„Valaki" levette a fedőt a Barents-tengerről

ugytudjuk.hu 2021-04-28 06:59:07
Jojó üzemmódra váltott az időjárásunk, áprilisban például visszatért a tél - mondja Zoltán, egy Szombathely melletti kis faluban élő amatőr meteorológus. De nem csak mifelénk, hanem szerte Európában is. Időjárási anomáliák, kilengések mindig is voltak, de ez most más, nagyon más. Ugyanis újabban tengeri hó esik az égből.

Bár már javában benne vagyunk az éghajlatváltozásban, de még mindig az aggodalmak dominálnak az azonnali cselekvés helyett. Többek szerint ha most lépnék, már az is késő lenne, de nem is lépünk. Így aztán marad a másik út, az elszenvedésé. Súlyos viharok, áradások, jégesők válnak rendszeressé, a változások miatt új népvándorlás veszi kezdetét, a maga minden konfliktusával.

A vasi faluban élő Zoltán megfigyelőként rendszeresen küld fotókat a világhálóra, lejegyzi a változásokat. Mint mondja, szenvedélyévé vált az égbolt pásztázása.

Vegyük az elmúlt pár évet. Csak 2018-ban hat jégeső volt a környéken, nem sokkal előtte pedig egy pusztító szélvihar Nardán. Mindegyik az Alpok felöl jött, pillanatok alatt alakult ki a szupercella. De ezek még, úgymond, beleférnek a kilengésbe. Sokkal aggasztóbb, hogy beindultak azok a folyamatok, amelyek tartós változásokhoz vezetnek.

Azt mondanám, jojó üzemmódra váltott az időjárásunk, elkezdődött a lehűlés.

Ennek részeként egyre hidegebbek és nagy hőingadozásúak a tavaszi hónapok, például az április. Nekem mondjuk zsinórban harmadszor fagy el a gyümölcsösöm a tavaszi fagyok miatt. Nem kell sok év ahhoz, hogy már csak emlék legyen a magyar gazdának a dió, a cseresznye, a meggy

- utal a nem éppen szívderítő közeljövőre Zoltán.

Fotó: Pixabay

Zoltán kicsiben tett megfigyeléseit nagyban alátámasztják a profi éghajlatkutatók. A hónap elején sokan meghökkentek, amikor a Bakonyban, Zircen, 30 centis hó esett, rövid időre visszatért a kemény tél. Hát még ha tudták volna, hogy a zirci hó tengeri eredetű!

Ugyanis megváltozott az európai áramlási rendszer, felerősödött a meridionális hatás. Ez azt jelenti, hogy a sok ezer éves nyugati-keleti óceáni és kontinentális áramlást a melegedés miatt felváltotta a hullámzó észak-déli „gyorsfutam".

Utóbbi jellemzőjeként a felgyülemlett északi hideg levegő lezúdul délre – ezt a folyamatot éljük már lassan két hete – majd délről a szintén feltorlódott meleg, száraz levegő északra nyomul és hirtelen nagy hőingadozásokat okoz. Így lehet az, hogy az egyik nap még fagy, két nap múlva pedig 25 fokos meleget mérhetünk. Mindez felborítja az eddigi ökoszisztémát.

De a baj igazi jele az, hogy a Bakonyban a Barents-tengerről származó hó esik.

A Barents-tenger a Jeges-tenger öble, a klímaváltozás által leginkább érintett régió. Mára felületének nagyobb része jégmentes, ezáltal egyre nagyobb a kipárolgása. „Mintha egy fedőt vettek volna le róla és most kiáramlik a gőz", fogalmazta meg találóan egy éghajlatkutató.

A három ével ezelőtti, cudar hideg februárt alaposan kielemezték a kutatók, majd eredményeiket közzé tették a Nature Geoscience szakfolyóiratban. Az eredmények azt mutatták, hogy a havazás nagy része az Északi-sark felől, a Barents-tengerből elpárolgó víz miatt érkezett Európába.

Az atmoszferikus pára összetételét izotópos elemzésnek vetették alá. Kiderült, hogy az összes hó 88 százaléka, vagyis 140 milliárd tonna a Barents-tengerből származott. Ez a hatalmas párolgás az olvadó jégtakarónak volt köszönhető.

A jégtakaró lényegében egy fedő az óceánon. Hosszú távú csökkenése miatt, amely az Északi-sarkon megfigyelhető, egyre növekvő mennyiségű nedvesség éri el a légkört a tél folyamán. Ez közvetlen hatással van a dél felé eső területek időjárására, extrém havazásokat okozva.

De nem csak télen, hanem egyre gyakrabban tavasszal is. A kutatócsapat analizálta az időjárási adatokat 1979-ig visszamenőleg és arra az eredményre jutottak, hogy minden egyes négyzetméternyi elolvadt jégtakaró 70 kilónyi plusz párolgásnak, nedvességnek felel meg.

Fotó: Pixabay

A felfedezés megmagyarázza a mostanában tapasztalt váratlan tavaszi hóesést is, ami Európa nagy részét érintette. A tanulmány szerint a következő hatvan év alatt a Barents-tenger teljesen jégmentessé válhat. Ezzel pedig az egyik fő forrása lesz az európai hóeséseknek.

