Nyalókás koronavírusteszttel próbálkoznak Ausztria egy részén

Nagy Donát 2021-04-10 08:59:00
Az óvodák eddig nagyrészt tesztmentes zónák voltak, ezen változtatnának az új módszerrel.

Az osztrák óvodák gyermekeit alig vizsgálják a koronavírus szempontjából. Bécs egy kísérleti projektet, az úgynevezett "nyalóka" tesztet indítotte el, amihez húsvét után Alsó-Ausztria és Burgenland is csatlakozott - írja a Vienna.at.

A cikk szerint míg a gyermekek és serdülők csak negatív koronateszttel járhatnak osztálytermi órákra február eleje óta, az óvodák továbbra is nagyrészt tesztmentes zónák Ausztriában. Bár a munkavállalóknak heti rendszerességgel részt kell venniük antigénvizsgálatokon, a gyerekeket nem szűrik.

Alsó-Ausztriában, Bécsben és Burgenlandban azonban jelenleg folyamatban vannak a "nyalóka" tesztekkel folytatott kísérleti projektek .

Alsó-Ausztriában és Burgenlandban antigénteszteket alkalmaznak, Bécs viszont PCR-tesztes nyalókákkal próbálkozik a legfiatalabbakon. Jelenleg öt óvodában folytatnak egy több hétig tartó vizsgálatot Manuela Födinger, a bécsi Favoriten Klinika Laboratóriumi Diagnosztikai Intézetének vezetője részvételével.

Fotó: Pixabay

A nyalókákat egy és hat év közötti gyermekeken tesztelik. A nehézség jelenleg az, hogy elegendő mennyiségű nyálat nyerjenek a nyalókból a PCR-teszthez. A tesztek kiértékelése hosszabb ideig tart, mint a gyorsteszteknél, de ha az eredmény pozitív, akkor nem kell újabb tesztet végrehajtani.

A teszt során a nyalókát egy bizonyos ideig előre-hátra kell mozgatni a száj elülső részén. Burgenlandban körülbelül 11 000 darabot kaptak az óvodás és bölcsődei gyermekek szülei, még a húsvéti ünnepek körül, és felkérték őket, hogy a gyerkőcök visszatérte előtt végezzék el a tesztelést. 

Eközben Felső-Ausztriában a "nyalóka teszteket" más célra vásárolták: a kórházakban lévő gyerekek tesztelésére fog szolgálni. 

Szólj hozzá!

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása: miből válogathatunk?

Általában minden ház esetében a legfontosabb rész az alap és a tető. Ennek a két elemnek a minősége, elkészítési módja és a használt alapanyagok nagymértékben befolyásolják majd az ingatlan élettartamát, problémamentességét és még a megjelenését is.