A Fekete sereg

ugytudjuk.hu 2021-04-22 17:14:00
Bemutatjuk a szombathelyi kultúrharc főszereplőit.

Előző cikkünkben mutattuk be, a NER-hez közeli Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft-t, amely a közeljövőben átveheti az AGORA-tól, az amúgy állami tulajdonban álló szombathelyi MMIK épületét. Mint azt láttuk nem akármilyen összegeket ítéltek eddig meg a projektnek (csak idei felhasználásra összesen 790 millió forintot), de nem is akármilyen háló szövődött az új társaság köré.

Az MMIK Nonprofit Kft-t négy abszolút mértékben NER-be ágyazott szervezet, a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola hozta létre. Mivel az egymás közötti kapcsolati háló is eléggé kesze-kusza, így kénytelenek vagyunk hosszabban bemutatni, hogy kik azok, akik Szombathelyen kívánják meghatározni a kultúrát.

A Baross Imre Alapítvány holnapja 2019 óta ígéri, hogy hamarosan elindul, azonban más forrásokból kideríthető, hogy célja a magyarországi artistaképzés személyi és dologi feltételeinek támogatása. Ezzel el is jutottunk Fekete Péter kulturális államtitkárhoz, aki információink szerint az alapítvány mögött áll, bár nem tagja a kuratóriumnak. Ne feledjük, hogy a szombathelyi politikus, aki az MMIK átvételét kezdeményezte, sokáig a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója volt.

A Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. 2017-ben jött létre. Előtte kormányzati háttérszervezet volt, azonban kiszervezték a Lakitelken működő Népfőiskola Alapítványhoz, amely az elmúlt években igencsak megcombosodott saját jogán is, de az NMI, amely a hazai közművelődés módszertani segítéséért felelős, szintén folyamatosan hatalmas források felett diszponál. Az Alapítvány kuratóriumának elnöke Lezsák Sándor, Fideszes parlamenti képviselő, az Országgyűlés alelnöke. Az NMI vezetője Závogyán Magdolna, akinek előző pozíciója helyettes államtitkár volt a kulturális államtitkárságnál.

A harmadik alapító szintén a népfőiskolai hagyományokra hivatkozik, és szintén jelentős portfólióval rendelkezik. A Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola alapítója az Örökség Kultúrpolitikai Intézet, amely kultúrpolitikai tanácsokkal látja el a kormányt. A Művészeti Népfőiskola holnapja szerint együttműködik a lakitelki Népfőiskolával és a Nemzeti Művelődési Intézettel is. Nem véletlen tehát, hogy védnöki testületében ott csücsül Lezsák és Závogyán is, valamint Krucsainé Herter Anikó, az EMMI helyettes államtitkára, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő és L. Simon László országgyűlési képviselő mellett. A sajtóhírek arról szólnak, hogy a Művészeti Népfőiskola leginkább ez utóbbihoz kapcsolódik. Honlapjukról kiderül, hogy kiterjedt társintézményi hálózattal, valamint több saját ingatlannak (melyek egy részét tavaly adta át ingyen az állam részükre) rendelkeznek, valamint az MMIK Nonprofit Kft. mellett alapítói Csajághy Laura Színpad Nkft-nek, valamint Levendula Színpad Kulturális Kft-nek is.

Az MMIK negyedik alapítóját, a Magyar Teátrum Társaságot talán be sem kellene mutatni, hiszen a Vidnyánszky Attila által vezetett civil szövetség az utóbbi időben rengeteget szerepel a sajtóban. A fideszes színházigazgatók társulatait tömörítő szervezet a SZEF botrányban előkerült, de a POSZT szétverésében jeleskedett az elmúlt időszakban.

Ha az MMIK körüli hálót megvizsgáljuk, az ügyvezetőt, Kovács Balázsról is szólunk kell. Kovács a gödöllői Művészetek Háza ügyvezetője is egyben. Sokáig az ellenzéki Gémesi György gödöllői polgármester emberének tűnt, de most inkább már inkább a NER-rel tart ő is. Hogy még komplikáltabb legyen a kép, az általa vezetett Művészetek Háza tagja az MMIK alapító Magyar Teátrum Társaságnak.

A Fideszes kulturális háttér legkiválóbb szervezetei tehát Szombathelyen érnek össze, hogy a várostól az MMIK épületét elvéve kiteljesíthessék azt az ideológiai vonalat, amelyet az ellenzéki többségű városvezetéstől már nem várhatnak. 

Ebben a harcban nem maradnak magukra azonban, hiszen hamarosan indul a városban egy tehetséggondozó kollégiumnak álcázott ifjú-Fidesz káderképző, de ott tülekszik a sorban egy Hende Csabának hűségesküt tevő peremkerületi kulturális egyesület is. Mindegyikről lesz szó hamarosan.

Április 22-e a Föld Napja: ez alkalomból ma természetfotókkal, illetve más, a nappal kapcsolatos képekkel, grafikákkal jelentetjük meg cikkeinket. Ha valakit ezzel megtévesztettünk volna, attól elnézést kérünk.

Szólj hozzá!

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.