100 éves az osztrák-magyar határ

Papp László Tamás 2021-05-05 20:02:00
„Border(hi)stories“ elnevezéssel új projekt kezdődött az osztrák-magyar határ menti régió közös történelméről. Ehhez kapcsolódóan iskolai projektek, digitális archívum és vándorkiállítás is szerepel a tervek között.

 Az INTERREG V-A Ausztria – Magyarország program a határokon átnyúló gazdasági, társadalmi, kulturális és ökológiai kapcsolatok intenzívebbé tétele céljából határon átnyúló együttműködési projekteket támogat az Ausztria-Magyarország határ menti térségben.

A „Border(hi)stories” projektben Burgenland tartomány mellett a határ magyar oldaláról mind Vas, mind Győr-Moson-Sopron megye részt vesz, amelynek kedden tartották a nyitó konferenciáját – számol be az ORF.at Magyarok

Ahogy azt a projekt ötletadója, Baumgartner Gerhard történész elmondta:

Az elmúlt évszázadban gyakran alakult úgy a történelem, amelynek eredményeként eltérő módon élték meg a határ menti települések két oldalán – Nyugat-Magyarország illetve Kelet-Ausztria – lakók a történteket, amelyek több esetben a világtörténelem eseményeinek is része volt.

A konferencia megnyitóján jelen volt, illetve felszólalt Németh Zoltán, a Győr-Moson Sopron megyei közgyűlés elnöke is – írják a portálon. 

Fotó: ORF.at Magyarok

A projekt ismertetésében ugyancsak részt vállal a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. képviseletében Polgár Tibor, aki elmondta, hogy a nagyközönség számára egy Facebook-, illetve Instagram-oldalt is létrehoztak, hogy az eseményeket naprakészen követhessék – szól a tudósítás.

A világtörténelem eseményei között van épp úgy az 1956-os magyar forradalom, mint andaui események az 1989-es vasfüggöny leomlása kapcsán. A projekt átfogó célja a határ menti történelem tényeinek feldolgozása, valamint a mindkét oldalon élők emlékeinek összegyűjtése és az események rekonstruálása.

Emellett szintén célul tűzték ki az elmúlt évszázad kibővített történelmi tényeinek az ausztriai-magyar határmenti régióban mind az iskolai csoportokkal való megismertetését, mind az itt élők részére elérhetővé tételét a kutatási eredmények feltérképezésével (beleértve a dokumentumokat, szakirodalmat és képeket) egy digitális archívum létrehozásával – tették hozzá.

Készül egy úgynevezett interaktív térkép a határ két oldalán található 60 emlékhelyről – áttekintő szövegekkel az egyes emlékhelyeken német, magyar és angol nyelven egyaránt. A programban résztvevők kidolgoznak egy pedagógiai koncepciót és kétnyelvű tananyagot az osztrák és a magyar emlékhelyekhez, amelyek később a helyi iskolák rendelkezésére állnak.

De számos iskolai projekt is megvalósul majd a következő időszakban. Ugyancsak létrehoznak egy vándorkiállítást is és előadásokat is terveznek ehhez kapcsolódóan – mondták el.

A projekt megvalósításának költségeit 85 százalékban az uniós források (ERFA) 15 százalékát pedig Burgenland tartomány viseli.

Szólj hozzá!

Nem vicc: jön az Igazságtételi Bizottság, ami 11 év fideszes teljhatalom után fog "elmúltnyolcévezni"

A párhuzamos valóságban élők ismét csorgathatják a nyálukat, hiszen a "balliberális országfosztás" miatt erkölcsi gyóntatószéket állít fel a Fidesz-közeli CÖF.

Hanga Ádám bajnok lett a Barcával

A jelenkor legjobb magyar kosarasa első spanyol bajnoki címét szerezte.

107 új fertőzött, 9 halott

A beoltottak száma 5 363 124 fő, közülük 4 271 990 fő már a második oltását is megkapta.

Egymással szemben haladt két személyvonat Mosonmagyaróvár közelében

A balesetet végül sikerült elkerülni. Viszont Móvár és Hegyeshalom között vasút helyett pótlóbusz jár, késések várhatóak.

Holnap kezdődik a 8. Savaria Filmszemle és Konferencia Szombathelyen

A legjobbnak ítélt versenyfilmek vetítésével indul a program.

Elrohasztottuk az egykor sokmilliárdot érő MiG-eket, már eladni sem lehet őket

A hadrendből úgy vontuk ki az orosz vadászgépeket, hogy egyszerűen leparkoltunk velük a betonra.

Ókori freskókat fedeztek fel egy volt veronai mozi alatt

Beomlott mennyezet maradványait és egy tűzben elszenesedett fabútort is találtak.

Jön a kánikula!

Akár 32 fok is lehet.

Balesetveszélyes a kőszegi Fő tér, figyelmeztet az Összefogás Kőszegért Egyesület

Sárga ragasztószalaggal jelölték körbe a feltöredezett betonlapokat.

Jövő héten leáll az Audi

Malajzia tehet róla. Vagyis a koronavírus.

Kikerült néhány felvétel a vuhani laborból, amin denevérek láthatók

A kínai kormány pedig korábban tagadta, hogy a laborban valaha is voltak denevérek.

Az erdőirtás ellen kampányolók kaptak az idén "zöld Nobel-díjat"

A Goldman Környezetvédelmi Díj nyerteseit hétfőn jelentették be.

Sárvár is feltűnik a Magyar Turisztikai Ügynökség reklámfilmjében

Pár pillanat erejéig látható a fürdő egyik medencéje.

Ahogy az várható volt: megszavazta a parlament a melegellenes törvényt

Hiába tiltakoztak ellene, a kormánypártok és a Jobbik is megszavazta az orosz mintára írt, nyíltan melegellenes törvényjavaslatot.

Kínai zászlóvá alakított, vörös Fidesz-logót akasztott ki Szabó Tímea a parlamentben

„Nem a melegek veszélyesek a gyerekekre, hanem maguk” – mondta a homofób törvényjavaslatról a Párbeszéd társelnöke.

van még itt cikk a témában: