A győri egyetem területén egyelőre továbbra is nyitva vannak a vendéglátóhelyek

Papp László Tamás 2021-03-07 15:31:00
A helyszínen járva mi is ezt tapasztaltuk a hétvégén.

Olvasónk hívta fel a figyelmünket rá, hogy a győri Széchenyi István egyetem területén több vendéglátóhely is nyitva van, forrásunk tapasztalata szerint most, a járvány idején is be lehet ülni oda egy ebédre, egy kávéra, a teraszon vagy akár a belső helységben is. Olvasónk szerint ilyen az Elixír Bár, illetve az úgynevezett konténerbár az Aranypart II-n.

Szombaton a helyszínen járva mi is azt tapasztaltuk, hogy a konténerbár teraszán ott ülnek a vendégek, s az Elixír előtti teraszon is ott vannak a székek és asztalok. Erről nézze meg fotóinkat:

Fotók: Papp László Tamás

 

A konténerbárnak január 17-én a Kisalföld is cikket szentelt, megkérdezve az egyetemet az akkor már nyitásra készülő helyről.

A Széchenyi István Egyetem a válaszában azt mondta: „az intézmény alapítása óta folyamatosan fejlődve, magas szinten, stabil működési háttérrel látja el oktatási és kutatási feladatait. Hagyományos szerepe mellett stratégiai célkitűzéseinek is megfelelően folytat olyan szolgáltatási, vállalkozási tevékenységeket, amelyek gazdaságilag hozzájárulnak a munkatársak és képzések fejlesztéséhez, valamint a színvonalas, hallgatóközpontú oktatáshoz.

Mint megtudtuk, ezen szolgáltatási portfólió szélesítésének következő eleme az Urban Family Zrt.-vel együttműködve egy úgynevezett speciality kávézó megnyitása a győri campus tőszomszédságában, az Aranypart II-n, amely a jelenlegi trendeknek leginkább megfelelő, többfajta pörkölésű kávébabból készített kávékülönlegességeket nyújt vendégeinek. Emellett természetesen más minőségi termékeket – például péksüteményeket, kekszeket, szendvicseket, teákat, üdítőket – is kínál majd” – írta a napilap.

Mi egyebek között arra kérdeztünk rá az egyetemnél:

- Milyen jogszabály teszi lehetővé, hogy - szemben a többi étteremmel - nyitva lehessenek?

- Ezek a vendéglátóhelyek jelenleg bárki által látogathatóak, igénybe vehetőek?

Korábbi cikkünkben beszámoltunk már róla, hogy intézmények, munkahelyek területén lévő vendéglátóhelyrek nyitva tartása valóban legális lehet. „A legális nyitva tartást az teszi lehetővé, hogy a sima éttermekkel szemben az üzemi étkezdék a rendelet szerint nyitva lehetnek” – írtuk január 31-én a Telexre hivatkozva. 

A vendéglátóhelyek zárva tartása nem mindenkire vonatkozik

Budapesten a Kacsa utcai menzára a néhány száz méterre található Külügyminisztériumból, és abból az irodaházból is járnak enni, ahol az étkezde is található - írja a Telex. Az épületben olyan cégeknek vannak irodái, mint a Diákhitel Központ, a Magyar Turisztikai Ügynökség, vagy a Nemzeti Filmiroda.

Hozzátéve: a cikkben szereplő fővárosi Kacsa utcai menza alkalmazottai egyébként maguk sem értik, mi a logika ebben a megkülönböztetésben. A gond nem a jogszabállyal, hanem annak betar(tat)ásával lehet, hisz egy üzemi étkezdében értelemszerűen csak az ott dolgozók ehetnének, viszont a cikkben szereplő budapesti étteremnél az idézett Telex-riport szerint nem csak az irodaházban vagy a Külügyminisztériumban dolgozók ehetnek az étteremben, hanem gyakorlatilag bárki, aki az utcáról esik be. Kérdés tehát, hogyan ellenőrzik ezeken a helyeken, hogy csak a tényleg ott dolgozók (vagy tanulók) vehessék azt igénybe?

A győri egyetemnek szerdán küldtük el a kérdéseinket, s azóta telefonon is kerestük őket. Választ ígértek arra is, hogy a jövő héten érvénybe lépő új korlátozás miként érinti a nyitva tartást. Ha megjön a válaszuk, közölni fogjuk. Értesülésünk szerint ezek a helyek is üzemi étkezdeként működhetnek, s hivatalosan csak egyetemi polgárok (az egyetem alkalmazottjai és hallgatói) vehetik igénybe.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.