Ungár Péter a kormánynak: Szombathely is kap 1 milliárd 400 millió forintot? Kormány: Bla-bla-bla-bla-bla.

Farkas Bazsi 2021-03-29 10:53:00
Ismét nem kapott egyenes választ a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője.

Lassan mindenki tudja, hogy a koronavírus helyzet okozta gazdasági válságra hivatkozva a kormány megszorításainak és elvonásainak hatására Szombathelyen többmilliárdos hiány keletkezett a költségvetésben. Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester korábban úgy nyilatkozott, hogy 3 milliárd 600 millió forint kellene kormányzati kompenzációban ahhoz, hogy a város zavartalanul működjön. 

Ehhez az is hozzátartozik, hogy tavaly december 24-én a fideszes vezetésű megyeszékhelyek 1 milliárd 400 millió forintot, szabad felhasználásra kaptak a kormánytól. Az ellenzéki vezetésű városok azonban kimaradtak a pénzosztásból.

A kormány aztán később úgy nyilatkozott, hogy ezeknek a városoknak a vezetőivel később egyesével fognak leülni és tárgyalni. A határidő március 31. 

Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője 3 egyszerű kérdést intézett Orbán Viktor (Fidesz-KDNP) miniszterelnökhöz:


1. Megkapja-e Szombathely városa azt az összeget, amelyet a kormányzat elvont a járványhelyzet alatt?
2. Megkapja-e Szombathely városa azt az 1 milliárd 400 millió forintot, amelyet megkaptak a Fideszes vezetésű önkormányzatok?
3. Sikeresnek tekinthető-e az az egyéni képviselő, jelen esetben Hende Csaba, aki nulla, azaz nulla forintot tudott eddig visszaszerezni annak a városnak, amelyet képviselnie kellene?

A három eldöntendő kérdésre, egy sima igen, nem válasz is kielégítő lehetett volna. Azonban Orbán Balázs, a miniszterelnökség államtitkára egy egészen hosszú választ küldött vissza a képviselőnek. Mutatjuk ezt is:

Tisztelt Képviselő Úr!

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. §-ában foglaltak szerint Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz intézett, "Visszakapja-e a pénzt Szombathely?" című, K/15371. számú írásbeli kérdésére – Gulyás Gergely miniszter úr megbízásából – az alábbi választ adom.

Magyarország Kormánya az önkormányzatiságot mint a közhatalom helyi gyakorlásának módját alapvető politikai értéknek tekinti. A 2010 óta elért gazdasági eredmények stabilizálták, szilárd alapokra helyezték és fellendítették az önkormányzatok pénzügyi helyzetét, hiszen míg 2010-ben mindössze 443 milliárd forint volt az önkormányzatok helyi iparűzési adóbevétele, addig 2019-ben már 788,3 milliárd forinttal, a tíz évvel korábbi szinthez képest 78 százalékkal többel gazdálkodhattak.

Eközben a kormányzati támogatás mértéke is növekedett, hiszen a 2021. évi központi költségvetésben 865 milliárd forint szerepel az önkormányzati támogatásokra vonatkozó soron, ami a tavalyi 739 milliárdos keretnél 17 százalékkal, összegszerűen 126 milliárd forinttal
több. 

Ami a koronavírus-járvány központi és helyi önkormányzati költségvetési mozgástérre gyakorolt hatását illeti, felhívom Képviselő Úr figyelmét, hogy a járvány okozta gazdasági nehézségek kezeléséből az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket. A jelenlegi helyzetben a gazdasági védekezés fókuszát a munkahelyek védelme kell, hogy jelentse. A kormányzat éppen ezért több, a kis- és középvállalkozói szférát érintő intézkedést hozott, ideértve a kisvállalati adó mértékének 11 százalékpontra történő csökkentését, a fejlesztési adókedvezmények igénybevételéhez megállapított beruházási értékhatárok kedvezőbbé tételét vagy éppen a szociális hozzájárulási adó csökkentését.

Ebbe a gazdaságpolitikai felfogásba illeszkedik az iparűzési adó kis- és középvállalkozások számára való megfelezése is, amellyel a Kormány 150 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál. Ez az intézkedés korántsem lehetetleníti el az önkormányzatokat, ugyanis a települések a 2017-es, 2018-as szinten részesülnek az iparűzési adóból, azaz a 2011-es állapotokhoz képest így is átlagosan több mint ötven százalékkal nagyobb lesz a bevételük.

Tájékoztatom Képviselő Urat, hogy a Kormány döntése értelmében a 25 ezer főnél nem nagyobb lakosságszámú települési önkormányzatok a 2021-ben kieső iparűzési adóbevételük összegével megegyező összegben a központi költségvetésből automatikusan jogosultak támogatásra. Az ennél nagyobb lélekszámú települések vezetőivel – így Nemény András szombathelyi polgármester úrral is – jelenleg is zajlanak az egyedi tárgyalások, amely stratégiai egyeztetések lefolytatására Gulyás Gergely miniszter úr miniszteri biztost nevezett ki Balla György személyében.

Remélem mindenki megtalálta a választ a feltett kérdésekre! 

Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.