jelentette, hogy több jelölt között aprózódtak szét a szavazatok. Januárban a teljes lakosság körében három százalékkal (16 – 13%), míg a részvételt ígérők körében öt százalékkal (31 – 26%) állt jobban a DK-s jelölt, mint az LMP képviselője.

Ungár nagyon szorongatja Hendét

Egy friss felmérés szerint ha az LMP képviselője lenne a közös ellenzéki jelölt Szombathelyen, akkor lenne a legnagyobb esély arra, hogy bukik Hende Csaba. Egy friss, reprezentatív felmérést készített a Závecz Research. A kutatásban többek között azt kérdezték, hogy ha a következő választáson a választókerületben csak az alábbi két jelölt közül lehetne választani, akkor ön kire szavazna?

A mostani kutatás szerint viszont Ungár fordított, és az előbbi körben három százalékkal megelőzte (30 – 27%) Czeglédyt, utóbbi körben pedig döntetlenre (45-45%) állnak, vagyis eszerint a korábban Banával, illetve Ikerrel szimaptizálók inkább Ungár Péterhez húznak.

Ezt megerősítette a Telexnek Závecz Tibor is, aki szerint integratívabb Ungár Péter. A kutató szerint az LMP-s politikus jobban meg tudja helyben szólítani azokat az ellenzéki szavazókat, akik nem kötődnek pártokhoz. Czeglédy Csaba mögött ugyanakkor ott áll a legerősebb ellenzéki párt hagyományosan aktív szavazótáborral.

Két jelölt esetén Teljes lakosság körében Részvételt ígérők körében Részvételt ígérő és választani tudók körében
Czeglédy Csabára 27 45 50
Ungár Péterre 30 45 50
Nem tudja 43 10 -

Fontos kérdés az is, hogy mi történik az előválasztás után. A kutatóintézet arra is rákérdezett, hogy a jövőbeni győztes jelöltre az ellenzéki szavazók hány százaléka hajlandó leszavazni. Eszerint az ellenzéki szavazók 80 százaléka válaszolta azt, hogy Ungár Péterre szavaz 2022-ben, ha ő nyer az ellenzéki előválasztáson. 11 százalékuk nem voksolna rá, és 9 százalékuk nem válaszolt a kérdésre.

Czeglédy ugyanakkor egy picivel jobban megosztja az ellenzéki szavazókat. Amennyiben a DK politikusa nyeri az előválasztást, az ellenzéki szavazók 72 százaléka voksolna rá 2022-ben. A 20 százalékuk azt mondta, hogy nem szavazna a DK politikusára, 8 százalék pedig nem válaszolt erre a kérdésre.

 

Jön fel az ellenzék, mint a higany

A Závecz felmérése alapján - a jelenlegi állás szerint - ha egy az egyben versenyeznek Hende Csabával, akkor Ungár legyőzné a Fidesz képviselőjét (47 – 44 százalék), míg Czeglédy döntetlenre áll (45 – 45 százalék) a volt honvédelmi miniszterrel.

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy mindkét politikus jelentősen erősődött a tavalyi eredményekhez képest: A kutatintézet tavaly májusi felmérése alapján Hende Ungárt és Czeglédyt is előzte volna, februárban és idén májusban viszont Ungár már előzni tudott, a DK politikusa pedig beérte a fideszes országgyűlési képviselőt. 

Ez azt is jelenti, hogy a választókerületben egyre erősebb az ellenzék. Mint ismert, a 2018-as választásokon Hende majdnem húsz százalékkal több szavazatot kapott, mint az MSZP-P jelöltje, Nemény András (49,92 – 30,52 százalék), vagyis még egy teljes ellenzéki összefogás esetén is győzni tudott volna. Ez változott az önkormányzati választásra, akkor az ellenzék közös jelöltjeként rendkívül szoros csatában, de le tudta győzni tudta győzni Nemény Adnrás a fideszes ellenfelét, Balázsy Pétert.

