Nem a Virágutat, hanem a saját fizetésüket féltették a Herényi Kulturális Egyesület tagjai

Farkas Bazsi 2021-04-28 14:39:00
Tavaly sem volt Virágút, mégis 11 millió 250 ezer forint városi támogatást kapott az egyesület, amiből 10 millió forint az egyesületi tagok zsebében landolt.

Cikksorozatot indítottunk, amiben egy viszonylag keveset bemutatott témával kezdtünk el foglalkozni: a szombathelyi kultúrharccal.

Korábbi cikkeinkben bemutattuk, hogy mennyi állami pénzben lubickolhat majd az MMIK, de szót ejtettünk annak politikai hátteréről is és a hamarosan Szombathelyre érkező Mathias Corvinus Collegiumról is beszámoltunk. 

Többször szóba hoztunk már egy peremkerületi egyesületet is, jöjjön most ez, a Herényi Kulturális és Sportegyesület

Az egyesületet mindenki jól ismeri. Rengeteg programmal, kerékpárkölcsönzővel és a Herényi Virágúttal tették le névjegyüket a városban. Az elmúlt hetekben mégsem ezek kapcsán kerültek be a sajtóba, hanem amiatt kezdtek el róluk cikkezni, hogy a korábbinál kevesebb önkormányzati támogatást kaptak, ami miatt - állításuk szerint - nem tudnak idén Virágutat rendezni. 

Az egyesület esete kapóra jött Hende Csabának, a térség fideszes parlamenti képviselőjének, aki pillanatok alatt szerzett 11 millió forintot a herényieknek, így a megmentő szerepében tudott tetszelegni. Azt azért gyorsan hozzátenném, hogy pont ekkora az az összeg, amit az egyesület megkap abban az esetben, ha a kormány kompenzálja Szombathelyt. Hende tehát ahelyett, hogy a város egészéért lobbizott volna a kormánynál, inkább kerülő úton pénzt síbolt a Nemzeti Együttműködési Alaptól.

Na de mi is ez az egész pénz mizéria?

Az önkormányzatot érintő elvonások és megszorítások következtében a városi költségvetés lecsökkent, ez érintette a civil egyesületek támogatási keretét is. A város így aszerint lőtte be a támogatás mértéket, hogy az adott egyesületnek milyen szükségszerű kiadásai vannak. 

Fotó: Farkas Bazsi

Az egyesület saját bevallása szerint 577 ezer 967 forintból tudja fedezni egy negyedévre az áram, víz és gáz számlák kifizetését valamint a hulladék elszállítást. Ezt az összeget az egyesület tavaly augusztusban határozta meg, 2020 utolsó három hónapjára. Így 2021-ben is ezzel számoltak az önkormányzatnál.

A Herényi Kulturális Egyesület vezetője, Nagy Krisztina megkeresésünkre azt írta, hogy 

“a 2021-es költségeinkről nem kért előzetes tájékoztatást Szombathely MJV Önkormányzata. Az egyesület a 2020-ban aláírt közművelődési megállapodásban szereplő összeggel, 13 millió forinttal tervezte meg a 2021-es évet 2020 novemberében és decemberében.

2021 első három hónapjában a reménybeli, megígért kompenzációra nem tudtunk alapozni. Egy reménybeli, kilátásba helyezett összegből a beérkező számláinkat és költségeinket nem tudjuk kifizetni. Értesültünk arról, hogy a város nehéz gazdasági helyzetben van, így alternatív utakat kerestünk, ezek közül az egyik a Nemzeti Együttműködési Alap egyedi támogatása volt, melyre dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő úr, a térség képviselője is felhívta a figyelmünket.”

Persze adja magát a kérdés, hogy a rezsiszámlákon kívül milyen más költségeket kell fizetni az egyesületnek. 

Hát az egyesületi alkalmazottak fizetését!

Az Opten adatai szerint 2020. júniusában 6 fő foglalkoztatott alkalmazott volt az egyesületben. Ez 2020. júliusára lecsökkent 3-ra, majd 2020. decemberében kettőre.

Csakhogy egyetlen olyan peremkerületi egyesület sincs, ahol alkalmazott lenne. Se a Joskar-Ola Alapítványál, se a Zanati Kulturális és Sport Egyesületnél, se a Petőfi-Telepért Egyesületnél, se a Derkovits Városrészért Egyesületnél nincsen fizetett alkalmazott. 

Több kérdést is küldtünk a Herényi Kulturális és Sport Egyesületnek. Többek között azt kérdeztük tőlük, hogy a tavaly az egyesületnek utalt önkormányzati támogatás 11 millió 250 ezer forintja mire lett elköltve, ugyanis a Herényi Virágút a tavalyi pandémiás helyzetben nem volt megrendezve.

Válaszában az egyesület azt írta, hogy 

“2020-ban 11 millió 250 ezer forint támogatást biztosított az egyesületünk számára Szombathely MJV Önkormányzata. Az egyesületünk a 11 millió 250 forintról szóló szakmai és pénzügyi beszámolóját 2021. január 31-ig nyújtotta be Szombathely MJV Önkormányzata felé. Az elszámolásunkat a hivatal lezárta és elfogadta.”

Mivel az egyesület kérdésünkre nem volt hajlandó konkrétan leírni, hogy mire költötték el a pénzt, így az önkormányzathoz fordultunk közérdekű adatigényléssel.

Ebből az derül ki, hogy a 11 millió 250 ezer forintból 10 millió 86 ezer forint három egyesületi alkalmazott fizetésére ment el.

A 2020-as évnél azért is érdemes leragadni még egy picit. Mivel tavaly az egyesület kapott 11 millió forintot úgy, hogy a járványügyi szabályok értelmében már tavaly sem lehetett Virágutat rendezni. A pénz azonban mégis elfogyott. Idén megint érkezett 11 millió forint, csakhogy Virágút idén sem lesz. A helyi kertészek ugyan árulnak majd a Herényi Heti Piacon, de olvasatunkban annak nem lehet 11 millió forintos költsége, hogy a Herényiek Háza udvarán pluszban felállítanak 5-6 árusító bódét.

Hogy mire költik el a 11 millió forintot, maguktól az érintettektől kérdeztük meg. Válaszukban azt írják, hogy 

“a Herényi Virágút idén nem kerül megrendezésre a pandémiás helyzet miatt. A Virágút hangulatát április 30-án és május 7-én a Herényi Heti Piac keretein belül idézzük meg. A piacra 5-6 herényi és kámoni kertészet települ ki.

A 11 millió forint támogatást a Nemzeti Együttműködési Alap egyedi támogatási kérelme keretében pályáztuk meg. A támogatást az egyesület tevékenységeire és programjaira nyertük el, ilyenek például 52 online zöld kihívás, Kertészetek éjszakája, Herényi zenés esték. A támogatás keretében vállalt programjaink megvalósítására 2022. május 31-ig van lehetőségünk.”

Fotó: Farkas Bazsi

Bár nem tudtuk meg, hogy mire is megy el a 11 millió forintnyi közpénz, az biztos, hogy a pénzt jövő tavaszig van mód felhasználni. Ez pedig azt jelenti, hogy akár a 2022-es Virágutat is lehet belőle finanszírozni.

Apropó. Mennyibe is kerül a Virágút megrendezése? 

A 2019-es, vagyis az utolsó Virágút 7 millió forintos költséget jelentett az egyesületnek. De ez alatt senki ne azt értse, hogy 7 millió forint mínusz a zárómérleg. Hogy pontosan mi is a rendezvény mérlege, azt is megkérdeztük az egyesülettől. 

“2019-ben Szombathely MJV Önkormányzatától az alábbi támogatásokat kaptuk:
- költségvetési soron: 17.000.000 Ft,
- a városfejlesztési alapból: 1.000.000 Ft,
- a Herényi Nóta Kör támogatására: 200.000 Ft,
- a nyugdíjas kör támogatására: 300.000 Ft.
A támogatási összegekről pénzügyi és szakmai beszámolót készítettünk, amit a hivatal lezárt és elfogadott.

A 2019-es Virágút eredményes volt. A Virágút vásározói bevételeit egyéb költségeinkre fordítottuk. Az egyesület kettős könyvvitelt vezet, az éves beszámolóink a birosag.hu oldal közhiteles adatbázisában, a civil szervezetek névjegyzéke, közzétételkereső, névellenőrzés menüjében elérhetők” - kaptuk a válaszul.

Vagyis igen, jól látják. Nem kaptunk egyetlen egzakt számot arra vonatkozóan, hogy mennyit pénzt veszít, esetleg keres a rendezvényen a Herényi Egyesület. Azért az minden esetre beszédes, hogy az egyesület azt írja: a 2019-es Virágút eredményes volt. Olvasatomban ez azt jelenti, hogy nyereséges volt a program. 

A birosag.hu-n megtaláltuk az egyesület 2019-es beszámolóját. Annyi látszik, hogy 31 millió 750 ezer forint összbevétele volt a herényieknek. Önkormányzati támogatásként 18 és fél millió forintot kaptak, a központi költségvetésből pedig 5 millió 152 ezer forint érkezett. Fizetésekre 17 millió 484 ezer forintot fordítottak. Az évet 2 millió 109 ezer forint mínusszal zárták, bár 2018-ban pozitív volt a mérleg. Hogy a Virágút pénzügyi mérlege mi volt, az a beszámolóból nem derült ki.

A képlet most úgy néz ki, hogy az önkormányzat eddig igen bő kézzel osztott a Herényi Kulturális és Sport Egyesületnek, az egyesület pedig szépen hízott is ebből a pénzből. Ha megnézzük a többi helyi egyesület támogatását az is jól látszik, hogy mások alig ötödét kapták eddig a közösből. Most, hogy a kormány intézkedései miatt a civilekre kevesebb pénz jut, a Fidesz máris két kézzel nyúlt a herényiek hóna alá, ezzel pedig pillanatok alatt le is kötelezték őket. 

A korábbi évek pénzügyi beszámolóiból pedig kitűnik, hogy nem a Virágút volt olyannyira fontos a Herényiek Házában ülő egyesületi tagoknak, hanem leginkább a saját fizetésük. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.