A Fekete sereg

ugytudjuk.hu 2021-04-22 17:14:00
Bemutatjuk a szombathelyi kultúrharc főszereplőit.

Előző cikkünkben mutattuk be, a NER-hez közeli Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft-t, amely a közeljövőben átveheti az AGORA-tól, az amúgy állami tulajdonban álló szombathelyi MMIK épületét. Mint azt láttuk nem akármilyen összegeket ítéltek eddig meg a projektnek (csak idei felhasználásra összesen 790 millió forintot), de nem is akármilyen háló szövődött az új társaság köré.

Az MMIK Nonprofit Kft-t négy abszolút mértékben NER-be ágyazott szervezet, a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola hozta létre. Mivel az egymás közötti kapcsolati háló is eléggé kesze-kusza, így kénytelenek vagyunk hosszabban bemutatni, hogy kik azok, akik Szombathelyen kívánják meghatározni a kultúrát.

A Baross Imre Alapítvány holnapja 2019 óta ígéri, hogy hamarosan elindul, azonban más forrásokból kideríthető, hogy célja a magyarországi artistaképzés személyi és dologi feltételeinek támogatása. Ezzel el is jutottunk Fekete Péter kulturális államtitkárhoz, aki információink szerint az alapítvány mögött áll, bár nem tagja a kuratóriumnak. Ne feledjük, hogy a szombathelyi politikus, aki az MMIK átvételét kezdeményezte, sokáig a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója volt.

A Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. 2017-ben jött létre. Előtte kormányzati háttérszervezet volt, azonban kiszervezték a Lakitelken működő Népfőiskola Alapítványhoz, amely az elmúlt években igencsak megcombosodott saját jogán is, de az NMI, amely a hazai közművelődés módszertani segítéséért felelős, szintén folyamatosan hatalmas források felett diszponál. Az Alapítvány kuratóriumának elnöke Lezsák Sándor, Fideszes parlamenti képviselő, az Országgyűlés alelnöke. Az NMI vezetője Závogyán Magdolna, akinek előző pozíciója helyettes államtitkár volt a kulturális államtitkárságnál.

A harmadik alapító szintén a népfőiskolai hagyományokra hivatkozik, és szintén jelentős portfólióval rendelkezik. A Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola alapítója az Örökség Kultúrpolitikai Intézet, amely kultúrpolitikai tanácsokkal látja el a kormányt. A Művészeti Népfőiskola holnapja szerint együttműködik a lakitelki Népfőiskolával és a Nemzeti Művelődési Intézettel is. Nem véletlen tehát, hogy védnöki testületében ott csücsül Lezsák és Závogyán is, valamint Krucsainé Herter Anikó, az EMMI helyettes államtitkára, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő és L. Simon László országgyűlési képviselő mellett. A sajtóhírek arról szólnak, hogy a Művészeti Népfőiskola leginkább ez utóbbihoz kapcsolódik. Honlapjukról kiderül, hogy kiterjedt társintézményi hálózattal, valamint több saját ingatlannak (melyek egy részét tavaly adta át ingyen az állam részükre) rendelkeznek, valamint az MMIK Nonprofit Kft. mellett alapítói Csajághy Laura Színpad Nkft-nek, valamint Levendula Színpad Kulturális Kft-nek is.

Az MMIK negyedik alapítóját, a Magyar Teátrum Társaságot talán be sem kellene mutatni, hiszen a Vidnyánszky Attila által vezetett civil szövetség az utóbbi időben rengeteget szerepel a sajtóban. A fideszes színházigazgatók társulatait tömörítő szervezet a SZEF botrányban előkerült, de a POSZT szétverésében jeleskedett az elmúlt időszakban.

Ha az MMIK körüli hálót megvizsgáljuk, az ügyvezetőt, Kovács Balázsról is szólunk kell. Kovács a gödöllői Művészetek Háza ügyvezetője is egyben. Sokáig az ellenzéki Gémesi György gödöllői polgármester emberének tűnt, de most inkább már inkább a NER-rel tart ő is. Hogy még komplikáltabb legyen a kép, az általa vezetett Művészetek Háza tagja az MMIK alapító Magyar Teátrum Társaságnak.