A DK toronymagasan vezet

A felmérésben a pártszimpátiát is mérték. Eszerint egy mostani választáson a szombathelyiek 15 százaléka szavazna a DK-ra, míg a többi párt jócskán lemaradt tőlük. A felmérés szerint Momentum 5, az MSZP 3, a Jobbik 3, az LMP 2, a Párbeszéd 1 százalékon áll. Ugyanakkor magas a bizonytalanok (18 százalék) és a titkolózók (8 százalék) aránya. A Fidesz továbbra is a legnépszerűbb párt (37%) a választókerületben.

Ugyanakkor az is kiderül, hogy ha nem pártokra kell szavazni, hanem a Fidesz-KDNP és az ellenzéki összefogás között dől el a választás, akkor az utóbbi (48 százalék) komoly előnnyel, nyolc százalékos különbséggel vezet a kormánypártokkal szemben (40 százalék).

A Telex információi szerint a Jobbik az LMP politikusa mögé állhat be, az MSZP-P pedig nem indulna ebben a körzetben, a Momentum pedig még kérdéses: a lap információi szerint bár a párt közeléből arról lehetett hallani, hogy László Győző alpolgármestert indítják, a politikus nem tervezi az indulást.

Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban.

Szólj hozzá!

Közös ellenzék: Ha a Fidesz marad hatalmon, védtelenek maradunk a klímaválsággal szemben

A cafeteria rendszer részévé akarják tenni a közösségi közlekedési bérletek vásárlását.

Tavaly év vége óta nem elérhetőek a Győrben Közlekedünk videói - vajon miért?

Megkérdezték erről az oldal üzemeltetőit, válaszuk lentebb.

18 éves győri zenész nyert támogatást a MOL közhasznú alapítványától

Molnár Imola kilencévesen kezdett fuvolázni, több hazai és nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel, fellépett a Győri Filharmonikusokkal is.

A szombathelyi nevelésű Schäfer András a Bundesligába igazolhat

Sajtóhírek szerint közel áll a klubváltáshoz 2021. Magyar Aranylabdása.

Gyulay Zsolt vagy Hajdu Balázs lehet a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

Ketten pályáztak Kulcsár Krisztián megüresedő pozíciójára.

Koczka és Molnár is támogatja Czeglédy javaslatát

Eddig úgy néz ki, hogy a fideszeseken kívül a többi szombathelyi képviselő a kézilabdások megsegítéséért fog gombot nyomni.

Síbalesetben meghalt Gaspard Ulliel francia színész

37 éves művész többször is elnyerte a francia filmesek legfontosabb díját, a Césart.

Meghalt az autó sofőrje a rátóti vonatbalesetben

Olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

Két autó ütközött össze a 86-os főúton, Szombathely belterületén

Az érintett szakaszon félpályán halad a forgalom.

Éljen Szombathely: Legyen saját csarnoka Szombathely kézilabdacsapatának!

SZKKA közérdekből kapjon a várostól ingyenes használatba önkormányzati telket - javasolja a frakció.

Februártól változik a szelektív hulladékszállítás Sárváron

Több utcában is oda kell majd figyelni, hogy jó napon kerüljenek ki a kukák.

Elkapta a koronavírust Márki-Zay Péter

A politikus karanténba vonul. Minden programját lemondta.

Czeglédy: Szükség van a kézicsarnokra Szombathelyen!

A képviselő indítványozni fogja, hogy a város ingyen adjon telket egy új sportcsarnok építéséhez Szombathelyen.

Mocskos milliók: még Schadl sofőrje is „hármas" csomagokat állított össze Völnernek

A fideszes képviselő ügyének két gyanúsítottja egyáltalán nem figyelt arra, hogy óvatosan egyeztessenek egymással.

Nem kaptak tájékoztatást az orvosok a negyedik oltással kapcsolatban

A kormányzati propaganda ellenére az oltópontok többsége nem olt negyedszerre, inkább kivárnak.