2 milliárd 800 millió forintot kért ma a kormánytól Nemény polgármester Szombathelynek

Farkas Bazsi 2021-03-09 20:03:27
Egy valamit nem kapott: ígéretet, hogy ezt a pénzt a város meg is fogja kapni.

Ma délután 16 órától tárgyalt Budapesten Balla György (Fidesz-KDNP) miniszteri biztossal Nemény András (Éljen Szombathely!), szombathelyi polgármester, Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető és a szombathelyi jegyző Károlyi Ákos

A szombathelyi delegáció azért érkezett a fővárosba, hogy tárgyaljanak olyan plusz pénzügyi forrásokról, amikkel kompenzálható Szombathely költségvetési vesztesége. 

Nemény az Ugytudjuk.hu-nak azt mondta, hogy a tárgyaláson azzal a kéréssel fordult Balla miniszteri biztoshoz, hogy összesen 2 milliárd 800 millió forintot biztosítson a kormány a város működéséhez. 

A polgármester elmondása szerint elsőként azzal kezdett, hogy a szombathelyi városvezetés addig nem mond véleményt a kormány járvány kezeléséről, amíg a pandémia véget nem ér. Ezzel együtt rámutatott, hogy Szombathelynek is szüksége van arra az 1 milliárd 400 millió forintra, ami minden fideszes vezetésű önkormányzat megkapott tavaly decemberben. 

2020-ban az össz kiesés 1 milliárd 600 millió forintot jelent, az 1%-os elvonás 1 milliárd 200 milliót. A jelenlévő Illés frakcióvezető ezeket a helyszínen erősítette meg.

A tárgyaláson kitértek arra is, hogy a városvezetők a nehéz helyzetre való tekintettel 2021-ben 1 milliárd 500 millió forintot spóroltak a költségvetés kiadási oldalán. Ezzel is jelezve, hogy nem egyedül a kormánytól várják a megoldást a kialakult helyzetre. 
A polgármester több javaslattal is élt. 

Felmerült például az is, hogy a piac és a bölcsőde beruházásokra kifizetett 580 millió forintnyi önkormányzati önerőt a kormány fizesse ki, és ezt a pénzt a működésre fordíthassák. 

De megfogalmazódott az is, hogy 800 millió forintot fordítanának az utak, járdák építésére és felújítására. Nemény azt mondta, az is segítség lenne, ha ez az összeg érkezne meg a központi költségvetésből.

- Balla képviselő úrnak elmondtam, hogy a kiesés miatt veszélybe kerül a szombathelyi szociális terület, a tömegközlekedés, a város rendezvényei és a gépész képzés is. Illés Károly ezekben mind meg is tudott erősíteni - mondta Nemény az Ugytudjuk.hu-nak.

A szombathelyi delegáció a megbeszélésről úgy jött el, hogy egyelőre semmilyen döntést nem vázoltak nekik, csupán annyit mondtak a kormány képviselői, hogy az elmondottakat tolmácsolják. A végleges döntés májusban várható.

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.