Megállíthatatlanul zuhan a Föld felé egy kínai rakéta

Fehér Buda 2021-05-04 15:14:01
Május 10-e körül fog becsapódni, már csak az a kérdés, hova.

Kína április 29-én lőtt az űrbe egy rakétamonstrumot, hogy feljuttassák a készülő űrállomásuk legelső modulját. Az ehhez használt rakéta egy harminc méteres része viszont megállíthatatlanul közeledik a Föld felé, a szakértők szerint elkerülhetetlen, hogy a monstrum néhány része elérje a földfelszint. A Long March 5B-re keresztelt rakéta nemrég földkörüli pályára állt, innentől fogva már csak idő kérdése, hogy belépjen a Föld légkörébe, írja a Guardian.

Az amerikai kutatók azt mondják, nem irányított újra belepés ugyan gyakran történik, de ez lesz az emberiség történelmének legnagyobb olyan ember alkotta objektuma, amely így tér vissza a Földre. A Harvard Egyetem kutatói azt mondják, amikor Kína legutoljára ilyen rakétát küldött fel, néhány fémrúd túlélte az atmoszférát, majd Elefántcsontparton értek földet, ahol több lakóházat meg is rongáltak. 

A Long March 5B jelenleg 90 percenként kerüli meg a Földet, 27 ezer 600 km/h-ás sebességgel dönget 300 kilométer magason. Az amerikai katonaság folyamatosan nyomon követi a pályáját, amelyet az interneten is meg lehet figyelni. Azt viszont egyelőre nem lehet kiszámítani, hogy hol fognak becsapódni a részek.

A szakértők azt mondják, az objektum a hétvége óta nyolcvan kilométert ereszkedett, a megfigyelések szerint pedig irányíthatatlanul pörög. A statisztika egyelőre azt mutatja, hogy a rakéta 71 százalékos eséllyel vízbe fog csapódni, ám ezt csak onnan lehet kiszámítani, hogy a földfelszín ekkora részét fedi víz. A jelenlegi pályája szerint a rakéta a New York - Madrid - Peking vonalnál nem fog északabbra utazni, délen viszont egészen Új-Zélandig is elér. A legjobb számítások szerint május 10-én csapódik majd be az objektum, plusz mínusz két nap.

Azt, hogy pontosan hova fog becsapódni a rakéta, csak azután lehet kiszámítani, hogy a Long March 5B már belépett az atmoszférába. A kínai űrállomás feljuttatásához egyébként 11 hasonló kilövést tervez az ország, az állomást 2022 végére szerelhetik teljesen össze. A T alakú űrállomás mindössze hatvan tonnát fog nyomni, a jelenleg is használatban lévő Nemzetközi Űrállomás egyébként 408 tonnás. 

Szólj hozzá!

Hollandiában több ezer baromfit vágtak le madárinfluenza miatt

A reggeli órákban azonosították be a fertőzést, gyorsan döntöttek a szakemberek.

Ismét nekifut a győri önkormányzati bérlemények rendezésének a városvezetés

Az új szabályokkal meg akarják akadályozni az önkormányzati bérleményekkel nyerészkedést, négyszeres áron lehet csak továbbadni majd albérletbe a helyiségeket.

Új illetéket vezetnek be Németországban a gázszolgáltatók veszteségeinek csökkentésére

A németeknél kilowattóránként 2,419 eurócenttel, azaz 9,6 forinttal drágul a gáz.

Hamarosan Győrbe is begurulnak az elektromos rollerek

Csak a kijelölt helyeken lehet majd őket letenni.

LMP: már több ezren csatlakoztak az erdővédő körökhöz

A fakivágásokat akarják megakadályozni.

Keddtől forgalomkorlátozás lesz az M1-esen Győr és Tata térségében

Le kell zárni egy sávot, de sebességkorlátozás is lesz.

Ismét balhé volt Szombathelyen a Bánya Café környékén

Taxiban tett kárt egy ittas lány. Korábban a lakók egy emberként keresték meg a városvezetést a Szinyei utcában uralkodó áldatlan állapotok miatt.

Eliza, Szofi, Sael és még sokan mások

Itt a frissen született szombathelyiek névsora!

Visszaköveteli a Jobbik Jakab Péter parlamenti mandátumát

Esküszegő kezd lenni - írja a párt közleménye.

Változik a számlázás a szombathelyi Távhőnél

Eztán egy, összesített számla érkezik majd.

Gázolt a vonat Táplánszentkereszt mellett

Vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

Megverte a Haladás az ETO-t

Az NB II 3. fordulójában az eddig négy pontot megszerző szombathelyi csapat a három pontot begyűjtő Győrt látta vendégül.

Folytatódik a meleg, napsütéses idő

A nyugati megyékben lehet helyenként zápor, zivatar.

Már szállítja az ígért orosz gázt Magyarországra a Gazprom

A magyar kormány álláspontja szerint jelenleg lehetetlen beszerezni elég gázt, ha kihagyjuk az oroszokat.