Pár nappal a kötelező leadási határidő előtt kapták meg az új munkaszerződést az egészségügyi dolgozók

Székely Zoárd 2021-02-26 17:56:00
Kevés információ, bizonytalanság és fenyegetés jellemzi a kormányrendeletet.

Több olvasónk is jelezte aggályait szerkesztőségünk felé az új egészségügyi szerződéssel kapcsolatban. Míg kedden, azaz február 23-án a magyar orvosok jelentős része megkapta az új munkaszerződést, vannak, akik csupán a mai napon kapták kézhez az egyébként meglehetősen kevés információval ellátott dokumentumot.

Ez azért jelent problémát, mert március 1-ig, azaz hétfőig kell alárni a szerződést, ami tartalmazza

  • az eddig ledolgozott évek számát,
  • a munkabért,
  • a végzettséget,
  • valamint a kirendelhetőségre vonatkozó határozatot.

Ami azonban nem derül ki a szerződésből, az az ügyeleti díjakra és műszakpótlékokra vonatkozó változás, valamint az, hogy hány kilométeres körzeten belül rendelhetik máshova az egészségügyi dolgozót, ha szükség lenne rá.

A Magyar Orvosi Kamara szerint több orvos is elégedetlen a szerződés feltételeivel, erről nyílt levélben adtak tájékoztatást Jenei Zoltánnak, az országos kórházfőigazgatónak. 

Mint írják, az orvosoknak nem elfogadható az ügyelet 70-80-90%-os díjazása, sőt egyenesen abszurdnak tartják azt, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt kevesebb az órabérük, mint a rendes munkaidőben. A MOK szerint ez a helyzet bizonyos helyeken visszalépés, sőt, van, ahol még semmissé is teszi a béremelés hatását.

Fontos hozzátenni, hogy az egészségügyi dolgozókat tömörítő szakszervezetek összefogtak a szabályozás ellen, szerintük ugyanis a törvény megszünteti az egészségügyi dolgozók jogát a kollektív alkuhoz, valamint átláthatatlanul korlátozza a sztrájkhoz fűződő alapvető jogukat.

Alaptörvény-ellenes lehet az egészségügyi szolgálati törvény

Az ombudsmanhoz és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez (ILO) is fordultak szakszervezetek az egészségügyi szolgálati törvény miatt - tájékoztatta az Összefogás az Egészségügyért akciószövetség kedden az MTI-t.

Dr. Kincses Gyula, a MOK elnöke ma az Infórádiónak úgy nyilatkozott, hogy az orvosok nagy része jól jár ezzel a szabályozással, aki tisztességesen, a munkajövedelemből élt és nem a hálapénzből, a megnyugtatóbb helyzet azonban szerinte csak az orvosokra igaz, az átalakításban érintett szakdolgozókra nem.

„Vannak félelmeim. Az orvosok tisztességes béremelést kaptak, ezért mindenféle kötöttséget kell vállalniuk, így tudnak mérlegelni és dönteni. De a szakdolgozóknál ugyanezek a kötöttségek vannak, mint az orvosoknál, csak nincs béremelés"

– figyelmeztetett Kincses Gyula.

A MOK elnöke csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kifejtette, hogy a jogszabályalkotásban a kamarának sikerült eredményeket elérnie, de ez mit sem ér, ha az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új szerződések esetében a végpontokon, vagyis az intézményekben komoly baj van.

Kincses emellett azt állította,

van olyan orvos, akit azzal zsaroltak meg, hogy ha nem írja alá az új szerződést, nem csak elveszíti az állását, de máshová sem tud majd elmenni dolgozni.

Ráadásul ez nem egyedi eset, a MOK-hoz több jelzés is érkezett fenyegetésekkel kapcsolatban. Az elnök elmondása szerint ezeket kikérték maguknak és jelezték a főigazgatóság felé.

A beszámoló szerint Kincses kijelentette, hogy jogilag nincs lehetőség az ilyen zsarolásra, ráadásul ez öngól lenne, mert a járványhelyzet miatt minden orvosra és ápolóra szükség van. A MOK-elnök úgy véli, az orvosok nagyobbik fele alá fogja írni a szerződést, többen, mint amilyen számokról most hallani lehet.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e még orvos hétfőn, az elnök úgy válaszolt: az országos helyzetet tekintve inkább lesz, viszont a vidéki kollégáknak más a helyzete, ezt látni kell. Vidéken ugyanis nem mindenhol van alternatíva, nem tudnak elmenni magánellátásba dolgozni.

Az ügyeleti díjakat érintő változásokkal és a szűk aláírási határidővel kapcsolatos kérdéseinkkel a Magyar Orvosi Kamarához fordultunk,

ám az elnökség tagjai egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak válaszolni a megkeresésre.

Ezen kívül a szombathelyi Markusovszky Kórház, illetve a győri Petz Aladár Kórház titkárságától érdeklődtünk, hány alkalmazott utasította el a szerződés aláírását - amennyiben válaszolnak, közzétesszük az információt.

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.