PDSZ: Milliárdokat spórol az állam azzal, hogy a covidos tanárok nem kapják meg a teljes fizetésüket

Farkas Bazsi 2020-12-14 07:33:31
A kormány szerint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem tesz mást, mint hangulatot kelt.

Kapjanak 100%-os táppénzt azok a tanárok, akik az iskolákban kapták el a koronavírus fertőzést - többek között ezt követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Legutóbb december negyedikén, nyílt levélben kérte a kormányt a szervezet arra, hogy

azonnal egyszerűsítsék a 100%-os táppénz igénylésének - ahogy a PDSZ fogalmaz - borzalmasan bürokratikus folyamatát, hogy a dolgozók és családjaik ne egzisztenciális félelemként éljék meg a tesztelést.

A PDSZ már korábban is foglalkozott azzal, hogy ezek a bürokratikus csapdák nem csak teljes családok megélhetését sodorják veszélybe pont a karácsonyi ünnepek előtt, de hihetetlenül károsak is, mivel a megélhetésüket féltő munkavállalók (dolgozzanak azok akár az oktatásban, akár az egészségügyben, szociális intézményeknél vagy akárhol) nem merik majd kockáztatni megélhetésüket, ezért nem működnek majd együtt az elvárható szinten a kormányzat által előírt védelmi intézkedésekkel.

100%-os táppénz: kasszasiker a kormánynak? - teszi fel a kérdést a szakszervezet.

A PDSZ levelére , amelyet Orbán Viktor miniszterelnöknek, Kásler Miklós emberminiszternek és Maruzsa Zoltán szakállamtitkárnak címeztek végül Kisfaludy László, az EMMI helyettes államtitkára válaszolt.

Kisfaludy leveléből A levél ide kattinta letölthető kiderül, hogy

„A COVID-19 fertőzött pedagógusok esetében, amennyiben munkavégzésükhöz kapcsolódóan kapták el a betegséget, eddig is biztosított volt a 100 %-os táppénz megítélése.”

A szakszervezet szerint ez a kijelentés annyira tarthatatlan, hogy még a kormány is pontosan tisztában van vele: bürokratikus, és annyi ponton csúszhat el egy ilyen kérelem, hogy gyakorlatilag senki sem jár sikerrel. Éppen ezért követelték a levélben azt is, hogy egyszerűsítsék az eljárásrendet, hogy az igénylők azonnal megkaphassák a teljes összeget.

A kormánynak azonban egy kasszasiker, ezért kitűnően megfelel ez a helyzet: egyrészt havonta milliárdokat spórol a 60%-os táppénzeken, másrészt pedig szintén milliárdokat azokon a kifizetetlen túlórákon, amiket a hiányzók helyettesítésére kényszerített kollégáknak nem fizet ki - írja a PDSZ.  

Kásler miniszter ugyanakkor, ahelyett, hogy egy mozdulattal átíratná az eljárásrendet, hogy megkönnyítse az igénylők dolgát, tollat ragadott, és külön levélben tájékoztatta az érdekelteket – gyakorlatilag ugyanarról, amiről a PDSZ már jóval előtte. Ismertette ugyanis a végtelenül bonyolult igénylés egyes lépéseit. Erre Kisfaludy is kitér levelében, persze, úgy beállítva a Kásler által összeállított 9 lépéses teendőlistát, mintha az maga lenne a megoldás, nem pedig maga a probléma, a beteg embert teljesen kiszolgáltató folyamat:

„Önök és egyes sajtóorgánumok folyamatosan igyekeztek dezinformálni a pedagógusokat és a társadalmat az elmúlt hetekben, a foglalkozási megbetegedéssé nyilvánítás eljárásrendje azonban egységes, egyértelmű és minden érintett számára megismerhető. Ezt elősegítendő Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr még az elmúlt héten is újabb tájékoztatást adott a köznevelési intézmények vezetőinek a COVID-19 vírusfertőzéssel kapcsolatos társadalombiztosítási eljárásrendről, amely részletesen leírja az egyébként is hatályban lévő eljárást.”

Márpedig az eljárásrend a mai napig olyan lehetetlen dolgokat tartalmaz, mint a fertőzés PCR-teszteléssel történő bizonyítása – annak ellenére is, hogy PCR-tesztelést szinte már senkinek sem csinálnak.

A szakszervezet hangsúlyozza, hogy

a kormánynak esze ágában sincs egyszerűsíteni a táppénzzel kapcsolatos eljárásrendet, hiszen neki kimondottan megfelel, ha csak nagyon keveseknek sikerül megigényelni az egyébként jogosan járó ellátást.

Azt, hogy ezt vádaskodásba, harcias frázisokba burkolva tárgyalja, már megszokhattuk. Ugyanakkor nem tudunk higgadtan elsiklani amellett a tény mellett, hogy ez a kormány, aki magát a keresztény értékek nagy védelmezőjének tartja, mindezzel éppen a karácsonyi ünnepek előtt szolgáltatja ki azokat a rászoruló, beteg dolgozókat, akikre elégtelen járványkezelése közben támaszkodik az oktatásban, egészségügyben, szociális szférában és máshol is  - foglalja össze véleményét a szakszervezet.

Vajon miért nem tette? Mert megéri neki, ha minden így marad. Akár karácsony előtt is.

Előbb kellett volna cselekedni? 

Kisfaludy levelében a PDSZ más követeléseire is kitér. Nem rejti véka alá a kormánynak azt a gyermeteg elképzelését, hogy az oktatási intézmények nyitva tartásának nincs és nem is volt alternatívája:

„Minden, az iskolák működését korlátozó intézkedés nehéz helyzetbe hozza a dolgozó szülőket, ezért az a célunk, hogy amennyiben lehetséges, az iskolák zavartalanul működhessenek a járványügyi ajánlások szigorú betartásával.”

Iskolák működését korlátozó intézkedéseket éppen a kormány hozott azzal, hogy egyáltalán nem volt hajlandó meghallgatni a kínálkozó alternatívákat - véli az érdekszervezet. Sőt olyan benyomásunk lehetett, mintha a kormányzat – valamilyen gyerekes okból – szinte sportot űzött volna abból, hogy – akármilyen logikus is lett volna egy javasolt intézkedés – semmi esetre sem fogadta el a körein kívülről érkező javaslatokat.

Nagy kár, hogy így tett, mert ha szeptembertől – a PDSZ javaslatainak megfelelően – megszűntette volna a kötelező óvodába járást, ha az alsó tagozatoknál, 4. osztályig vezetett volna be osztálytermi oktatást, a szoros szülői felügyeletet nem annyira igénylő felsősöket pedig digitális tanrendben oktatta volna, akkor nem itt tartanánk.

Ehelyett a kormány inkább a számok, statisztikák kozmetikázására, sőt gyakran saját állításainak is ellentmondó, harcias nyilatkozatokra pazarolja energiáit. Ezek nem járulnak hozzá a problémák megoldásához.

Címlapfotónk illusztráció.
Via PDSZ

Szólj hozzá!

Devecserit megműtötték, fél év kihagyás vár rá

A Hali védője Achilles-ín-szakadást szenvedett.

Egy nap alatt három embercsempészt és 11 határsértőt fogtak a rendőrök Vas megyében

Szombathelyen egy szerb és két osztrák ember próbált embereket csempészni.

Az MSZP körmendi szervezete rákérdezett Szijjártó Péternél, hogy a környező országokban lesznek-e az oltás igazolásáról szóló szabályozások

A lengyel kormány már meglépte, hogy csak olyan embereket enged be az országba, akiket az európai gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal oltottak be.

Hende Csaba megint kettős játékot játszik

Ezúttal a szemét van porondon.

A győri DK nem támogatja a 2021-es városi költségvetést

Erről a párt helyi elnöke, Glázer Tímea önkormányzati képviselő posztolt.

Orbán Viktor: Versenyt futunk az idővel

"Csupa rossz hírem van" - mondta a kormányfő a csütörtöki bejelentkezésében.

Szombathely több pontján is időszakos áramszünet lesz holnap

Reggel nyolc és délután négy óra között kell hanyagolni az áramot.

Müller Cecília: Vegyék fel a telefont!

Az országos tisztifőorvos szerint ha mindenkit elérnek, aki már beregisztrált az oltásra, akkor húsvétra végeznek is a listán lévőkkel.

Az uniós bíróság elkaszálta a Stop Sorost

Jogsértő a menedékkérők számára történő segítségnyújtás bűncselekménynek minősítése Magyarországon Atanasziosz Rantosz főtanácsnok szerint.

Kazán mellett tárolt tüzelőfa kapott lángra Szombathelyen

Két locsolóval esett neki a tulaj a tűznek a Szatmár utcában.

Már Győrben is egészségtelen a levegő minősége

Egyre rosszabb a helyzet az országban.

Ez a férfi mobilt lopott egy szombathelyi áruházból, felismeri valaki?

A rendőrök a lakosság segítségét kérik a tolvaj azonosításában.

Rangadót nyert az SZKKA ifi csapata Győrben

A szombathelyiek így egy pontra felzárkóztak az éllovas győriek mögé.

Ismeretlen okból lezárták a győri Olimpiai Sportpark teniszpályáit

Technikai okokból péntekig nem lehet ütögetni.

van még itt cikk a témában:

Orbán Viktor: Versenyt futunk az idővel

"Csupa rossz hírem van" - mondta a kormányfő a csütörtöki bejelentkezésében.

Legalább március 15-ig maradnak a korlátozások

Orbán Viktort a jövő héten olthatják be a kínai vakcinával.