Szombathelyi MSZP: Az iparűzési adó megfelezése kegyelemdöfés az önkormányzatoknak

Bazsó Bálint 2020-12-20 16:16:50
A párt szerint az önkormányzatok kivéreztetése egyet jelent az adott településeken élő emberek kivéreztetésével.

A miniszterelnök által tegnap bejelentett, az iparűzési adó megfelezéséről szóló kormányhatározat megadja a kegyelemdöfést az önkormányzatoknak. A kormány ezzel a döntéssel komoly veszélybe sodorja a kötelező önkormányzati feladatok ellátását is, amelyeknek az elsődleges forrását eddig éppen a helyi iparűzési adóbevételek adták. A közösségi közlekedés működtetésétől kezdve az utak, járdák karbantartásán és a hulladékszállítás biztosításán át egészen az egészségügyi, a szociális, valamint a bölcsődei és óvodai ellátásig - olvasható az MSZP szombathelyi szervezetének közleményében.

Emlékeztetnek: Az iparűzési adóbevételek elvételét a Fidesszel ellentétben még a kamarák sem támogatják, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kifejezetten rossz megoldásnak találta. Az ok végtelenül egyszerű, e döntés egyenesági következménye a fizetőképes kereslet csökkenése, azaz éppen a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nem lesz elegendő keresletük, és a legrosszabb forgatókönyv lép életbe, ugyanis a bérek és a munkahelyek rövid időn belül veszélybe fognak kerülni.

"A kormány először elvette az önkormányzatoktól a gépjárműadó-bevételt, a veszélyhelyzet idejére a fizetőparkolás eltörlésével óriási parkolásgazdálkodási bevételkiesést okozott, felfüggesztette az idegenforgalmi adófizetést és elvette a reklámadóbevételt is. Mindezek alsó hangon legalább 600-700 millió forint mínuszt jelentettek Szombathely számára. A tavasz óta tartó módszeres kivéreztetési folyamat végén(?) pedig már több tízezer szombathelyit és több millió magyart foszthat meg a nekik járó alapvető szolgáltatásoktól, függetlenül attól, hogy kire szavaztak az önkormányzati választáson."

Hozzátették: Eközben az állampolgárok által befizetett adóforintokból milliárdokat költenek felesleges állami célok garmadájára járvány idején: 65 milliárd forintot MotoGP pályára – plusz még 20 milliárdot a motorsport támogatására –, 83 milliárd forintot csak ezen a nyáron kikötőfejlesztésre, szállodákra és wellness részlegekre, 55 milliárdot Semjén Zsoltnak vadászati kiállításra. Kormánypropagandára pedig gigantikus összegeket fordítottak és költenek folyamatosan.

"A kormány – és a Fidesz Szombathelyi Szervezete – csak éppen arról feledkezik meg, hogy az önkormányzatok kivéreztetése egyet jelent az adott településeken élő emberek kivéreztetésével, mindennapi megélhetésük veszélyeztetésével. A józan ész szabályai szerint ez egy elhibázott döntés, mi több Győr és Székesfehérvár fideszes polgármesterei szerint is rossz megoldás.Az önkormányzatok sanyargatása, városaink kifosztása ugyanis nem kormányzás! Szombathely és minden egyes lakójának érdekében követeljük az iparűzési adó megfelezéséről szóló döntés felfüggesztését, a felelősségteljes döntéshozatal megkezdését!"

- áll az MSZP Szombathelyi Szervezetének közleményében.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.