A film, ami bemutatja, hogyan rombolja le Orbán a demokráciát és az Európai Uniót

Székely Zoárd 2021-04-21 09:59:00
Erősen ajánlott a Hallo, Diktator megtekintése.

„Formálisan demokrácia, az alkotmányos valóságban autoriter állam."

„Mint egy színjáték, ahol a díszlet demokratikus, de a szereplők nem demokraták.”

„Egyemberes demokrácia. Vezérdemokrácia."

„Magyarország kiüresedett demokrácia."

„Még nem diktatúra, de lépésről lépésre ebbe az irányba halad."

Ilyen mondatokkal jellemzik hazánk jelenleg regnáló politikai rendszerét a német-francia ARTE televízió 2020 végén készült dokumentumfilmjének első percében. Már a film címe is sokatmondó: „Hallo, Diktator" – ezzel utalva Jean-Claude Juncker 2015-ben elhangzott mondatára, amikor köszöntés gyanánt megpofozta Orbán Viktort.

'The dictator is coming': Juncker trolls Hungarian PM Orban

Hungarian Prime Minister Viktor Orban is no stranger to controversy. From his less than subtle views on subjects ranging from immigration to the homeless, he...

A film az Orbán-kormány elmúlt 10 évét mutatja be, a rendező Michael Wech szerint remek visszhangot kapott a mindössze három és fél hónap alatt elkészült alkotás, ami végre magyar és angol felirattal is megtekinthető.

Legelőször 2020 nyarába kapunk betekintést, amikor az uniós tagállamok kormányfői rendkívüli ülést tartottak Brüsszelben a koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán. Ahogy az már azóta ismeretes, Orbán később megvétózta a döntést az EU következő hétéves költségvetéséről és a helyreállítási alapról, miután a tagállamok képviselői minősített többséggel elfogadták, hogy az uniós pénzek kifizetését a jövőben a jogállamisági feltételek teljesülésétől tegyék függővé.

"Hallo, Diktator" - Orbán, die EU und die Rechtsstaatlichkeit

Es ist ein Schauspiel um Macht und Milliarden. Seit Sommer 2020 kämpft die Mehrheit der EU-Staaten dafür, die Vergabe von EU-Mitteln an Bedingungen zu knüpfe...

Emellett a doku olyan témákat is boncolgat, mint például a civiltörvény elleni tüntetések, a CEU kiszorítása, a Soros György ellen indított kormányzati kampány, a Klubrádió megszűntetésének előzményei, vagy éppen az önkormányzatok ellehetetlenítése. A másfél órás videóban megszólal többek között Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, Michael Roth, a német kormány külügyi államtitkára, Martin Schulz, az Európai Parlament volt elnöke, Paul Lendvai, újságíró és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is.

Ugyan a film viszonylag kevés újdonsággal szolgál a hazai közönség számára, jelentősége cseppet sem elhanyagolható, mivel Nyugat-Európában még nem láthatták ilyen részletesen bemutatva az Orbán-féle „illiberális demokrácia” hazai és egyre inkább európai szintű károkozását. 

„A magyar maffiaállamnak olyan az EU-s pénz, mint a keleti diktatúráknak a nyersanyagok"

– hangsúlyozza Lukács Csaba, a Magyar Nemzet egykori újságírója, aki részletes beszámolót ad arról, hogyan szüntette meg, majd indította újra egy évvel később a Fidesz a propagandasajtóvá módosított lapot.

Annak ellenére, hogy súlyos vádak hangzanak el, a kormány egyiket sem cáfolja a filmben: egyedül Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációs államtitkár képviseli a pártot, aki természetesen tagad minden állítást.

A videó egyik legjelentősebb tanulsága, hogy az EU-nak jelenleg nincs megfelelő belső kontrollja az olyan autokráciába forduló tagállamokkal szemben, mint Magyarország és Lengyelország, akik a szemünk előtt ássák alá az igazságszolgáltatás függetlenségét. Joggal merül fel a kérdés, hogy mennyire célravezető Angela Merkel kompromisszumkészsége, ha közben sérül az európai szolidaritási elve, illetve megéri-e meghajolni két tagállam akarata előtt, amikor ez a lépés hosszútávon visszavonhatatlan sérüléseket okoz az egyetemes szabadságjogokban és a demokráciában, lerombolva az unió rendszerének alappilléreit?

„A csőd elismerésével egyenlő, ha az EU vezetése tehetetlen egy, a saját soraiban lévő diktátor ellen. Akkor mégis mire van az EU?"

– teszi fel a kérdést Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő.

Szólj hozzá!

Elfogták a győri férfit, aki Kálmán Olgát zaklatta

Az 53 éves V.Gábort győri otthonában kapták el, miután édesanyja Facebook-profiljáról írt fenyegető üzeneteket a politikusnak.

A lebukás után elkobozták a sümegi fideszes polgármester élettársának hamis érettségijét

Fellebbezésnek nincs helye, de kérhetnek tárgyalást az érintettek.

Trump még mindig nem térhet vissza a Facebookra

A volt amerikai elnök közben el is indította saját kommunikációs platformját.

Rendesen hazavágta a főváros vasúti közlekedését a vihar

Felsővezeték-szakadás miatt több helyen is leállt a vasúti közlekedés.

Kétmilliárdból épít logisztikai raktárat Győrben egy osztrák nagyvállalat

Ezt a Gebrüder Weiss (GW) szállítmányozó és logisztikai cég délkelet-európai régiójának vezetője, Thomas Schauer jelentette be.

Visszavonták a másodfokú riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban erős szél veszélye miatt kiadott másodfokú riasztást, így Magyarország területén jelenleg nincs érvényben narancssárga riasztás.

Az FTC nyerte a Győri Audi ETO KC elleni zöld-fehér rangadót

Ez a kilenc gólos vereség a győri csapat bajnoki címébe is kerülhet.

Ősszel lesz az Ünnepi Könyvhét

A járványhelyzet miatt szeptember elejére tolják a könyvvásárt.

Vádemelést javasol a rendőrség Gődény Györggyel szemben

Ha minden igaz, rémhírterjesztésért felelhet.

Kiderült, miért halt meg Fülöp herceg

Sokan azt hitték, hogy az a fertőzés végzett vele, ami miatt kórházba is került.

Letartóztatták Fekete Dávidot

Házkutatás után a rendőrség őrizetbe vette az énekest.

Mai jó hír: Máris "felújítják" a hétéves Groupama Arénát

A kormány május 4-én megjelent rendelete szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítottak "egy Budapest közigazgatási területén elhelyezkedő" ingatlant - derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Egy magyar sofőr a hajnali, pinkafői baleset áldozata

Az autó áttért a szembe sávba, ahol egy kamion pótkocsijával ütközött.

Mától a Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

Müller Cecília jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján.

A jelenlegi Alaptörvényről is kérdezték a diákokat a történelemérettségiben

Athéni demokrácia, középkori építészet és Mátyás uralkodása bukkant fel a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében. Az egyik feladat teljes egészében a jelenlegi Alaptörvényről szól.

Pénteken nyitja a kapuit a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Ide is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni.

van még itt cikk a témában:

Elértük a négymillió beoltottat

Orbán Viktor egy Facebook-videóban jelentette be, hogy átléptünk egy újabb mérföldkövet.