PDSZ: Nem igaz, hogy oltásellenesek lennének a tanárok

Bazsó Bálint 2021-03-03 10:10:25
Mivel oltatnák magukat a tanárok? Valóban alacsony az pedagógusok oltási hajlandósága?

Saját felméréssel cáfolja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a kormányt: szerintük nem igaz az az állítás, hogy a vakcinafelvételi hajlandóság mindössze 26 százalék lenne a pedagógusok körében.

"A pedagógusoknál a köznevelési információs rendszer és az egészségügyi adatbázis, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér statisztikai jellegű összevetése alapján 26 százalék az oltást igénylők aránya."

mondta még Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkára még február 11-én.

Mivel ezt az adatok a PDSZ kétségbe vonta, ezért saját felmérést végzett az utóbbi hetekben. Kérdőíveiket összesen 1674 oktatásban dolgozó töltötte ki, amelyből kiderült, hogy többségük (körülbelül 60 százalékuk) fél a fertőzéstől, az oltásfelvételi hajlandóság pedig több mint 80 százalékos, vagyis a PDSZ szerint nyilvánvalóan légből kapott a 26 százalékos adat, amiről korábban az államtitkár beszélt.

Fotó: PDSZ

Azt ugyanakkor kiemelték, az oltást felvenni szándékozók többség úgy nyilatkozott, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinát fogadná el.

"Az eredmények alapján tehát igazuk van azoknak, akik a kormányzat által hangoztatott 26 százalékos hajlandóságot megmagyarázhatatlanul alacsonynak érezték."

– írja a PDSZ. 

A szakszervezet szerint az oktatási dolgozók túlnyomó többség érzi úgy (még az oltást felvenni nem kívánok egy része is), hogy az oktatási intézményeknek az oltási prioritási listákon lenne a helyük – sokan viszont csak azzal a kitétellel támogatnák ezt, ha nem lenne kötelező az oltás.

Fotó: PDSZ

A felmérésből kiderült, hogy a pedagógusok elégedetlenek a kormány vakcinákkal és vakcinálási programmal kapcsolatos kommunikációjával is,  a válaszadók nagy része – 81 százalékuk -– nyilatkozott úgy, hogy az átláthatatlan, kusza és elbizonytalanító.

Érdekes, hogy az oltást elutasítók egy része egyértelműen szolidáris azokkal a kollégáikkal, akik szeretnék megkapni az oltást. Az oktatási intézmények munkavállalóinak oltási prioritási listára történő felvételét ugyanis jóval többen támogatják, mint ahányan felvennék az oltást:

összességében a válaszadók túlnyomó része, 93 százaléka gondolja úgy, hogy az oktatási intézmények munkavállalóinak a prioritási listán lett volna a helyük.

Végül rákérdeztek arra, hogy az oktatási dolgozók melyik vakcinával oltatnák magukat. Ebből kiderül, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett készítményeknek adott pontszám messze felülmúlja a Magyarországon adható másik két készítményét. Ennek megfelelően a többség elutasítja a kínai SinoPharm vakcináját csakúgy, mint az orosz Szputnyik V oltást is – még ha ez utóbbit a kínai készítménynél valamivel kedvezőbben is ítélik meg a válaszadók.

Kormány: Egyes ellenzék szervek által propagált mindenféle alapot nélkülöző számok

Az ATV-nek sikerült megszóltaltatnia a szaktárcát, amely az írta érdeklődésükre, hogy

"A kormány valós számokat közöl, ellentétben az egyes ellenzéki szervek által propagált mindenféle alapot nélkülöző számokkal. A pedagógusok 38 százaléka regisztrált, ebből 6 ezren meg is kapták az oltást."

Szólj hozzá!

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által.