A Fekete sereg

ugytudjuk.hu 2021-04-22 17:14:00
Bemutatjuk a szombathelyi kultúrharc főszereplőit.

Előző cikkünkben mutattuk be, a NER-hez közeli Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft-t, amely a közeljövőben átveheti az AGORA-tól, az amúgy állami tulajdonban álló szombathelyi MMIK épületét. Mint azt láttuk nem akármilyen összegeket ítéltek eddig meg a projektnek (csak idei felhasználásra összesen 790 millió forintot), de nem is akármilyen háló szövődött az új társaság köré.

Az MMIK Nonprofit Kft-t négy abszolút mértékben NER-be ágyazott szervezet, a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola hozta létre. Mivel az egymás közötti kapcsolati háló is eléggé kesze-kusza, így kénytelenek vagyunk hosszabban bemutatni, hogy kik azok, akik Szombathelyen kívánják meghatározni a kultúrát.

A Baross Imre Alapítvány holnapja 2019 óta ígéri, hogy hamarosan elindul, azonban más forrásokból kideríthető, hogy célja a magyarországi artistaképzés személyi és dologi feltételeinek támogatása. Ezzel el is jutottunk Fekete Péter kulturális államtitkárhoz, aki információink szerint az alapítvány mögött áll, bár nem tagja a kuratóriumnak. Ne feledjük, hogy a szombathelyi politikus, aki az MMIK átvételét kezdeményezte, sokáig a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója volt.

A Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. 2017-ben jött létre. Előtte kormányzati háttérszervezet volt, azonban kiszervezték a Lakitelken működő Népfőiskola Alapítványhoz, amely az elmúlt években igencsak megcombosodott saját jogán is, de az NMI, amely a hazai közművelődés módszertani segítéséért felelős, szintén folyamatosan hatalmas források felett diszponál. Az Alapítvány kuratóriumának elnöke Lezsák Sándor, Fideszes parlamenti képviselő, az Országgyűlés alelnöke. Az NMI vezetője Závogyán Magdolna, akinek előző pozíciója helyettes államtitkár volt a kulturális államtitkárságnál.

A harmadik alapító szintén a népfőiskolai hagyományokra hivatkozik, és szintén jelentős portfólióval rendelkezik. A Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola alapítója az Örökség Kultúrpolitikai Intézet, amely kultúrpolitikai tanácsokkal látja el a kormányt. A Művészeti Népfőiskola holnapja szerint együttműködik a lakitelki Népfőiskolával és a Nemzeti Művelődési Intézettel is. Nem véletlen tehát, hogy védnöki testületében ott csücsül Lezsák és Závogyán is, valamint Krucsainé Herter Anikó, az EMMI helyettes államtitkára, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő és L. Simon László országgyűlési képviselő mellett. A sajtóhírek arról szólnak, hogy a Művészeti Népfőiskola leginkább ez utóbbihoz kapcsolódik. Honlapjukról kiderül, hogy kiterjedt társintézményi hálózattal, valamint több saját ingatlannak (melyek egy részét tavaly adta át ingyen az állam részükre) rendelkeznek, valamint az MMIK Nonprofit Kft. mellett alapítói Csajághy Laura Színpad Nkft-nek, valamint Levendula Színpad Kulturális Kft-nek is.

Az MMIK negyedik alapítóját, a Magyar Teátrum Társaságot talán be sem kellene mutatni, hiszen a Vidnyánszky Attila által vezetett civil szövetség az utóbbi időben rengeteget szerepel a sajtóban. A fideszes színházigazgatók társulatait tömörítő szervezet a SZEF botrányban előkerült, de a POSZT szétverésében jeleskedett az elmúlt időszakban.

Ha az MMIK körüli hálót megvizsgáljuk, az ügyvezetőt, Kovács Balázsról is szólunk kell. Kovács a gödöllői Művészetek Háza ügyvezetője is egyben. Sokáig az ellenzéki Gémesi György gödöllői polgármester emberének tűnt, de most inkább már inkább a NER-rel tart ő is. Hogy még komplikáltabb legyen a kép, az általa vezetett Művészetek Háza tagja az MMIK alapító Magyar Teátrum Társaságnak.

A Fideszes kulturális háttér legkiválóbb szervezetei tehát Szombathelyen érnek össze, hogy a várostól az MMIK épületét elvéve kiteljesíthessék azt az ideológiai vonalat, amelyet az ellenzéki többségű városvezetéstől már nem várhatnak. 

Ebben a harcban nem maradnak magukra azonban, hiszen hamarosan indul a városban egy tehetséggondozó kollégiumnak álcázott ifjú-Fidesz káderképző, de ott tülekszik a sorban egy Hende Csabának hűségesküt tevő peremkerületi kulturális egyesület is. Mindegyikről lesz szó hamarosan.

Április 22-e a Föld Napja: ez alkalomból ma természetfotókkal, illetve más, a nappal kapcsolatos képekkel, grafikákkal jelentetjük meg cikkeinket. Ha valakit ezzel megtévesztettünk volna, attól elnézést kérünk.

Szólj hozzá!

Schmuck Erzsébet: A Fidesz fejezze be a klímacélok megtorpedózását!

Hogy nevezheti magát klímabajnoknak a kormány, amikor nem hajlandó elfogadni a szükséges klímavédelmi tervet? - kérdezi az LMP társelnöke.

Fogorvos mentett meg egy gömbhalat, aminek túl nagyra nőttek a fogai

A gömbhal először úgy nézett ki, mintha mosolyogna, egy idő után viszont már nem tudott enni.

PDSZ: csak a bíróság mondhatja ki, hogy a sztrájk nem törvényes

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a január 31-i sztrájkot tovább szervezi.

Hogyan éld túl hajléktalanként Győrt?

A korábban pontyakváriumba mászó Kretének aludtak az utcán Győrben, és forgattak erről videót.

Nyáron érkezik a magyar Disney+

Eddig hivatalosan nem volt elérhető hazánkban a streaming-szolgáltatás, de ez már nem tart sokáig.

RTL: Közszereplőt érintő, kompromittáló fényképeket találtak Schadl páncélszekrényében

„Egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek.”

Borongós szerdánk lesz

Az északnyugati szelet a Dunántúl északi részén és a főváros térségében időnként élénk lökések kísérhetik.

Ferenc pápa által aláírt vatikáni mezt kapott Messi

Tavaly októberben az argentin aranylabdás küldött egy általa dedikált PSG-mezt a pápának.

Még csak most fontolgatják, hogy a covid-gyorsteszt hatósági áras legyen

A Gazdasági Versenyhivatalnak öt covid-hullám kellett hozzá, hogy javaslatot tegyenek a kormánynak, miközben sok országban lassan két éve ingyenesek a tesztek.

Vb-bronzérmes dán játékos érkezhet a Győri Audi ETO KC-hoz

Line Haugstednek sajtóhírek szerint már csak az orvosi vizsgálatok vannak hátra.

A BKV szerint emberi mulasztás okozhatta a hétvégi metróbalesetet

Az egyik metrószerelvény tilos jelzésre indult el.

Egy szombathelyi nő megfenyegette a gyermekét nevelő gyámot

Csak felügyelet mellett láthatta gyermekeit, ahol inkább saját sérelmeivel volt elfoglalva, és egyre indulatosabbá is vált.

Játék! Mi az: a focistáknak ingyenes, az embereknek fizetniük kell érte?

A sportklubok teljes mértékben TAO-támogatásból fedezik a koronavírus-járvány elleni védekezés költségeit.