Pár nappal a kötelező leadási határidő előtt kapták meg az új munkaszerződést az egészségügyi dolgozók

Székely Zoárd 2021-02-26 17:56:00
Kevés információ, bizonytalanság és fenyegetés jellemzi a kormányrendeletet.

Több olvasónk is jelezte aggályait szerkesztőségünk felé az új egészségügyi szerződéssel kapcsolatban. Míg kedden, azaz február 23-án a magyar orvosok jelentős része megkapta az új munkaszerződést, vannak, akik csupán a mai napon kapták kézhez az egyébként meglehetősen kevés információval ellátott dokumentumot.

Ez azért jelent problémát, mert március 1-ig, azaz hétfőig kell alárni a szerződést, ami tartalmazza

  • az eddig ledolgozott évek számát,
  • a munkabért,
  • a végzettséget,
  • valamint a kirendelhetőségre vonatkozó határozatot.

Ami azonban nem derül ki a szerződésből, az az ügyeleti díjakra és műszakpótlékokra vonatkozó változás, valamint az, hogy hány kilométeres körzeten belül rendelhetik máshova az egészségügyi dolgozót, ha szükség lenne rá.

A Magyar Orvosi Kamara szerint több orvos is elégedetlen a szerződés feltételeivel, erről nyílt levélben adtak tájékoztatást Jenei Zoltánnak, az országos kórházfőigazgatónak. 

Mint írják, az orvosoknak nem elfogadható az ügyelet 70-80-90%-os díjazása, sőt egyenesen abszurdnak tartják azt, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt kevesebb az órabérük, mint a rendes munkaidőben. A MOK szerint ez a helyzet bizonyos helyeken visszalépés, sőt, van, ahol még semmissé is teszi a béremelés hatását.

Fontos hozzátenni, hogy az egészségügyi dolgozókat tömörítő szakszervezetek összefogtak a szabályozás ellen, szerintük ugyanis a törvény megszünteti az egészségügyi dolgozók jogát a kollektív alkuhoz, valamint átláthatatlanul korlátozza a sztrájkhoz fűződő alapvető jogukat.

Alaptörvény-ellenes lehet az egészségügyi szolgálati törvény

Az ombudsmanhoz és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez (ILO) is fordultak szakszervezetek az egészségügyi szolgálati törvény miatt - tájékoztatta az Összefogás az Egészségügyért akciószövetség kedden az MTI-t.

Dr. Kincses Gyula, a MOK elnöke ma az Infórádiónak úgy nyilatkozott, hogy az orvosok nagy része jól jár ezzel a szabályozással, aki tisztességesen, a munkajövedelemből élt és nem a hálapénzből, a megnyugtatóbb helyzet azonban szerinte csak az orvosokra igaz, az átalakításban érintett szakdolgozókra nem.

„Vannak félelmeim. Az orvosok tisztességes béremelést kaptak, ezért mindenféle kötöttséget kell vállalniuk, így tudnak mérlegelni és dönteni. De a szakdolgozóknál ugyanezek a kötöttségek vannak, mint az orvosoknál, csak nincs béremelés"

– figyelmeztetett Kincses Gyula.

A MOK elnöke csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kifejtette, hogy a jogszabályalkotásban a kamarának sikerült eredményeket elérnie, de ez mit sem ér, ha az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új szerződések esetében a végpontokon, vagyis az intézményekben komoly baj van.

Kincses emellett azt állította,

van olyan orvos, akit azzal zsaroltak meg, hogy ha nem írja alá az új szerződést, nem csak elveszíti az állását, de máshová sem tud majd elmenni dolgozni.

Ráadásul ez nem egyedi eset, a MOK-hoz több jelzés is érkezett fenyegetésekkel kapcsolatban. Az elnök elmondása szerint ezeket kikérték maguknak és jelezték a főigazgatóság felé.

A beszámoló szerint Kincses kijelentette, hogy jogilag nincs lehetőség az ilyen zsarolásra, ráadásul ez öngól lenne, mert a járványhelyzet miatt minden orvosra és ápolóra szükség van. A MOK-elnök úgy véli, az orvosok nagyobbik fele alá fogja írni a szerződést, többen, mint amilyen számokról most hallani lehet.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e még orvos hétfőn, az elnök úgy válaszolt: az országos helyzetet tekintve inkább lesz, viszont a vidéki kollégáknak más a helyzete, ezt látni kell. Vidéken ugyanis nem mindenhol van alternatíva, nem tudnak elmenni magánellátásba dolgozni.

Az ügyeleti díjakat érintő változásokkal és a szűk aláírási határidővel kapcsolatos kérdéseinkkel a Magyar Orvosi Kamarához fordultunk,

ám az elnökség tagjai egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak válaszolni a megkeresésre.

Ezen kívül a szombathelyi Markusovszky Kórház, illetve a győri Petz Aladár Kórház titkárságától érdeklődtünk, hány alkalmazott utasította el a szerződés aláírását - amennyiben válaszolnak, közzétesszük az információt.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.