Németh Zsolt: Sárvár az olcsó munkaerő fogalmával vált egyenlővé

Fehér Buda 2021-03-14 17:52:00
Az ellenzéki képviselő szerint hihetetlen különbségek rajzolódnak ki a város gazdagabb és szegényebb rétegei között.

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz Németh Zsolt, a sárvári Híd a Jövőnkért Egyesület képviselője, amelyben arra a hírre reagál, hogy a városban egy 250 fős munkásszálló építését tervezik. A közleményt a továbbiakban változtatás nélkül közöljük:

Amikor az önkormányzati választások zajlottak, akkor többek között én, mint az ellenzék közös polgármester jelöltje, azt képviseltem, hogy védelmet kell biztosítani a gyengéknek, segítséget a rászorulóknak, lehetőséget a tehetségeseknek és a munkalehetőség vonatkozásában a stabilitáson túl egyfajta szerkezetváltásra, változtatásra is szükség van. Nos, ehhez képest továbbra is sajnos jelentős eltéréssel ott tart a városunk, hogy kétpólusúvá vált a gazdaság. Ez már régóta igaz, az elmúlt időszakban pedig még inkább erősödött.

 

Forrnak az indulatok Sárváron, 250 fős munkásszállót terveznek a Kertvárosba

250 fős munkásszálló építését tervezik a sárvári Kertváros területén, erről Klimits István, a város kettes számú választókerületének képviselője számolt be egy Facebook-videóban. Klimits kiemelte, hogy nemrég a Sárvári Hírlapban megjelent egy olyan cikk, amelyben Szabó Zoltán társadalmi megbizatású alpolgármester és dr. Máhr Tivadar, Sárvár másik alpolgármestere arról nyilatkozik, hogy számukra is fontos a kertvárosiak nyugalma.

 

A külföldi tőkeerős cégek és bizonyos oligarchák vállalatai és vállalatbirodalmai itt, Sárváron is folyamatosan erősödnek, miközben a kkv-k a működőképességük határára kerültek. A vállaltbirodalmak és a vállalatok erődösével alapvetően semmi negatív észrevételt nem szabadna tenni, ha az a várost nem az olcsó munkaerő fogalmával tette volna egyenlővé. Azt látjuk, hogy ami külföldön a korábbi gondolatok alapján az összeszerelő üzem fogalmát jelentette az országra vetítve, addig sajnos Sárvár beágyazódása az elszegényedett dolgozók fogalmával kezdene összemosódni. Azt látjuk, hogy jelentősen differenciálódik a város társadalma, hihetetlen különbségek rajzolódnak ki a gazdagság, a szegénység és a mélyszegénység között. Ami a külföldi munkaerő kérdését illeti, már régóta szükségszerű lett volna egy városi koncepció pontosan annak kapcsán, amit annak idején a Fidesz-kormány óriásplakátokon is hirdetett: Magyarországon nem veheted el a magyarok munkáját! Az a sajnálatos, hogy Sárváron is fideszes városvezetés van, és valami oknál fogva pontosan ellentétesen viselkedik a városvezetés azzal szemben, mint ami a kívánatos lenne, és ami az általuk hirdetett.

A városban sajnos ma is egyre többen veszítik el a munkájukat, vagy éppen alig keresnek pénzt a munkájukból. De mégis egyre több külföldi hanggal és külföldi munkavállalóval találkozunk. A Rákóczi utcán, a pándémiától függetlenül, folyamatosan találkozni lehet az utcán álló csoportokkal, akiket vélhetőleg éppen felvesznek valamilyen cégekhez. Döbbenet, hogy ahol ezek a csoportok megjelennek, sem a toalett, sem a szemételhelyezés, és egyéb higiénés, higiéniás körülmények betartására nincsenek kialakítva lehetőségek, de ez valamiért mégis engedélyezett. Ezzel együtt, és ezen túl ezeknek az embereknek egészen más a kultúrájuk, és látjuk, hogy a beilleszkedés kapcsán is vannak problémák. Azt egyértelműen meg kell fogalmazni, hogy Sárvár biztonsága sem politikai termék, sem üzleti kérdés nem lehet. Az lenne a kívánatos, hogy a város optimális működése és működtetése megfelelő bérezés mellett alakulhatna. Ebben persze az önkormányzatnak is lenne feladata, azzal lehetne példát mutatni, hogy lehetőség szerint a mindenkori minimálbérnél többet adjanak az önkormányzati cégek is. Látszik, hogy itt is vannak még feladatok.

 

Még az alpolgármester sem szeretné, ha megépülne a 250 fős munkásszálló a sárvári Kertvárosban

Nemrég írtunk arról, hogy egy 64 lakásos, 250 ember befogadására képes munkásszállót terveznek felhúzni a sárvári Ungvár utcában. A kertvárosiak körében hatalmas felháborodást váltottak ki a tervek, erről Klimits István, független képviselő számolt be a Facebook-oldalán.

 

Szabó Zoltán alpolgármester, amikor megszólalt az ügy kapcsán, akkor a nemtetszését fejezte ki a személyeskedő, gyalázkodó hazug üzenetekkel szemben, melyekben maximálisan igaza van. Kulturált, normális ember nem is folyamodik effajta megnyilvánulásokhoz. De tisztelettel javaslom, és egyben kérem is alpolgármester úrtól, hogy nézzen körül a saját háza táján és tekintse át azokat a kommenteket, amelyek fényképek nélkül gyalázzák az ellenzéki képviselőket, és egyáltalán a magyar embereket! Ez azért is fontos, mert számomra a kereszténydemokrácia azt jelenti, hogy szeretjük felebarátainkat, és megdicsérjük embertársainkat. Személy szerint is elutasítom a gyűlöltet, de meg kell védenünk magunkat, ugyanakkor fontos, hogy a másik embert ne alázzuk meg. Ezért is lenne jó, ha az alpolgármester úr a tekintetben is felemelné a hangját, hogy a közpénzből működtetett sárvári média nyilvános fórumot biztosítson akár a munkalehetőségek, akár a külföldi munkavállalók, akár a bérlakásépítés, akár a nyugdíjasház, akár a szociálpolitika, akár az oktatás, akár a gazdaság bármely területét érintő viták számára. Nyilvánosan, hitelesen és élő adásban bármikor állok és állunk rendelkezésre.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.