Németh Zsolt: Sárvár az olcsó munkaerő fogalmával vált egyenlővé

Fehér Buda 2021-03-14 17:52:00
Az ellenzéki képviselő szerint hihetetlen különbségek rajzolódnak ki a város gazdagabb és szegényebb rétegei között.

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz Németh Zsolt, a sárvári Híd a Jövőnkért Egyesület képviselője, amelyben arra a hírre reagál, hogy a városban egy 250 fős munkásszálló építését tervezik. A közleményt a továbbiakban változtatás nélkül közöljük:

Amikor az önkormányzati választások zajlottak, akkor többek között én, mint az ellenzék közös polgármester jelöltje, azt képviseltem, hogy védelmet kell biztosítani a gyengéknek, segítséget a rászorulóknak, lehetőséget a tehetségeseknek és a munkalehetőség vonatkozásában a stabilitáson túl egyfajta szerkezetváltásra, változtatásra is szükség van. Nos, ehhez képest továbbra is sajnos jelentős eltéréssel ott tart a városunk, hogy kétpólusúvá vált a gazdaság. Ez már régóta igaz, az elmúlt időszakban pedig még inkább erősödött.

 

Forrnak az indulatok Sárváron, 250 fős munkásszállót terveznek a Kertvárosba

250 fős munkásszálló építését tervezik a sárvári Kertváros területén, erről Klimits István, a város kettes számú választókerületének képviselője számolt be egy Facebook-videóban. Klimits kiemelte, hogy nemrég a Sárvári Hírlapban megjelent egy olyan cikk, amelyben Szabó Zoltán társadalmi megbizatású alpolgármester és dr. Máhr Tivadar, Sárvár másik alpolgármestere arról nyilatkozik, hogy számukra is fontos a kertvárosiak nyugalma.

 

A külföldi tőkeerős cégek és bizonyos oligarchák vállalatai és vállalatbirodalmai itt, Sárváron is folyamatosan erősödnek, miközben a kkv-k a működőképességük határára kerültek. A vállaltbirodalmak és a vállalatok erődösével alapvetően semmi negatív észrevételt nem szabadna tenni, ha az a várost nem az olcsó munkaerő fogalmával tette volna egyenlővé. Azt látjuk, hogy ami külföldön a korábbi gondolatok alapján az összeszerelő üzem fogalmát jelentette az országra vetítve, addig sajnos Sárvár beágyazódása az elszegényedett dolgozók fogalmával kezdene összemosódni. Azt látjuk, hogy jelentősen differenciálódik a város társadalma, hihetetlen különbségek rajzolódnak ki a gazdagság, a szegénység és a mélyszegénység között. Ami a külföldi munkaerő kérdését illeti, már régóta szükségszerű lett volna egy városi koncepció pontosan annak kapcsán, amit annak idején a Fidesz-kormány óriásplakátokon is hirdetett: Magyarországon nem veheted el a magyarok munkáját! Az a sajnálatos, hogy Sárváron is fideszes városvezetés van, és valami oknál fogva pontosan ellentétesen viselkedik a városvezetés azzal szemben, mint ami a kívánatos lenne, és ami az általuk hirdetett.

A városban sajnos ma is egyre többen veszítik el a munkájukat, vagy éppen alig keresnek pénzt a munkájukból. De mégis egyre több külföldi hanggal és külföldi munkavállalóval találkozunk. A Rákóczi utcán, a pándémiától függetlenül, folyamatosan találkozni lehet az utcán álló csoportokkal, akiket vélhetőleg éppen felvesznek valamilyen cégekhez. Döbbenet, hogy ahol ezek a csoportok megjelennek, sem a toalett, sem a szemételhelyezés, és egyéb higiénés, higiéniás körülmények betartására nincsenek kialakítva lehetőségek, de ez valamiért mégis engedélyezett. Ezzel együtt, és ezen túl ezeknek az embereknek egészen más a kultúrájuk, és látjuk, hogy a beilleszkedés kapcsán is vannak problémák. Azt egyértelműen meg kell fogalmazni, hogy Sárvár biztonsága sem politikai termék, sem üzleti kérdés nem lehet. Az lenne a kívánatos, hogy a város optimális működése és működtetése megfelelő bérezés mellett alakulhatna. Ebben persze az önkormányzatnak is lenne feladata, azzal lehetne példát mutatni, hogy lehetőség szerint a mindenkori minimálbérnél többet adjanak az önkormányzati cégek is. Látszik, hogy itt is vannak még feladatok.

 

Még az alpolgármester sem szeretné, ha megépülne a 250 fős munkásszálló a sárvári Kertvárosban

Nemrég írtunk arról, hogy egy 64 lakásos, 250 ember befogadására képes munkásszállót terveznek felhúzni a sárvári Ungvár utcában. A kertvárosiak körében hatalmas felháborodást váltottak ki a tervek, erről Klimits István, független képviselő számolt be a Facebook-oldalán.

 

Szabó Zoltán alpolgármester, amikor megszólalt az ügy kapcsán, akkor a nemtetszését fejezte ki a személyeskedő, gyalázkodó hazug üzenetekkel szemben, melyekben maximálisan igaza van. Kulturált, normális ember nem is folyamodik effajta megnyilvánulásokhoz. De tisztelettel javaslom, és egyben kérem is alpolgármester úrtól, hogy nézzen körül a saját háza táján és tekintse át azokat a kommenteket, amelyek fényképek nélkül gyalázzák az ellenzéki képviselőket, és egyáltalán a magyar embereket! Ez azért is fontos, mert számomra a kereszténydemokrácia azt jelenti, hogy szeretjük felebarátainkat, és megdicsérjük embertársainkat. Személy szerint is elutasítom a gyűlöltet, de meg kell védenünk magunkat, ugyanakkor fontos, hogy a másik embert ne alázzuk meg. Ezért is lenne jó, ha az alpolgármester úr a tekintetben is felemelné a hangját, hogy a közpénzből működtetett sárvári média nyilvános fórumot biztosítson akár a munkalehetőségek, akár a külföldi munkavállalók, akár a bérlakásépítés, akár a nyugdíjasház, akár a szociálpolitika, akár az oktatás, akár a gazdaság bármely területét érintő viták számára. Nyilvánosan, hitelesen és élő adásban bármikor állok és állunk rendelkezésre.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.