Kimondta a bíróság: jogsértést követett el a Szombathelyi Hírlap

Farkas Bazsi 2019-05-09 16:11:00
A polgármester sajtósának felesége gondozásában megjelenő lap személyiségi jogot sértett.

Ma délelőtt a Szombathelyi Törvényszéken Kupi Györgyi magánember, mint felperes és a Szombathelyi Hírlap, mint alperes jelentek meg. A felperes a Szombathelyi Hírlapot azért perelte be, mivel a lap 2019 márciusában megjelent második számának címlapján arcképét egy fotómontázson használta fel “Bolsevik Tempó” szalagcímmel. (Mivel mi nem szeretnénk jogsértést elkövetni, így a címlapot megmutatni nem tudjuk.)

A lap helyzetét egyébként jól mutatja, hogy míg Kupi ügyvédje jogsegély keretében a Czeglédy Ügyvédi Iroda volt, addig a Hírlap jogi képviseletét Dr. Takátsné (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő lánya, Takáts Eszter látta el.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a fotómontázshoz felhasznált képet a nyugat.hu készítette egy 2014-es tüntetésen. (Arról egyébként nem tudni, hogy a Szombathelyi Hírlap engedéllyel használta-e a nyugat.hu fotóját.) A Hírlap jogi képviselője azzal érvelt, hogy Kupi időközönként ír a Magyar Narancsba, ezért közszereplő.

A bíróság ítéletében azt állapította meg, hogy a megjelent montázsnak semmi köze ahhoz, hogy Kupi Györgyi jelen volt egy 2014-es közéleti eseményen, így megállapította a jogsértést, vagyis a Szombathelyi Hírlap vétett a személyiségi jog, és a képmással való visszaélés ügyében.

A bíróság a lapot eltiltotta a további jogsértéstől, és kötelezte arra, hogy a birtokában lévő Kupit ábrázoló fotókat megsemmisítse. Ezen túl 40 ezer forint plusz áfa perköltség és 36 ezer forint eljárási költség megfizetésére kötelezte.

Az ítélet nem jogerős, mivel a feleknek 15 napon belül van lehetősége fellebbezni.

A Haladás ügyvezetőjének cége is rakott pénzt a Szombathelyi Hírlapba

Farkas Bazsi Homlok Zsolt egy másik cégével éppen most újítja fel 1,2 milliárdért a szombathelyi Sportligetet. Március végén indult el Szombathely új polgári értékrendű, konzervatív hetilapja, a Szombathelyi Hírlap. A lap annyira lett konzervatív és keresztény, hogy már a második lapszám kiverte a biztosítékot a közgyűlésnél, így változtatva az eddigi gyakorlaton, hamarosan közgyűlési jogkörbe vonják a város névhasználati engedélyét.


Puskás Tivadar foggal-körömmel védi a Szombathelyi Hírlapot

Legutóbb az áprilisi közgyűlés foglalkozott a Szombathelyi Hírlappal. Az új többség ugyanis egy olyan határozati javaslatot nyújtott be, ami alapján a közgyűlés visszaveszi a polgármestertől a névhasználati engedélyt, ezzel egyidejűleg a visszaveszik a Szombathelyi Hírlapról a város nevének használatát. 

A fideszes képviselők úgy védték a Szombathelyi Hírlapot, mintha bármi közük lenne hozzá, pedig Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester többször hangsúlyozta, hogy magánlapról van szó.

Rettegi Attila (Fidesz-KDNP) képviselő azt mondta a Szombathelyi Hírlap másokhoz képest igen finoman fogalmazott, és semmi okuk foglalkozni vele, hiszen eddig semmilyen szabálysértést nem követett el a lap. (Most már tudjuk, hogy nem így van.)


Sátory Károly (Fidesz-KDNP)  és Kecskés László (Fidesz-KDNP) képviselők szintén hevesen védték a Hírlapot. Kecskés azt mondta, egy nevet elvenni az olyan, mintha az újság brandjét vennék el.

Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester szintén védelmébe vette az újságot, bár akkor ő is azt mondta, hogy a névhasználat elvételével egy magánlapot akarnak megszüntetni.

Nemény András (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) frakcióvezető akkor azt mondta a vitában, hogy a polgármester minden szombathelyi polgármestere, ha csak egy polgárt is megsért a lap, akkor Puskásnak ennek tudatában kell cselekednie.

Puskás azóta újratárgyalásra visszaküldte a városnév használatának szabályairól szóló önkormányzati rendeletet arra hivatkozva, hogy sérti a szombathelyi önkormányzat érdekeit. 


A bíróság pedig ma azt mondta ki, hogy a lap sértő egy szombathelyi állampolgár jogaira nézve.

Szólj hozzá!

RTL Klub: 82 éves nagymamája vigyázott a második emeletről kizuhant kőszegi kislányra

Az idős hölgy levitte a kutyát, így maradt egyedül a gyerkőc. Mentőhelikopter vitte a győri kórházba, nincsen életveszélyben.

Hamilton a pole pozícióban a Stájer Nagydíjon

Mellőle pedig Verstappen indulhat majd a holnapi futamon.

Változik a látogatási rend a győri kórházban

Hétfőtől a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban naponta csak egy fő látogathatja a betegeket.

Megnősült a Falco KC csapatkapitánya

Július 10-én kötött házasságot Váradi Benedek és kedvese, Bíró Dorottya.

Letették Celldömölkön a Wewalka Kft. új üzemcsarnokának alapkövét

Az osztrák tulajdonban álló cég az 5 milliárd 386 millió forintos fejlesztésből bővíti termelési kapacitását.

Tűz ütött ki a jánossomorjai szeméttelepen

A tűzoltók három vízsugárral kezdték oltani a lángokat.

Kárpótolja bérletes szurkolóit az SZKKA a csonka szezon miatt

Persze az új bérletesekről sem feledkeznek meg.

Több szabálysértőt is elfogtak tegnap a győri rendőrök

A rendőrök gyorshajtókat, illetve egy körözött férfit fogtak el, valamint egy embert bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt állítottak elő.

Egyiptomi kém dolgozhatott a német kormány tájékoztatási hivatalánál

Az egyelőre nem világos, hogy milyen információkat szállított megbízóinak..

Néhány hét múlva még a Holdnál is közelebb merészkedik hozzánk egy aszteroida

Űrmértékkel nézve csupán egy karnyújtásnyira lesz tőlünk a 49 méteres monstrum.

A kormány propagandája szerint egy postafiókban is lehet lakni

Szombathelyen próbálkoztak be ezzel az állítással Hadházy Ákos kitelepülésénél. A független sajtó munkatársainak lejáratása lehet a HírTV célja.

Villanyoszlopnak hajtott egy autó Csornán

A jármű ezt követően árokba csapódott.

Folytatódnak a honvédelmi fejlesztések

Lassan megérkeznek a vadonatúj tankjaink is.

van még itt cikk a témában: