“Nincs mit kompenzálni az elvett iparűzési adó miatt”

Farkas Bazsi 2021-03-30 16:23:00
Szombathely sem kaphat egy fillért sem. Balla György miniszteri biztos szerint a kormány feladatokat vesz majd át az önkormányzatoktól.

„Mind a 47 érintett, 25 ezernél több lakosú vidéki várossal egyeztettem, hamarosan elkészül az előterjesztésem, ami alapján májusban várható kormánydöntés” – mondta a 168.hu-nak Balla György miniszteri biztos. 

Balla feladata az volt, meghallgassa azokat a nagyvárosokat, amelyek a kormány intézkedése miatt elsetek az eddigi iparűzési adótól.

Fotó: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök december 19-én jelentette be, hogy a kis-, és középvállalkozások valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját, január 1-től a felére csökkentik.

Ez Szombathely esetében 1 milliárd 800 millió forintos kiesést okoz a költségvetésben. 

Orbán bejelentése után egyébként a fideszes vezetésű önkormányzatok, december 24-én 1 milliárd 400 millió forintot kaptak szabad felhasználásra, Szombathely nem volt fent ezen a listán.

Szombathelyi MSZP: Az iparűzési adó megfelezése kegyelemdöfés az önkormányzatoknak

A miniszterelnök által tegnap bejelentett, az iparűzési adó megfelezéséről szóló kormányhatározat megadja a kegyelemdöfést az önkormányzatoknak. A kormány ezzel a döntéssel komoly veszélybe sodorja a kötelező önkormányzati feladatok ellátását is, amelyeknek az elsődleges forrását eddig éppen a helyi iparűzési adóbevételek adták.

Balla mostani nyilatkozatában azt mondta, hogy nincs mit kompenzálni, az önkormányzatoknak ugyan kevesebb pénz folyik be a kasszájukba, ám ez a pénz ott marad a vállalkozóknál, egyébként pedig Balla szerint nem csak az önkormányzatok gazdálkodnak kevesebből, de maga a kormány is.

A miniszteri biztos azt mondta, hogy mindenről a kormány dönt majd, de ő azt fogja javasolni, hogy helyi beruházásokhoz, fejlesztésekhez adjon támogatást a központi költségvetés, jövőre pedig a kormány átvehet olyan feladatokat – finanszírozással együtt –, amelyeket eddig az önkormányzatoknak kellett kötelezően ellátniuk. Ilyen lehet a háziorvosi ügyelet.

Nemény András (Éljen Szombathely!) Szombathely polgármestere március elején tárgyalt Ballával. Akkor 2 milliárd 800 millió forintot kért Szombathely működéséhez.

2 milliárd 800 millió forintot kért ma a kormánytól Nemény polgármester Szombathelynek

Ma délután 16 órától tárgyalt Budapesten Balla György (Fidesz-KDNP) miniszteri biztossal Nemény András (Éljen Szombathely!), szombathelyi polgármester, Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető és a szombathelyi jegyző Károlyi Ákos. A szombathelyi delegáció azért érkezett a fővárosba, hogy tárgyaljanak olyan plusz pénzügyi forrásokról, amikkel kompenzálható Szombathely költségvetési vesztesége.

- Balla képviselő úrnak elmondtam, hogy a kiesés miatt veszélybe kerül a szombathelyi szociális terület, a tömegközlekedés, a város rendezvényei és a gépész képzés is - mondta akkor Nemény az Ugytudjuk.hu-nak.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.