Rágalmazásért ítélte el a bíróság a fideszes propagandalap, a Szombathelyi Hírlap főszerkesztőjét

ugytudjuk.hu 2021-01-18 14:22:00
Horváth Vilmost 1 év próbaidőre bocsátották.

2019. márciusában indult útjára a Szombathelyi Hírlap. A lap még el sem indult, már komoly visszhangot váltott ki. Kiadója ugyanis az Pannon Marketing és Média Kft. volt, amelynek ügyvezetését az akkori polgármester Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) sajtósának, Kremser Csabának a felesége látta el. 

A Szombathely név használatához közgyűlési engedély kellett. Ezt a lap elsőként meg is kapta. Majd az újság második, 2019. március 29-én megjelent számában egy írást közölt, A bolsevik tempó címmel. Az írás okán egy a cikkben szereplő személy személyiségi jogi pert indított, majd azt meg is nyerte a lappal szemben. Az írás hangvétele, és a bírósági elmarasztalás miatt a közgyűlés vissza is vonta a városnév használatát az újságtól, ami eztán Szombati Helyi Hírlap névvel jelent meg.

A Nemzeti Médiahatóság engedélye nélkül adják ki a Szombathelyi Hírlapot

A hétvégén jelent meg a Szombathelyi Hírlap első száma. Az újságról már többször írtunk. A szombathelyi polgármester sajtósának, Kremser Csabának a felesége, Kremser Anita adja ki a Pannon Média és Marketing Kft. nevű cégével.

Nem ez volt az egyetlen ügye a szerkesztőségnek. Azt ugyanis a Választási Iroda is elmarasztalta jogsértés miatt.

Kimondta a bíróság: jogsértést követett el a Szombathelyi Hírlap

Ma délelőtt a Szombathelyi Törvényszéken Kupi Györgyi magánember, mint felperes és a Szombathelyi Hírlap, mint alperes jelentek meg. A felperes a Szombathelyi Hírlapot azért perelte be, mivel a lap 2019 márciusában megjelent második számának címlapján arcképét egy fotómontázson használta fel "Bolsevik Tempó" szalagcímmel. (Mivel mi nem szeretnénk jogsértést elkövetni, így a címlapot megmutatni nem tudjuk.)

Aztán a viharos körülmények között működő lap a 2019. március 22. első szám után, 2019. október 12-én jelent meg utoljára. 

Csakhogy a lap megszűnésével nem értek véget a jogi eljárások. Az újság ugyanis a 2019. május 17-én megjelent 9. számában közölt egy írást “Madarat tolláról…” címmel. Amiben az ismeretlen szerző azt írta, hogy az Ugytudjuk alapító-főszerkesztője Farkas Balázs lopta az Ugytudjuk.hu nevet. 

Szerkesztőségünk előbb helyreigazítást kért, majd amikor ezt is olyan módon tette meg a Hírlap, hogy az nem tisztázta a korábbi vádjukat úgy döntöttünk, hogy bírósági úton kérjük tisztázni, hogy főszerkesztőnk nem lopott, vagyis nem követett el bűncselekményt.

Horváth Vilmos, Puskás Tivadar és Hende Csaba társaságában.

A jogi procedúra a múlt héten hétfőn ért véget, a bíróság itt kimondta, hogy Horváth Vilmos, a lap főszerkesztője egy rendbeli bűnsegédként elkövetett rágalmazás vétsége miatt bűnös. A büntetés mértékét egy év próbaidőre bocsájtásban határozta meg.

Annyira jól sikerült a Szombathelyi Hírlap első száma, hogy a közgyűlés máris vissza akarja vonni a város nevének használati engedélyét

Két hete írtunk róla, hogy hetilapot indított Szombathelyen a város fideszes polgármestere, Puskás Tivadar sajtósának felesége. Erre a lépésre valószínűleg azért került sor, mert az immár többségben lévő helyi ellenzék többször hangsúlyozta, újra indítják a 2018-ban megszűnt ingyenes városi hetilapot, a Savaria Fórumot - írja cikkében az Átlátszó.

