Kimondta a bíróság: jogsértést követett el a Szombathelyi Hírlap

Farkas Bazsi 2019-05-09 16:11:00
A polgármester sajtósának felesége gondozásában megjelenő lap személyiségi jogot sértett.

Ma délelőtt a Szombathelyi Törvényszéken Kupi Györgyi magánember, mint felperes és a Szombathelyi Hírlap, mint alperes jelentek meg. A felperes a Szombathelyi Hírlapot azért perelte be, mivel a lap 2019 márciusában megjelent második számának címlapján arcképét egy fotómontázson használta fel “Bolsevik Tempó” szalagcímmel. (Mivel mi nem szeretnénk jogsértést elkövetni, így a címlapot megmutatni nem tudjuk.)

A lap helyzetét egyébként jól mutatja, hogy míg Kupi ügyvédje jogsegély keretében a Czeglédy Ügyvédi Iroda volt, addig a Hírlap jogi képviseletét Dr. Takátsné (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő lánya, Takáts Eszter látta el.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a fotómontázshoz felhasznált képet a nyugat.hu készítette egy 2014-es tüntetésen. (Arról egyébként nem tudni, hogy a Szombathelyi Hírlap engedéllyel használta-e a nyugat.hu fotóját.) A Hírlap jogi képviselője azzal érvelt, hogy Kupi időközönként ír a Magyar Narancsba, ezért közszereplő.

A bíróság ítéletében azt állapította meg, hogy a megjelent montázsnak semmi köze ahhoz, hogy Kupi Györgyi jelen volt egy 2014-es közéleti eseményen, így megállapította a jogsértést, vagyis a Szombathelyi Hírlap vétett a személyiségi jog, és a képmással való visszaélés ügyében.

A bíróság a lapot eltiltotta a további jogsértéstől, és kötelezte arra, hogy a birtokában lévő Kupit ábrázoló fotókat megsemmisítse. Ezen túl 40 ezer forint plusz áfa perköltség és 36 ezer forint eljárási költség megfizetésére kötelezte.

Az ítélet nem jogerős, mivel a feleknek 15 napon belül van lehetősége fellebbezni.

A Haladás ügyvezetőjének cége is rakott pénzt a Szombathelyi Hírlapba

Farkas Bazsi Homlok Zsolt egy másik cégével éppen most újítja fel 1,2 milliárdért a szombathelyi Sportligetet. Március végén indult el Szombathely új polgári értékrendű, konzervatív hetilapja, a Szombathelyi Hírlap. A lap annyira lett konzervatív és keresztény, hogy már a második lapszám kiverte a biztosítékot a közgyűlésnél, így változtatva az eddigi gyakorlaton, hamarosan közgyűlési jogkörbe vonják a város névhasználati engedélyét.


Puskás Tivadar foggal-körömmel védi a Szombathelyi Hírlapot

Legutóbb az áprilisi közgyűlés foglalkozott a Szombathelyi Hírlappal. Az új többség ugyanis egy olyan határozati javaslatot nyújtott be, ami alapján a közgyűlés visszaveszi a polgármestertől a névhasználati engedélyt, ezzel egyidejűleg a visszaveszik a Szombathelyi Hírlapról a város nevének használatát. 

A fideszes képviselők úgy védték a Szombathelyi Hírlapot, mintha bármi közük lenne hozzá, pedig Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester többször hangsúlyozta, hogy magánlapról van szó.

Rettegi Attila (Fidesz-KDNP) képviselő azt mondta a Szombathelyi Hírlap másokhoz képest igen finoman fogalmazott, és semmi okuk foglalkozni vele, hiszen eddig semmilyen szabálysértést nem követett el a lap. (Most már tudjuk, hogy nem így van.)


Sátory Károly (Fidesz-KDNP)  és Kecskés László (Fidesz-KDNP) képviselők szintén hevesen védték a Hírlapot. Kecskés azt mondta, egy nevet elvenni az olyan, mintha az újság brandjét vennék el.

Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester szintén védelmébe vette az újságot, bár akkor ő is azt mondta, hogy a névhasználat elvételével egy magánlapot akarnak megszüntetni.

Nemény András (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) frakcióvezető akkor azt mondta a vitában, hogy a polgármester minden szombathelyi polgármestere, ha csak egy polgárt is megsért a lap, akkor Puskásnak ennek tudatában kell cselekednie.

Puskás azóta újratárgyalásra visszaküldte a városnév használatának szabályairól szóló önkormányzati rendeletet arra hivatkozva, hogy sérti a szombathelyi önkormányzat érdekeit. 


A bíróság pedig ma azt mondta ki, hogy a lap sértő egy szombathelyi állampolgár jogaira nézve.

Szólj hozzá!

Ungár: A külföldi nagyvállalatok helyett a tanárokat kéne támogatnia a kormánynak

Az LMP frakcióvezetője szerint a pedagógusok és úgy általában a közalkalmazottak fizetését jelentősen emelni kell, és ezt a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.

Valami sumákolás van a Győrben kihelyezett drága padok körül

A Győr-Szol szerint nem ők vették, ezért nem tudják megmondani, kitől vették. Viszont ők kapták meg rájuk a pénzt: 216 ezer forintba került darabja.

Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

A sztrájkot a jogszerűséghez október 7-én 16 óráig be kell jelenteni az intézményvezetőknek.

Egyet leszámítva minden világnapról megemlékezett a héten a győri polgármester

Tele volt a hét világnapokkal, de a pedagógusok világnapja pont kimaradt Dézsi Csaba András naptárából.

Sik: Úgy érzem, hogy ez a poszt ebben a kontextusban „bicskanyitogató” volt

Újabb beszélgetést szervezne a szentiváni fideszes képviselő a polgármesterrel, ezúttal családos fiatalokat meghívva.

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.