Szombathely meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot

Farkas Bazsi 2021-04-28 18:20:00
Nemény továbbra sem éri el Harangozó Bertalant.

Facebook-liveon tartott fogadóórát szerda délután Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester.

Azzal nyitott, hogy továbbra sem sikerült kapcsolatba lépnie Harangozó Bertalan kormánybiztossal. Hivatalos járványügyi adatokat így nem tudott mondani.

A polgármester azért ugyanazt elmondta mint, amit az Operatív Törzs. Lassan minden regisztráltat beoltottak, AstraZeneca vakcina érkezik a jövő hétre, valamint arra kérte a fiatalokat, hogy miután konzultáltak a szüleikkel menjenek el ők is oltakozni. 

A szombathelyi önkormányzat dolgozói több, mint 10 ezer hívást indítottak eddig. Ennyi állampolgárt küldtek eddig az oltópontokhoz.

A Kalandváros megnyitását jövő hét péntekre tervezi az önkormányzat.

A sajtó kérdéseknél a Vas Népe kérdéseivel kezdték.

A megyei lap azt kérdezte, hogy valós-e az az információ, hogy nem minden szombathelyi háziorvos kérte az oltópontok megnyitását. 

Nemény azt mondta, hogy hozzájuk egy olyan levél érkezett meg április 24-én, amiben a szombathelyi felnőtt háziorvosok kollegiális vezetői azt írták, hogy a tömeges oltások megkezdéséhez kérik a kialakított oltópontok megnyitását. Ez azóta sem történt meg.

Egy másik kérdésre válaszolva a polgármester azt mondta, hogy ha a Savaria Mozi megkezdheti működését akkor az oda telepített oltópontot felszámolják. A Képtár és az Éva Malom egyelőre még úgy néz ki, hogy várja, hogy megkezdje műkődését.

A nyugat.hu kérdésére válaszolva a város első embere azt mondta, hogy felháborító, hogy a kormány gátat szab annak, hogy az új lakásokhoz egynél több parkolót építessenek.

Rossz állapotban vannak az utak, utcák és járdák. Ennek felvetésére Nemény azt mondta, hogy az elvonások miatt erre a területre jut a legkevesebb pénz. Kátyúzásra eddig több, mint 25 millió forintot költöttek.

A Médiaközpont egyik kérdése az elvonások kompenzációjára vonatkozott, erre válaszolva a polgármester azt mondta, hogy egyelőre nem számol a legrosszabbal, de van már terve rá.

Nemény Andrásnak mi azt a kérdést küldtük, hogy nemrégiben Gulyás Gergely miniszter úrnál járt, ahol szóba került a Szombathely 2030 program. Az eseményen ott volt Hende Csaba, a térség fideszes parlamenti képviselője. Egészen pontosan miért volt szükség erre a találkozóra, mi hangzott ott el?

A polgármester elmondta, hogy Szombathely jövőjét érinti a 2030-as program, amivel EU-s forrásokra közvetlenül tud majd pályázni a város. Ezt bemutatva látogatták meg Gulyás Gergelyt. Ehhez csatlakozott Hende Csaba is. Holnap ismét Budapesten tárgyalnak erről a programról.

Április 30-án lejár a kilakoltatási monatórium. Van-e a szombathelyi önkormányzatnak stratégiája arra, hogy ez esetlegesen a covid járvány miatti gazdasági válságban bajba került családokra ha kilakoltatás várna, akkor mit tegyen, hogyan segítsen.

Nemény azt mondta, hogy meg fogják hosszabbítani a moratóriumot, a járványhelyzet végéig.

Polgármester úr mit szól ahhoz, hogy az önkormányzatot megkerülve a Herényi Kulturális és Sportegyesület állami forrást keresett a működéséhez. A korábbi évek pénzügyi beszámolóit átnézve úgy néz ki, hogy az állami támogatás ürügye ugyan a Virágút volt, ám ez a pénz az egyesületi tagok fizetésére kell - szólt utolsó kérdésünk.

A válaszban Nemény azt mondta, hogy ezt egyfajta kormányzati kompenzációként lehet felfogni. A kormányzati támogatást biztosan nem fogják tudni a Virágútra költeni, mivel nem lehet programot szervezni. A polgármester azt reméli, hogy így ezt a pénzt jövőre félre fogják tenni a Virágútra. Azt a további 11 millió forintot, amit a most a kormánytól megkapták, szét fogják tudni osztani a többi szombathelyi civil szervezet között. Nemény kiemelte, hogy szerinte azok az igazi civilek, akik önkéntes munkában végzik a tevékenységüket.

A közterületi maszkviselésre vonatkozóan kérdezte az egyik felhasználó, hogy vajon meddig lesz még kötelező. Nemény hangsúlyozta, hogy kormányrendelet írja ezt elő, ha lesz változás, azt a miniszterelnök fogja ismertetni.

A fizetős parkolás kérdése is előjött. Ezt szintén a kormány írta elő. Hogy meddig lesz ez még előírva, azt a polgármester így nem tudta megmondani. 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.