A tárgyalás alatt Horváth egyébként ellentmondásba keveredett önmagával. Korábban ugyanis a rendőrségen azt vallotta, hogy nem tudja ki írta a cikket. Majd a tárgyalóteremben már azt mondta, hogy Cseszkó Tamás volt a cikk szerzője. Amikor a következő tárgyaláson a bírónő felhívta a figyelmét, hogy ellentmondásba keveredett Horváth azt mondta, időközben beszélt Cseszkóval, és kiderült, hogy mégsem ő írta, de rendszeres szerzője a Vasi Vasmacska blognak, így Horváth azért hitte azt, hogy ő volt a cikk szerzője.

Koczka Tibor: A Szombathelyi Hírlap óriási távolságra van a keresztény, konzervatív értékektől

Ha van sajtótermék, ami az elmúlt pár hónapban hatalmas ingyenreklámot kapott, akkor az a Szombathelyi Hírlap. Bár igaz a lapnak nagyon nincs is szüksége reklámra, hiszen ingyenesen, minden szombathelyi háztartásba bedobják. Miközben olyan cégek támogatják pénzzel, fizetett hirdetés formájában, mint a Homlok Zsolt vasútíépítője, vagy a Fidesz házi biztonsági cége a Marcus.

A tárgyaláson az is világossá vált, hogy bár Horváth Vilmos volt a lap főszerkesztője, ezt az írást megjelenése előtt nem olvasta el, így hagyta jóvá az anyag nyomdába kerülését. 

Horváth Vilmos

1961-ben született. Korábban az SZDSZ tagja, a párt logója alatt ült bent a Parlamentben 1990 és 1998 között, jelenleg szombathelyi Fidesz iroda vezetője, és Hende Csaba egyik bizalmi embere. Alapító-elnöke volt a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesületnek. Tisztségéről 24 év után mondott le, jelenleg a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület, és a szombathelyi Dobó SE elnöke. Főszerkesztésével jelenik meg a Montage Magazin. 

 

Szólj hozzá!

Dobjatok el mindent, íme a Moon Knight új trailere!

Roppant izgalmasnak ígérkezik a Marvel új sorozata.

Ungár Péter: Az Orbán-kormány munkaerőhiányt és megalázóan alacsony kereseteket nyújt szociális ágazatnak

Az ország szociális intézményeiben megközelítőleg 30 százalékos a munkaerőhiány.

Két autó ütközött a 84-es főúton Sárvárnál, mentőhelikopter is érkezett a helyszínre

Egy ember életét vesztette. Teljesen lezárták az érintett szakaszt.

Néhány év alatt legalább húsz ingatlant vásárolt Schadl György

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke az elmúlt években még a budai Várban is vett lakást.

Egy Oscar-díjas film művésze lép fel pénteken Szombathelyen

A mindössze 35 éves Christoph Koncz egy 1707-es készítésű ex Brüstlein Stradivarius-on fog játszani a Bartók Teremben.

Enyhébb, napos keddünk lesz

Csak a szél nehezítheti meg az életünket.

Csökkent Szombathely szennyvízében a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja

Sok településen viszont emelkedést mérnek a szakemberek.

A Shell egy hagyományos benzinkutat épített át elektromosautó-töltő állomásnak az Egyesült Királyságban

Ha már az olajtársaságok is a villanyosításban hisz, akkor ki fogja ellenezni?

Kiderült, ki árulhatta el a náciknak, hol rejtőzik Anne Frank és családja

Anne Frank naplója a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Megszületett Nara, Konor és Vitus

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Feloszlatta magát a Jobbik egri szervezete

Rendkívüli taggyűlésen szavazta meg az elsöprő többség.

A ZTE kivásárolta a Szombathelyi Haladás utánpótlás-válogatott védőjét

Mocsi Attila mellett Tóth Dávid is távozott a Haliból.

Győrben is sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos szél

Kidőlt fák, leszakadt ágak, megrongálódott épületek miatt riasztják a tűzoltókat.

A fideszes Rogán Antal kabinetfőnöke is kapott kamueredményt vizsgájához

A Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett végrehajtóknak és végrehajtók hozzátartozóinak, így a fideszes képviselővel szoros munkakapcsolatban álló Schadl György például azt is elérte, hogy olyan is átmehessen a vizsgákon, aki ott sincs.

Elhunyt Murai Gábor

A tanár és filmes szakember 57 éves volt.