Hát így. Zoltán szerint ha lefordítjuk a tudományos nyelvezetet, akkor azt kapjuk, hogy egyre kiszámíthatatlanabb tavaszaink lesz, ha ugyan lesznek.

Az a rossz hír még nekünk, hogy ami északon meleg, az itt hideg lesz. A leáramló északi hidegpárák folyamatos felhősödést, ezzel Európában lokális lehűlést eredményeznek, lásd Barents-szindróma. A jövő az is lehet, hogy Finnországban megterem majd a búza, nálunk meg kiveszik a szőlő, megjelennek az olajfák. Ezzel sutba dobhatjuk eddigi életmódunkat

- vázol fel egy lehetséges, nem éppen bíztató jövőt Zoltán.

Hogy ne ez legyen, ahhoz „valakinek' vissza kell tennie a fedőt a tengerre. De ki ez a valaki?

Hát az emberiség: mi magunk a kis falvakban és nagyvárosokban. De ehhez gyorsan és nagyon meg kellene változnia a gondolkodásnak. Sajnos, az emberek többsége csak akkor eszmél, amikor már ég a ház. Vagy akkor sem, mert már egy ideje ég

- legyint a férfi, aki idén „heves jeges" nyárra számít. 

Szólj hozzá!

Felborult egy autó Győrság határában

A Pannonhalma felé vezető utat a mentés idejére lezárták.

Nem vicc: jön az Igazságtételi Bizottság, ami 11 év fideszes teljhatalom után fog "elmúltnyolcévezni"

A párhuzamos valóságban élők ismét csorgathatják a nyálukat, hiszen a "balliberális országfosztás" miatt erkölcsi gyóntatószéket állít fel a Fidesz-közeli CÖF.

Hanga Ádám bajnok lett a Barcával

A jelenkor legjobb magyar kosarasa első spanyol bajnoki címét szerezte.

107 új fertőzött, 9 halott

A beoltottak száma 5 363 124 fő, közülük 4 271 990 fő már a második oltását is megkapta.

Egymással szemben haladt két személyvonat Mosonmagyaróvár közelében

A balesetet végül sikerült elkerülni. Viszont Móvár és Hegyeshalom között vasút helyett pótlóbusz jár, késések várhatóak.

Holnap kezdődik a 8. Savaria Filmszemle és Konferencia Szombathelyen

A legjobbnak ítélt versenyfilmek vetítésével indul a program.

Elrohasztottuk az egykor sokmilliárdot érő MiG-eket, már eladni sem lehet őket

A hadrendből úgy vontuk ki az orosz vadászgépeket, hogy egyszerűen leparkoltunk velük a betonra.

Ókori freskókat fedeztek fel egy volt veronai mozi alatt

Beomlott mennyezet maradványait és egy tűzben elszenesedett fabútort is találtak.

Jön a kánikula!

Akár 32 fok is lehet.

Balesetveszélyes a kőszegi Fő tér, figyelmeztet az Összefogás Kőszegért Egyesület

Sárga ragasztószalaggal jelölték körbe a feltöredezett betonlapokat.

Jövő héten leáll az Audi

Malajzia tehet róla. Vagyis a koronavírus.

Kikerült néhány felvétel a vuhani laborból, amin denevérek láthatók

A kínai kormány pedig korábban tagadta, hogy a laborban valaha is voltak denevérek.

Az erdőirtás ellen kampányolók kaptak az idén "zöld Nobel-díjat"

A Goldman Környezetvédelmi Díj nyerteseit hétfőn jelentették be.

Sárvár is feltűnik a Magyar Turisztikai Ügynökség reklámfilmjében

Pár pillanat erejéig látható a fürdő egyik medencéje.

Ahogy az várható volt: megszavazta a parlament a melegellenes törvényt

Hiába tiltakoztak ellene, a kormánypártok és a Jobbik is megszavazta az orosz mintára írt, nyíltan melegellenes törvényjavaslatot.

Kínai zászlóvá alakított, vörös Fidesz-logót akasztott ki Szabó Tímea a parlamentben

„Nem a melegek veszélyesek a gyerekekre, hanem maguk” – mondta a homofób törvényjavaslatról a Párbeszéd társelnöke.

van még itt cikk a témában:

Bukta: nem szóltak előre, csak bedobták a maradék 2 milliárd forint ingyen pénzt a villanyautósoknak, de az is pillanatokon belül elfogyott

Eredetileg a rendelkezésre álló 3 milliárd forintot három lépcsőben adták volna oda az elektromos autókra vágyóknak, de a kapkodásra végül kapkodással válaszoltak. Így aki most lemaradt, az kimarad.

Az erdőirtás ellen kampányolók kaptak az idén "zöld Nobel-díjat"

A Goldman Környezetvédelmi Díj nyerteseit hétfőn jelentették be.

LMP: Szélenergia nélkül nem állítható meg a klímaváltozás

A párt a nemzetközi szélnap alkalmából ismételten felszólítja a kormányt, hogy oldja fel a szélenergiát ellehetetlenítő szabályokat.