LMP: 100 százalékos táppénz járjon a tanároknak és gyermekeiket ápoló szülőknek is!

Székely Zoárd 2021-02-19 11:03:00
Egyest adnak Kásler Miklósnak hozzáértésből és emberségből.

Az LMP harmadszor is benyújtotta határozati javaslatát, hogy az oktatási dolgozókat illesse meg a 100%-os táppénz és a rendszeres tesztelés, a szülőket pedig a 100 százalékos gyermekápolási táppénz.

Ennek kapcsán az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési képviselője és Ungár Péter, az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője, amit változtatás nélkül közlünk:

A felelős minisztériumi dolgozók úgy látszik, jó ideje helyettesítés nélküli betegszabadságon vannak, pedig a köznevelésbeli járványkezelés gyermekbetegségei valós odafigyelést igényelnének. A kormány továbbra is tagadja, hogy az intézmények fertőzési gócpontok lennének, ezért semmilyen érdemi járványügyi intézkedést nem hoz rájuk vonatkozóan. Ha beismernék ezek létjogosultságát, elismernék azt is, hogy hatástalanok a gazdaságvédelmi intézkedések, és csak elszórjuk az EU-s milliárdokat. 

Kásler Miklósnak egyest adunk hozzáértésből és emberségből, hiszen már lassan fél éve megígérte, hogy mindenki megkapja a 100% táppénzt, aki a munkahelyén kapta el a fertőzést, de érdemben semmit sem tett ezért. A Pedagógusok Szakszervezetének országos felmérése szerint a dolgozók csupán 19%-a kapta meg az ígért összeget a koronavírus-járvány hazai megjelenése óta.

Az LMP azt is el akarja érni, hogy valóban minden család egyformán számítson, egyformán fontos legyen. Szerintünk ezért kulcsfontosságú, hogy a gyermekükkel fertőzés miatt otthon maradni kényszerülő szülők a táppénz teljes mértékével megegyező gyermekápolási táppénzt kapjanak, ha karanténköteles, vagy igazoltan fertőzött gyermekkel vannak otthon. A jelenlegi szabályok mellett sajnos a munkavállalók könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy sem bérre, sem egyéb ellátásra nem lesznek jogosultak, a járvány miatt pedig különösen nehéz helyzetben vannak azok a csoportok, amelyekre eddig is nagy gondoskodási teher hárult a családon belül. 

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, nagy port kavart az oktatási intézmények dolgozóinak tesztelése: mivel semmiféle iránymutatást nem kaptak arról, hogy miként kell eljárni pozitív eredmények esetén, sok esetben egy pozitívra tesztelt tanárt csak hazaküldenek, majd mindenféle kontaktkutatás nélkül üzemel tovább az intézmény. A táppénzt csak két részletben tudja kifizetni az állam, a tanárokon kívül viszont rengeteg egyéb munkatárs is dolgozhat az iskolákban, ők egyszerűen el lettek felejtve.

PDSZ: A tanárok tesztelése csak politikai színjáték, időhúzás

Semmiféle iránymutatás nem érkezett az intézményekhez, fenntartókhoz, hogy miként kell eljárni pozitív eredmények esetén. Így sok esetben egy pozitívra tesztelt tanárt csak hazaküldik, majd mindenféle kontaktkutatás nélkül üzemel tovább az intézmény. A táppénzt csak két részletben tudja kifizetni az állam, a tanárokon kívül viszont rengeteg egyéb munkatárs is dolgozhat az iskolákban, ők egyszerűen el lettek felejtve.

Ennek ellenére a kormány úgy kommunikált, mintha minden rendben lenne, holott láthatóan elmaradtak a hatékony és gyors járványügyi intézkedések, ennek köszönhetően alig találunk olyan oktatási intézményt az országban, ahol nem ütötte fel a fejét a fertőzés. A PDSZ hiába könyörgött a kormánynak, hogy zárjon be minden létesítményt és csak az átfogó tesztelés után nyissanak újra, nem teljesült a kérésük.

Később a PDSZ kérvényezte, hogy kapjanak 100 százalékos táppénzt azok a tanárok, akik az iskolákban kapták el a koronavírus fertőzést, valamint egyszerűsítse a kormány a táppénz igénylésének folyamatát, hogy a dolgozók és családjaik ne egzisztenciális félelemként éljék meg a tesztelést.

PDSZ: Milliárdokat spórol az állam azzal, hogy a covidos tanárok nem kapják meg a teljes fizetésüket

Kapjanak 100%-os táppénzt azok a tanárok, akik az iskolákban kapták el a koronavírus fertőzést - többek között ezt követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Legutóbb december negyedikén, nyílt levélben kérte a kormányt a szervezet arra, hogy azonnal egyszerűsítsék a 100%-os táppénz igénylésének - ahogy a PDSZ fogalmaz - borzalmasan bürokratikus folyamatát, hogy a dolgozók és családjaik ne egzisztenciális félelemként éljék meg a tesztelést.

 

Szólj hozzá!

Baleset történt az M1-esen Győrújbarátnál

A Budapest felé vezető oldalon félpályán halad a forgalom.

Megtalálták a tegnap eltűnt idős győri nőt

Beszéltünk a 84 éves Dobos Mária egyik hozzátartozójával, aki szerint a kórházban veszett nyoma a hölgynek, de előkerült.

Borkai-ügy: Orbánt egyáltalán nem zavarta a jachtos orgia

Mire a választás előtt kibukott az ügy, a Fideszben már rég tudtak Borkai Zsolt szexorgiájáról, a miniszterelnök magánügynek tekintette azt.

A szombathelyi BPW-ben helyben oltják a gyár dolgozóit

Úgy értesültünk, hogy a munkások Pfizert kapnak.

Védettségi igazolvány sem kell a ballagáshoz

Maszk, nyitott terek és még a nem védett unokaöcs is jöhet. Így ballagunk idén.

A tegnapi ősz után ma már nyomokban tavaszt is tartalmaz majd az időjárás

Sok öröme nem lesz benne, hacsak nem szereti a szelet. A nyugati megyékben még zivatar is lehet.

Ez a győri idős hölgy eltűnt, ha látta, szóljon a rendőrségnek!

A megyei főkapitányság kérdésünkre megerősítette: a nőt eltűntként keresik.

Csaknem 300 millió forintból teszik rendbe a mosonmagyaróvári vár sétányát

Felújítják a mosonmagyaróvári vár környezetét és egy sétányt is kialakítanak a vár körül.

Még van esély rá, hogy új villamosok és trolik érkezzenek Budapestre

Új szerződést kötöttek a gyártókkal, így van még lehetőség arra, hogy a főváros ne veszítse el az opciós lehívás lehetőségét.

Még jelen sem kellett lenniük a fideszes képviselőknek, így is megszavazta a bizottság a lakásprivatizációs törvényt

Néhány fideszes szavazógép helyettesítéssel "szavazott". Megkezdődhet a nemzeti vagyon újabb elkótyavetyélése.

Sárváron a felnőtt lakosság már hatvan százalékát beoltották

Jelentősen csökkent a városban az igazolt fertőzöttek száma is.

Ez is eljött: hamarosan elkezdik építeni a magyar vakcinagyárat

Jövő év végére pedig lesz magyar koronavírus elleni vakcina.

van még itt cikk a témában:

Védettségi igazolvány sem kell a ballagáshoz

Maszk, nyitott terek és még a nem védett unokaöcs is jöhet. Így ballagunk idén.