Turul-szobor, a Habsburg-kapu, mélygarázs és palota is épül a Budai Várban

Bazsó Bálint 2021-02-21 08:22:00
Zajlik az élet a budai várhegyen. Felállványozták, és hamarosan megkezdik a Habsburg-kapu és a főváros fölé magasodó turulszobor felújítását, újabb, vitatott mélygarázs épül a vár oldalába, helyreállítják József főherceg palotáját és a Honvéd Főparancsnokságot, de megújulnak a sétányok és a várfalak is.

Megújul a Hauszmann Alajos tervei alapján és Jungfer Gyula műhelyében készült kovácsoltvas kapu, a díszes kerítés és a hozzá tartozó lépcső is. Ezzel párhuzamosan leemelik a talapzatáról és a közeli Savoya teraszon fel is újítják a szobrot - olvasható a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

Fotók: Nemzeti Hauszmann Program

 

A kapu, a lépcső és a szobor - bár több találatot is kapott - átvészelték az világháborús ostromot és az azt követő, sokszor  csak rombolásnak minősülő felújítást is.

Bár a háborús károkat a 1970-es és 1980-as években kijavították, a szobor és a kerítés állapota sokat romlott, ezért felújításuk halaszthatatlanná vált.

Emellett - szintén a Nemzeti Hauszmann Program keretében - teljes körű felújítása után hamarosan eredeti helyére állítják vissza a Budavári Palotanegyed népszerű elemét, a Halászó gyerekek kútját, ezzel párhuzamosan pedig megújul a környezetéül szolgáló terasz is.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Mint ismert, a Nemzeti Hauszmann Program keretében megkezdődött a főváros legfontosabb műemlékegyüttesének átfogó - évtizedek óta egyre sürgetőbb - rekonstrukciója. Ennek részeként épült újjá a világháborúban megsérült Lovarda, az egykori főőrségi épület és a Stöckl-lépcső, de döntés született József főherceg 1968-ban barbár módon felrobbantott palotájának teljes helyreállításáról is.

József főherceg palotája

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Szintén megoldódhat az egykori Honvéd Főparancsokság torzójának sorsa is, hiszen részben helyreállítják, valamint modern elemekkel egészítik ki. Ez utóbbi éles váltást jelent, hiszen a várnegyed eddigi rekonstrukciójánál kerülték a hibrid, modern kori kiegészítésekkel történő felújítást.

Honvéd Főparancsnokság

Fotó: Wikipedia

Viszont az eredeti tervek szerint újítják fel a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium egykori épületét, majd át is költözik a jelenlegi hivatal a várba. A felújítás és költözés csillagászati költségeiről rendszeresen olvasni a sajtóban, legutóbb 54 milliárd forintról lehetett tudni.

A Magyar Királyi Pénzügyminisztérium Fellner Sándor 1903-as tervei alapján épül újjá

Fotó: Magyar Építők

Félév múlva látogatható lesz a Szent István terem

Emellett zajlik a palota déli összekötő szárnyának és a benne található több mint százéves Szent István-terem restaurálása is, ezt a tervek szerint augusztus 20-án nyitják meg a nagyközönség előtt. Az összekötő szárny felújítása a palota évtizedek óta halogatott rekonstrukciójának próbaprojektje. A hatalmas épület az ostromot követően teljesen kiégett (így a Szent István terem is), a hatvanas években kezdődött felújítás során viszont az épület elvesztette eredeti fényét, sőt, sokak szerint több kárt okoztak, mint maga az ostrom.

Az államalapító Szent István királyunkról elnevezett terem a Budavári Palota különleges pontja volt és lesz, a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye.

Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert reprezentatív terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el, kialakításában a kor olyan elsőrangú művészei és iparosai vettek részt, mint Thék Endre, Zsolnay Vilmos, Jungfer Gyula vagy Strobl Alajos. 

A Budavári Palota déli összekötő szárnya

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

A Nemzeti Hauszmann Program közleménye szerint az eredeti térszerkezet elkészült, most a terem belsejének korhű kialakítása következik. Mint írják, Pécstől Pápáig hét szakma kiválósága, országszerte mintegy húsz műhelyben több száz szakember dolgozik gőzerővel a berendezés kialakításán: újra elkészültek a falakat díszítő Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló Zsolnay-pirogránit képek, a terem központi helyét elfoglaló kandalló és a tetejére kerülő Szent István-mellszobor, az intarziás parketta, a fém- és ötvösmunkák, a terveknek megfelelően készülnek az egyedi bútorok és függönyök, és a terem falát burkoló díszes diófa fal.

