“Nincs mit kompenzálni az elvett iparűzési adó miatt”

Farkas Bazsi 2021-03-30 16:23:00
Szombathely sem kaphat egy fillért sem. Balla György miniszteri biztos szerint a kormány feladatokat vesz majd át az önkormányzatoktól.

„Mind a 47 érintett, 25 ezernél több lakosú vidéki várossal egyeztettem, hamarosan elkészül az előterjesztésem, ami alapján májusban várható kormánydöntés” – mondta a 168.hu-nak Balla György miniszteri biztos. 

Balla feladata az volt, meghallgassa azokat a nagyvárosokat, amelyek a kormány intézkedése miatt elsetek az eddigi iparűzési adótól.

Fotó: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök december 19-én jelentette be, hogy a kis-, és középvállalkozások valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját, január 1-től a felére csökkentik.

Ez Szombathely esetében 1 milliárd 800 millió forintos kiesést okoz a költségvetésben. 

Orbán bejelentése után egyébként a fideszes vezetésű önkormányzatok, december 24-én 1 milliárd 400 millió forintot kaptak szabad felhasználásra, Szombathely nem volt fent ezen a listán.

Szombathelyi MSZP: Az iparűzési adó megfelezése kegyelemdöfés az önkormányzatoknak

A miniszterelnök által tegnap bejelentett, az iparűzési adó megfelezéséről szóló kormányhatározat megadja a kegyelemdöfést az önkormányzatoknak. A kormány ezzel a döntéssel komoly veszélybe sodorja a kötelező önkormányzati feladatok ellátását is, amelyeknek az elsődleges forrását eddig éppen a helyi iparűzési adóbevételek adták.

Balla mostani nyilatkozatában azt mondta, hogy nincs mit kompenzálni, az önkormányzatoknak ugyan kevesebb pénz folyik be a kasszájukba, ám ez a pénz ott marad a vállalkozóknál, egyébként pedig Balla szerint nem csak az önkormányzatok gazdálkodnak kevesebből, de maga a kormány is.

A miniszteri biztos azt mondta, hogy mindenről a kormány dönt majd, de ő azt fogja javasolni, hogy helyi beruházásokhoz, fejlesztésekhez adjon támogatást a központi költségvetés, jövőre pedig a kormány átvehet olyan feladatokat – finanszírozással együtt –, amelyeket eddig az önkormányzatoknak kellett kötelezően ellátniuk. Ilyen lehet a háziorvosi ügyelet.

Nemény András (Éljen Szombathely!) Szombathely polgármestere március elején tárgyalt Ballával. Akkor 2 milliárd 800 millió forintot kért Szombathely működéséhez.

2 milliárd 800 millió forintot kért ma a kormánytól Nemény polgármester Szombathelynek

Ma délután 16 órától tárgyalt Budapesten Balla György (Fidesz-KDNP) miniszteri biztossal Nemény András (Éljen Szombathely!), szombathelyi polgármester, Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető és a szombathelyi jegyző Károlyi Ákos. A szombathelyi delegáció azért érkezett a fővárosba, hogy tárgyaljanak olyan plusz pénzügyi forrásokról, amikkel kompenzálható Szombathely költségvetési vesztesége.

- Balla képviselő úrnak elmondtam, hogy a kiesés miatt veszélybe kerül a szombathelyi szociális terület, a tömegközlekedés, a város rendezvényei és a gépész képzés is - mondta akkor Nemény az Ugytudjuk.hu-nak.

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.