A Fideszes kulturális háttér legkiválóbb szervezetei tehát Szombathelyen érnek össze, hogy a várostól az MMIK épületét elvéve kiteljesíthessék azt az ideológiai vonalat, amelyet az ellenzéki többségű városvezetéstől már nem várhatnak. 

Ebben a harcban nem maradnak magukra azonban, hiszen hamarosan indul a városban egy tehetséggondozó kollégiumnak álcázott ifjú-Fidesz káderképző, de ott tülekszik a sorban egy Hende Csabának hűségesküt tevő peremkerületi kulturális egyesület is. Mindegyikről lesz szó hamarosan.

Április 22-e a Föld Napja: ez alkalomból ma természetfotókkal, illetve más, a nappal kapcsolatos képekkel, grafikákkal jelentetjük meg cikkeinket. Ha valakit ezzel megtévesztettünk volna, attól elnézést kérünk.

Szólj hozzá!

Bayer Zsolt: Ha Pintér Sándor és Kásler Miklós melegek, én is az vagyok

Nem mindennapi logikát láthatunk megcsillanni a képernyőn.

Igen előkelő helyen szerepel a Falco az európai kosárklubok ranglistáján

A szombathelyiek mind a három BL-ellenfelüket megelőzik.

Jövő héten vasúti átjárók lezárására kell számítani Vas megyében

Szombathely-Szőlős megállóhelynél, valamint Körmenden a Mátyás király utcánál a kijelölt kerülő úton lehet közlekedni.

Másfél millió forintért ad tanácsot Dézsinek Győr kertvárosairól a választáson kétszer is elbukó bácsai fideszes

Morvay László már nem csak a Gazdasági Bizottságban való részvételéért kap pénzt a várostól: a kertvárosokat kell felmérnie Dézsi polgármesternek.

Szalmabála-gyújtogatót fogtak a vasi rendőrök

A férfi miatt hatszáz szalmabála égett le Duka közelében múlt héten.

A nyáron 13,1 százalékkal nőtt a beoltottak száma - na, nem nálunk: Ausztriában

„Az oltás megy az emberekhez” :Buszon, hajón, cirkuszban, templomban is oltanak, regisztráció nélkül.

Az ellenzék szerint a bebetonozás a cél, így nem vesznek részt a médiahatóság új elnökének kiválasztásában

Szerintük a lépés egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az NMHH vezetőjét.

Egy egész család élt a katalizátor-lopásokból Szombathelyen

Az ügyészség szerint itt az ideje bemenni a börtönbe egy kis gondolkodásra.

Minden-mindegy alapon motorozott egy fiatal férfi Szombathelyen

Egyedül az ittasság nem merült fel, de ezenkívül kimaxolta a Mad-max élményt.

Tűz ütött ki egy győri lakásban

A tűzoltókat a Kovács Margit utcába riasztották.

Fidesz Márki-Zaynak: Mondjon le!

Szerintük a közeledő kampány alatt úgysem lenne ideje Hódmezővásárhelyre.

Mészáros Lőrinc exfelesége most Joshi Bharattal jár

Beatrixot 36 év házasság után cserélte le Andreára Magyarország leggazdagabb embere.

A Fidesz reakciója Márki-Zay vasárnapi győzelmére: Gyurcsány, Brüsszel, Soros, migráns!

Valószínűleg folytatódik a megszokott gyűlölködés a kormánypropagandában.

Nemény András is gratulált Márki-Zay Péternek

A szombathelyi polgármester szerint Dobrev Klára és a DK is kellett az előválasztás sikeréhez.

Napsütéses, időnként felhős idő lesz

Délután 12 és 17 fok között alakul a hőmérséklet.

van még itt cikk a témában:

Jövő héten vasúti átjárók lezárására kell számítani Vas megyében

Szombathely-Szőlős megállóhelynél, valamint Körmenden a Mátyás király utcánál a kijelölt kerülő úton lehet közlekedni.

Mindenki nyugodjon meg, Szombathelyen nem fog drágulni a parkolás

Ugyanakkor továbbra is csak egy lakossági bérlet jár a belvárosi lakosoknak.