Már nem születnek olyan hősök, mint Poirot

ugytudjuk.hu 2021-05-09 13:13:54
Sokak szerint Albert Einstein fizikus mellett Agatha Christie krimi írónő volt a 20. század második legnagyobb lángelméje. Ehhez még hozzá tehetnénk egy harmadikat, Hercules Poirot belga detektívet. Kis szépséghiba, hogy sohasem létezett.

„Hercule Poirot, a Belgian detective who became internationally famous, has died in England. His age was unknown."

Így kezdődik az a nekrológ, amely a The New York Times 1975. augusztus 6. számának címoldalán jelent meg. Az újságírói poén - ma úgy mondanánk: médiahack – nem volt véletlen. Ugyanis sokan, nagyon sokan hitték azt a világon, hogy a híres detektív létező személy és így „halálhírét"  is elhitték.  

A rangos lap nem véletlenül hozta le éppen ekkor a nagy „hírt", ugyanis aznap reggel nyitották ki azt a trezort egy londoni bankban, amely a híres krimi írónő, Agatha Christie 1940-ben írt kéziratát rejtette. Az eseményen jelen volt az írónő is, aki így 35 év után találkozott ismét saját művével. Ebben az általa teremtett karakter,  Poirot detektív életét zárta le (Függöny).

De miért kelthetett ekkora visszhangot egy lektűr, még ha igényes is? Miért sugározzák ma is zsinórban a tévécsatornák? Miért képes újra és újra leültetni a képernyők/monitorok/kijelzők elé a fiatalabb korosztályokat ez a szellemi állakozás?

Az egyik magyarázat, hogy újabban nem születnek Agatha Christie formátumú írók, így karakterek sem. Más lett a világ, az a polgári réteg és kultúra, amely a 20. század elejét-közepét jellemezte, le és eltűnőben. Egyre lejjebb kerül a mérce és ez igaz a szórakoztató műfajra is.

A gyors a tempó felszínes tartalmakat szül, nincs idő szelektálni az értékes-értéktelen hatások tengerében. Így aztán a kritika is gyengül, egy idő után a silány elhiszi magáról, hogy mértékadó. Az internet átszabta világunkat, az új vizualitás és hordozóeszközei, elsősorban az okostelefonok,  bármit elbír, bármit értékké emelhet sulykoló propagandával.

Márpedig a nézőnek – a kisembernek – igenis igénye van a mívességre. Szeretne olyanná lenni, mint a csövön látott hősei: bátorság, erényesség, igazságosság, okosság. Poirot detektív azonban még ennél is több. Ez mai vonzerejének egyik fundamentuma.

Ő az, aki méltósággal viseli a burkolt sértésnek szánt „lefranciázást", tudva, hogy az neki, mint idegennek szól és azt is tudva, hogy ez egy emberi jellemhiba. Ő, a lefranciázott belga aztán mindenki győzedelmeskedik, hiszen szürke kis agysejtjeivel a legkörmönfontabb bűnözőket is leleplezi. Jó jött ez a karakter az írónak, hiszen rámutathatott a felsőbb körök sznobságára, alig leplezett idegengyűlöletére, vagy inkább ostobaságára.

Telitalálat maga a figura és környezete. Utóbbit a londoni Florin Court hotelben találjuk, ahol a filmsorozat is játszódik (a könyvben Whitehaven Mansions néven szerepel). Lényegesebb, hogy kit találtak meg a főszerepre. Több kísérlet után rányúltak a nyerő ászra, David Suchet színészre. De eltalálták a társak, Hastings kapitány (Hugh Fraser) és Miss Lemon (Pauline Moran) figuráját is.

„Poirot-nak nincs szüksége semmilyen speciális segédeszközre a nyomozásaihoz, csupán egyetlen lényeges, de annál nélkülözhetetlenebb dologra, a kis szürke agysejtecskéire. Munkáihoz ugyanis rend és rendszer szükségeltetik", mondta Suchet, aki mindent kihozott szerepéből.

Az általa alakított nyomozó allergiás a koszra, nem lép pocsolyába, külön nyíró-eszközei vannak falatnyi bajusza karbantartására, peckesen jár és főnemesi fogadáson éppen olyan elegáns, mint egy külvárosi lebujban.

David  Suchet olyan jól elkapta  a Christie-regény hangulatát, hogy az utolsó forgatáson társa, Moran színésznő szinte az égbe emelte: „Azt hiszem, egy évszázadnak kell eltelnie ahhoz, hogy bárki újra megformálja majd Poirot-ot, mert David Suchet olyan mély benyomást tett a nézőkre, hogy teljesen összeforrt az arca a szereppel".

Poirot  népszerűségének azonban van egy másik vonulata is. Ez pedig a 21. század felszínes tömegkultúrájának polgári kritikája. A belga detektív nem csak kiváló detektív, életmódja is példamutató. 

Sokoldalúan művelt ember: színházba, operába jár, nyelveket beszél, igényesen öltözködik. Stílusa, életmódja, hagyomány tisztelete azé a polgáré, akit nem tud kilóra megvenni a hatalom. Sőt, képes neki ellentmondani és nem megfélemlíthető.

 Micsoda erények ezek manapság!

Jó lenne olyannak lenni, mint ez a Poirot – sóhajt a kisember a képcső előtt és húz egyet a belgának mondott, de kétségkívül balkáni söréből. Jó lenne túllépni ezeken a kifinomult, jogi mezt öltött,  ilyen-olyan nemzeti tolvajokon, haszonlesőkön, útszéli prédikátorokon. Akikre már nem hat a valóság, nem hat Poirot intő humora, finom utalása: „Hastings,Hastings,  magát nem az agyáért tartom". 

A Poirot-sorozat 72 részt élt meg, 2014-ben forgatták az utolsó epizódot. Mivel a cselekmény keretbe zárt, ezért nem bővíthető és nem is folytatható. Az a bizonyos nekrológ a Times-ban tehát a jövőbe látott, amikor arra utalt: Poirot „halála" végleges és visszavonhatatlan.

Mint ahogy azé a világé is, amelyben (írója) élt. Amit Hastings kapitányhoz írt utolsó levelében így jellemzett: „Ég áldja cher ami... Szép idők voltak. Igen, szép idők voltak..." 

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.