Szombathelyi MSZP: Az iparűzési adó megfelezése kegyelemdöfés az önkormányzatoknak

Bazsó Bálint 2020-12-20 16:16:50
A párt szerint az önkormányzatok kivéreztetése egyet jelent az adott településeken élő emberek kivéreztetésével.

A miniszterelnök által tegnap bejelentett, az iparűzési adó megfelezéséről szóló kormányhatározat megadja a kegyelemdöfést az önkormányzatoknak. A kormány ezzel a döntéssel komoly veszélybe sodorja a kötelező önkormányzati feladatok ellátását is, amelyeknek az elsődleges forrását eddig éppen a helyi iparűzési adóbevételek adták. A közösségi közlekedés működtetésétől kezdve az utak, járdák karbantartásán és a hulladékszállítás biztosításán át egészen az egészségügyi, a szociális, valamint a bölcsődei és óvodai ellátásig - olvasható az MSZP szombathelyi szervezetének közleményében.

Emlékeztetnek: Az iparűzési adóbevételek elvételét a Fidesszel ellentétben még a kamarák sem támogatják, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kifejezetten rossz megoldásnak találta. Az ok végtelenül egyszerű, e döntés egyenesági következménye a fizetőképes kereslet csökkenése, azaz éppen a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nem lesz elegendő keresletük, és a legrosszabb forgatókönyv lép életbe, ugyanis a bérek és a munkahelyek rövid időn belül veszélybe fognak kerülni.

"A kormány először elvette az önkormányzatoktól a gépjárműadó-bevételt, a veszélyhelyzet idejére a fizetőparkolás eltörlésével óriási parkolásgazdálkodási bevételkiesést okozott, felfüggesztette az idegenforgalmi adófizetést és elvette a reklámadóbevételt is. Mindezek alsó hangon legalább 600-700 millió forint mínuszt jelentettek Szombathely számára. A tavasz óta tartó módszeres kivéreztetési folyamat végén(?) pedig már több tízezer szombathelyit és több millió magyart foszthat meg a nekik járó alapvető szolgáltatásoktól, függetlenül attól, hogy kire szavaztak az önkormányzati választáson."

Hozzátették: Eközben az állampolgárok által befizetett adóforintokból milliárdokat költenek felesleges állami célok garmadájára járvány idején: 65 milliárd forintot MotoGP pályára – plusz még 20 milliárdot a motorsport támogatására –, 83 milliárd forintot csak ezen a nyáron kikötőfejlesztésre, szállodákra és wellness részlegekre, 55 milliárdot Semjén Zsoltnak vadászati kiállításra. Kormánypropagandára pedig gigantikus összegeket fordítottak és költenek folyamatosan.

"A kormány – és a Fidesz Szombathelyi Szervezete – csak éppen arról feledkezik meg, hogy az önkormányzatok kivéreztetése egyet jelent az adott településeken élő emberek kivéreztetésével, mindennapi megélhetésük veszélyeztetésével. A józan ész szabályai szerint ez egy elhibázott döntés, mi több Győr és Székesfehérvár fideszes polgármesterei szerint is rossz megoldás.Az önkormányzatok sanyargatása, városaink kifosztása ugyanis nem kormányzás! Szombathely és minden egyes lakójának érdekében követeljük az iparűzési adó megfelezéséről szóló döntés felfüggesztését, a felelősségteljes döntéshozatal megkezdését!"

- áll az MSZP Szombathelyi Szervezetének közleményében.

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról