2 milliárd 800 millió forintot kért ma a kormánytól Nemény polgármester Szombathelynek

Farkas Bazsi 2021-03-09 20:03:27
Egy valamit nem kapott: ígéretet, hogy ezt a pénzt a város meg is fogja kapni.

Ma délután 16 órától tárgyalt Budapesten Balla György (Fidesz-KDNP) miniszteri biztossal Nemény András (Éljen Szombathely!), szombathelyi polgármester, Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető és a szombathelyi jegyző Károlyi Ákos

A szombathelyi delegáció azért érkezett a fővárosba, hogy tárgyaljanak olyan plusz pénzügyi forrásokról, amikkel kompenzálható Szombathely költségvetési vesztesége. 

Nemény az Ugytudjuk.hu-nak azt mondta, hogy a tárgyaláson azzal a kéréssel fordult Balla miniszteri biztoshoz, hogy összesen 2 milliárd 800 millió forintot biztosítson a kormány a város működéséhez. 

A polgármester elmondása szerint elsőként azzal kezdett, hogy a szombathelyi városvezetés addig nem mond véleményt a kormány járvány kezeléséről, amíg a pandémia véget nem ér. Ezzel együtt rámutatott, hogy Szombathelynek is szüksége van arra az 1 milliárd 400 millió forintra, ami minden fideszes vezetésű önkormányzat megkapott tavaly decemberben. 

2020-ban az össz kiesés 1 milliárd 600 millió forintot jelent, az 1%-os elvonás 1 milliárd 200 milliót. A jelenlévő Illés frakcióvezető ezeket a helyszínen erősítette meg.

A tárgyaláson kitértek arra is, hogy a városvezetők a nehéz helyzetre való tekintettel 2021-ben 1 milliárd 500 millió forintot spóroltak a költségvetés kiadási oldalán. Ezzel is jelezve, hogy nem egyedül a kormánytól várják a megoldást a kialakult helyzetre. 
A polgármester több javaslattal is élt. 

Felmerült például az is, hogy a piac és a bölcsőde beruházásokra kifizetett 580 millió forintnyi önkormányzati önerőt a kormány fizesse ki, és ezt a pénzt a működésre fordíthassák. 

De megfogalmazódott az is, hogy 800 millió forintot fordítanának az utak, járdák építésére és felújítására. Nemény azt mondta, az is segítség lenne, ha ez az összeg érkezne meg a központi költségvetésből.

- Balla képviselő úrnak elmondtam, hogy a kiesés miatt veszélybe kerül a szombathelyi szociális terület, a tömegközlekedés, a város rendezvényei és a gépész képzés is. Illés Károly ezekben mind meg is tudott erősíteni - mondta Nemény az Ugytudjuk.hu-nak.

A szombathelyi delegáció a megbeszélésről úgy jött el, hogy egyelőre semmilyen döntést nem vázoltak nekik, csupán annyit mondtak a kormány képviselői, hogy az elmondottakat tolmácsolják. A végleges döntés májusban várható.

Szólj hozzá!

Ilyen se volt mostanában: ellenzéki képviselő volt a GyőrPlusz Rádió vendége

Balla Jenő civil önkormányzati képviselő volt Herkely Ákos vendége szombaton az önkormányzati rádióban.

Jó hírek érkeztek Szalai Ádám állapotáról

Valószínűleg pályára léphet a németek elleni mérkőzésen.

Az összes bajnokiját elvesztette a Győr-Moson-Sopron megyei csapat

A megyei III. osztályú Újkér egyszer sem volt sikeres az évben. A csapatvezető szerint a lényeg az, hogy együtt voltak, és futballoztak.

Vasárnap: sok napsütés fátyolfelhőkkel

A Kisalföldön időnként megélénkülhet a déli szél.

Mától egy hónapra bezár a Nyugati pályaudvar

Július 17-ig kiemelt, átfogó karbantartásokat végeznek.

Orbán: Mi vagyunk Európa utolsó szabadságharcosai

Szerinte manapság ugyanúgy küzdenünk kell a szabadságunkért, mint egykoron a szovjetek ellen.

Verstappen nyerte az időmérőt

Ezzel pályafutása ötödik pole pozícióját szerezte meg.

Helyreállt a közlekedés az M1-esen

Mindkét forgalmi sáv járható Győr felé.

Már az idén odaadhatják a magyar utakat egy cégnek, rögtön 35 évre

Zsíros egyesség a láthatáron, de ki lesz a befutó?

Többé nem cseng ki

Az utolsó köztéri telefonfülkét is leszerelték Csehországban.

Szombaton is tombol a kánikula

35 fok is lehet délután.

Megnyílt a 7. Nemzetközi Textiművészeti Triennále a Szombathelyi Képtárban

Tizenhét országból érkeztek alkotások a kiállításra.

van még itt cikk a témában: