Rágalmazásért ítélte el a bíróság a fideszes propagandalap, a Szombathelyi Hírlap főszerkesztőjét

ugytudjuk.hu 2021-01-18 14:22:00
Horváth Vilmost 1 év próbaidőre bocsátották.

2019. márciusában indult útjára a Szombathelyi Hírlap. A lap még el sem indult, már komoly visszhangot váltott ki. Kiadója ugyanis az Pannon Marketing és Média Kft. volt, amelynek ügyvezetését az akkori polgármester Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) sajtósának, Kremser Csabának a felesége látta el. 

A Szombathely név használatához közgyűlési engedély kellett. Ezt a lap elsőként meg is kapta. Majd az újság második, 2019. március 29-én megjelent számában egy írást közölt, A bolsevik tempó címmel. Az írás okán egy a cikkben szereplő személy személyiségi jogi pert indított, majd azt meg is nyerte a lappal szemben. Az írás hangvétele, és a bírósági elmarasztalás miatt a közgyűlés vissza is vonta a városnév használatát az újságtól, ami eztán Szombati Helyi Hírlap névvel jelent meg.

A Nemzeti Médiahatóság engedélye nélkül adják ki a Szombathelyi Hírlapot

A hétvégén jelent meg a Szombathelyi Hírlap első száma. Az újságról már többször írtunk. A szombathelyi polgármester sajtósának, Kremser Csabának a felesége, Kremser Anita adja ki a Pannon Média és Marketing Kft. nevű cégével.

Nem ez volt az egyetlen ügye a szerkesztőségnek. Azt ugyanis a Választási Iroda is elmarasztalta jogsértés miatt.

Kimondta a bíróság: jogsértést követett el a Szombathelyi Hírlap

Ma délelőtt a Szombathelyi Törvényszéken Kupi Györgyi magánember, mint felperes és a Szombathelyi Hírlap, mint alperes jelentek meg. A felperes a Szombathelyi Hírlapot azért perelte be, mivel a lap 2019 márciusában megjelent második számának címlapján arcképét egy fotómontázson használta fel "Bolsevik Tempó" szalagcímmel. (Mivel mi nem szeretnénk jogsértést elkövetni, így a címlapot megmutatni nem tudjuk.)

Aztán a viharos körülmények között működő lap a 2019. március 22. első szám után, 2019. október 12-én jelent meg utoljára. 

Csakhogy a lap megszűnésével nem értek véget a jogi eljárások. Az újság ugyanis a 2019. május 17-én megjelent 9. számában közölt egy írást “Madarat tolláról…” címmel. Amiben az ismeretlen szerző azt írta, hogy az Ugytudjuk alapító-főszerkesztője Farkas Balázs lopta az Ugytudjuk.hu nevet. 

Szerkesztőségünk előbb helyreigazítást kért, majd amikor ezt is olyan módon tette meg a Hírlap, hogy az nem tisztázta a korábbi vádjukat úgy döntöttünk, hogy bírósági úton kérjük tisztázni, hogy főszerkesztőnk nem lopott, vagyis nem követett el bűncselekményt.

Horváth Vilmos, Puskás Tivadar és Hende Csaba társaságában.

A jogi procedúra a múlt héten hétfőn ért véget, a bíróság itt kimondta, hogy Horváth Vilmos, a lap főszerkesztője egy rendbeli bűnsegédként elkövetett rágalmazás vétsége miatt bűnös. A büntetés mértékét egy év próbaidőre bocsájtásban határozta meg.

Annyira jól sikerült a Szombathelyi Hírlap első száma, hogy a közgyűlés máris vissza akarja vonni a város nevének használati engedélyét

Két hete írtunk róla, hogy hetilapot indított Szombathelyen a város fideszes polgármestere, Puskás Tivadar sajtósának felesége. Erre a lépésre valószínűleg azért került sor, mert az immár többségben lévő helyi ellenzék többször hangsúlyozta, újra indítják a 2018-ban megszűnt ingyenes városi hetilapot, a Savaria Fórumot - írja cikkében az Átlátszó.

A tárgyalás alatt Horváth egyébként ellentmondásba keveredett önmagával. Korábban ugyanis a rendőrségen azt vallotta, hogy nem tudja ki írta a cikket. Majd a tárgyalóteremben már azt mondta, hogy Cseszkó Tamás volt a cikk szerzője. Amikor a következő tárgyaláson a bírónő felhívta a figyelmét, hogy ellentmondásba keveredett Horváth azt mondta, időközben beszélt Cseszkóval, és kiderült, hogy mégsem ő írta, de rendszeres szerzője a Vasi Vasmacska blognak, így Horváth azért hitte azt, hogy ő volt a cikk szerzője.

Koczka Tibor: A Szombathelyi Hírlap óriási távolságra van a keresztény, konzervatív értékektől

Ha van sajtótermék, ami az elmúlt pár hónapban hatalmas ingyenreklámot kapott, akkor az a Szombathelyi Hírlap. Bár igaz a lapnak nagyon nincs is szüksége reklámra, hiszen ingyenesen, minden szombathelyi háztartásba bedobják. Miközben olyan cégek támogatják pénzzel, fizetett hirdetés formájában, mint a Homlok Zsolt vasútíépítője, vagy a Fidesz házi biztonsági cége a Marcus.

A tárgyaláson az is világossá vált, hogy bár Horváth Vilmos volt a lap főszerkesztője, ezt az írást megjelenése előtt nem olvasta el, így hagyta jóvá az anyag nyomdába kerülését. 

Horváth Vilmos

1961-ben született. Korábban az SZDSZ tagja, a párt logója alatt ült bent a Parlamentben 1990 és 1998 között, jelenleg szombathelyi Fidesz iroda vezetője, és Hende Csaba egyik bizalmi embere. Alapító-elnöke volt a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesületnek. Tisztségéről 24 év után mondott le, jelenleg a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület, és a szombathelyi Dobó SE elnöke. Főszerkesztésével jelenik meg a Montage Magazin. 

 

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.