“Nincs mit kompenzálni az elvett iparűzési adó miatt”

Farkas Bazsi 2021-03-30 16:23:00
Szombathely sem kaphat egy fillért sem. Balla György miniszteri biztos szerint a kormány feladatokat vesz majd át az önkormányzatoktól.

„Mind a 47 érintett, 25 ezernél több lakosú vidéki várossal egyeztettem, hamarosan elkészül az előterjesztésem, ami alapján májusban várható kormánydöntés” – mondta a 168.hu-nak Balla György miniszteri biztos. 

Balla feladata az volt, meghallgassa azokat a nagyvárosokat, amelyek a kormány intézkedése miatt elsetek az eddigi iparűzési adótól.

Fotó: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök december 19-én jelentette be, hogy a kis-, és középvállalkozások valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját, január 1-től a felére csökkentik.

Ez Szombathely esetében 1 milliárd 800 millió forintos kiesést okoz a költségvetésben. 

Orbán bejelentése után egyébként a fideszes vezetésű önkormányzatok, december 24-én 1 milliárd 400 millió forintot kaptak szabad felhasználásra, Szombathely nem volt fent ezen a listán.

Szombathelyi MSZP: Az iparűzési adó megfelezése kegyelemdöfés az önkormányzatoknak

A miniszterelnök által tegnap bejelentett, az iparűzési adó megfelezéséről szóló kormányhatározat megadja a kegyelemdöfést az önkormányzatoknak. A kormány ezzel a döntéssel komoly veszélybe sodorja a kötelező önkormányzati feladatok ellátását is, amelyeknek az elsődleges forrását eddig éppen a helyi iparűzési adóbevételek adták.

Balla mostani nyilatkozatában azt mondta, hogy nincs mit kompenzálni, az önkormányzatoknak ugyan kevesebb pénz folyik be a kasszájukba, ám ez a pénz ott marad a vállalkozóknál, egyébként pedig Balla szerint nem csak az önkormányzatok gazdálkodnak kevesebből, de maga a kormány is.

A miniszteri biztos azt mondta, hogy mindenről a kormány dönt majd, de ő azt fogja javasolni, hogy helyi beruházásokhoz, fejlesztésekhez adjon támogatást a központi költségvetés, jövőre pedig a kormány átvehet olyan feladatokat – finanszírozással együtt –, amelyeket eddig az önkormányzatoknak kellett kötelezően ellátniuk. Ilyen lehet a háziorvosi ügyelet.

Nemény András (Éljen Szombathely!) Szombathely polgármestere március elején tárgyalt Ballával. Akkor 2 milliárd 800 millió forintot kért Szombathely működéséhez.

2 milliárd 800 millió forintot kért ma a kormánytól Nemény polgármester Szombathelynek

Ma délután 16 órától tárgyalt Budapesten Balla György (Fidesz-KDNP) miniszteri biztossal Nemény András (Éljen Szombathely!), szombathelyi polgármester, Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető és a szombathelyi jegyző Károlyi Ákos. A szombathelyi delegáció azért érkezett a fővárosba, hogy tárgyaljanak olyan plusz pénzügyi forrásokról, amikkel kompenzálható Szombathely költségvetési vesztesége.

- Balla képviselő úrnak elmondtam, hogy a kiesés miatt veszélybe kerül a szombathelyi szociális terület, a tömegközlekedés, a város rendezvényei és a gépész képzés is - mondta akkor Nemény az Ugytudjuk.hu-nak.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.