A belső tér legmeghatározóbb elemét, a több mint 2 méter széles és 4,5 méter magas Zsolnay-kandallót márciusban kezdik el összeállítani a helyszínen, majd a következő hónapokban a szakemberek fokozatosan alakítják ki az eredeti megjelenést a padlótól a mennyezetig.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Még idén megkezdik a Magyar Vöröskereszt Egylet egykori székházának újjáépítését. Az épület otthonául szolgált a Horvát-Szlavón-Dalmát Minisztériumnak, majd a trianoni békediktásum után a II. világháborúig a külügyminisztériumnak is, és bár az épület menthető lett volna, 1946-ban mégis lebontották. A rekonstrukció révén az épület külső homlokzatát, a déli főbejáratot, a főlépcsőházat és a dísztermet eredeti állapotában állítják vissza, egyéb részei modern irodaházként funkcionálnak majd, hasonlóan a Kossuth téren felépített Szabad György Irodaházhoz.

Fotó: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár/Budapest Gyűjtemény

Végül - de nem utolsó sorban - a Várnegyed másik végében, az Országos Levéltár tornya is visszaépül. Az 1945-ben - helyreállítás helyett - felrobbantott torony mellett megépítik azt az épületszárnyat is, amelyet bár terveztek, az I. világháborút követő pénzhiány miatt mégsem fejeztek be. 

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Megújulnak a várfalak és a sétányok is

Az épületek mellett természetesen az évtizedekig elhanyagol várfalakat és a Várnegyedet körbeölelő sétányokat és kerteket is fel kell újítani. 

Ennek részeként tavaly megkezdték és befejezték Ellyps sétány teljes szakaszának felújítását, melynek részeként megújult a Király lépcső és a Hunyadi lépcső alsó szakasza is.

A megújult Ellyps sétány

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Tájékoztatásuk szerint idén megkezdődik az  Ellyps sétány és a Déli kertek zöldfelületeinek rehabilitációja és megújítása kert- és tájépítő szakemberek vizsgálatai és javaslatai alapján. 

"Megkezdjük a sokáig gondozatlan, a várfalakat is károsító, invazív, öreg és beteg gyomfákkal benőtt zöldfelületek és sétányok balesetmentesítését. A célunk megszüntetni a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotokat, hogy az egykor elegáns történelmi kertek és sétányok a következő években újra visszanyerjék régi fényüket."

Mint írják: a várfalak is lepusztultak a hosszú évtizedek óta elmaradt felújítások miatt. Több falszakasz balesetveszélyessé vált, szerkezetük meglazult. Régi adósságot törlesztve most elvégezzük a Budavári Palotanegyed várfalainak és támfalainak állagmegóvását és felújítását is.

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Újabb mélygarázs, hogy nyugodtan lehessen autókázni

Ahogyan arról portálunk is beszámolt, a vár nyugati oldalán felújítják a Fehérvári rondellát, és átalakítják az alatta található nyugati kerteket. A beruházás során a várfal alatt megépül a rendkívül vitatott "Várgarázs III."

Az újabb mélygarázs építésével természetesen a forgalom is növekedni fog, ráadásul az I. kerület polgármestere szerint  még veszélyeztezi is a Várhegy alatti védett barlang-pincerendszer ökológiai egységét. V. Naszályi Márta emellett felesleges, sőt kártékony pénzszórásnak tartja a kezdeményezést.

https://www.facebook.com/nemzetihauszmannprogram/posts/433952501294654

Szőlőskertnek álcázott mélygarázs épül a Budai Vár oldalába

A Nemzeti Hauszmann Program tervei szerint felújítják a budai Vár nyugati oldalán lévő Fehérvári rondellát, és átalakítják az alatta található nyugati kerteket. A beruházás során a várfal alatt megépül a Várgarázs III. és a József főhercegi palota, valamint szőlőt telepítenének a domboldalra - írja az Átlátszó.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.