Van értelme maszkot varrni házilag? Megkérdeztük a győri kórházat!

Pintér Bence 2020-03-19 11:47:00
Röviden: az egészségügyi világszervezet szerint nincs, a győri kórház szerint van.

Internetszerte heves viták dúlnak a szájmaszkok használatáról: nincs konzenszus arról, hogy melyik maszk mire jó, kinek érdemes hordania őket. Bár végleges választ akartunk keresni erre a kérdésre, sajnos csak a bíró okos lányát találtuk: jut is biztos válasz, meg nem is. Biztos ugyanis, hogy az egészségügyi világszervezet szerint nem hatásosak a textilből készült maszkok a koronavírus ellen;a győri kórház azonban bátorítja az embereket, hogy varrjanak ilyeneket, mivel ők használnák őket.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO ajánlása alapján a tünetekkel nem rendelkezőknek nem kell maszkot viselniük, mivel semmi sem bizonyítja, hogy bármilyen maszk védene a fertőződés ellen; csak a valamilyen tünetekkel rendelkezők, illetve a betegekkel foglakozó egészségügyi dologzók számára ajánlott a maszk viselése.

Utóbbiak számára kifejezetten legalább FFP2 besorolású részecskeszűrő maszkot ajánlanak, a többi esetben azonban nem részletezik, hogy milyen maszkot kéne hordani. Feltehetően az arc elé kötött sál is több, mint a semmi, valódi védelmet azonban bizonyára csak az FFP2 vagy FFP3 maszkok nyújtanak, amelyekből azonban a készlet szűkös, érdemes azt az egészségügyi személyzet részére fenntartani. (Értsd: ha valaki dobozszámra vásárolta fel őket januárban, az most vigye be a legközelebbi kórházba.)

A WHO ajánlása emellett leszögezi: „textilből (pamut vagy géz) készült maszkok használatát semmilyen körülmények között nem ajánljuk”.

MIndeközben több olyan maszkvarró mozgalom is indult az interneten, amely például a győri kórházra hívatkozva buzdít arra mindenkit, hogy varrjon olyan textilmaszkokat, amelyek használata tehát az egészségügyi világszervezet szerint nem igazán ajánlott.

Mit mond a kórház?

A győri Polgármesteri Hivatalon keresztül kerestük meg a a győri kórházat az ügyben. Mint megtudtuk: jól jön nekik a varrott maszk, mivel – hiába ajánl mást a WHO – minden olyan betegre kézzel varrott maszkot adnak a kórházban, aki bemegy a kórházba valamiért. Ezt a maszkot haza lehet vinni, hatvan fokon érdemes minél gyakrabban (legalább naponta) kimosni, és fel lehet venni újra.

Ez a maszk nem véd úgy, mint a WHO által minimumként előírt maszkok, de jobb, mint a semmi,

és így nem a szűkös készletek fogynak a profi maszkokból, amivel a dolgozókat kell védeni. A kórház tehát arra bíztatja a lakosokat, hogy varrjanak maszkokat, és juttassák is el nekik, amit ők mosás és fertőtlentés után fognak használni.

Fontos, hogy a maszkokat legfeljebb kiegésztésként érdemes használni a többi ajánlott intézkedés (otthon maradás, gyakori kézmosás, az arc fogdosásának mellőzése) mellé – attól, hogy van egy maszkunk, ne bátorodjunk fel és találkozzunk emberekkel. Ha pedig maszkot hordjunk, semmiképpen se nyúljunk hozzá az elejéhez!

Mit mond egy orvos?

Beszéltünk egy nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakorvossal is, aki elmondta: látható, hogy Olaszországban, Hollandiában, mindenhol kifogynak a védőeszközökből, egyszerűen nem elegendő. Az egészségügyi dolgozók is nagy számban kapják el a betegséget, Hollandiából például most kapott hírt arról, hogy az első hullámban megbetegedő, kórházi kezelést igénylő súlyosabb esetek 23 százaléka volt egészségügyi dolgozó. Olaszországban az összes eset 8,3 százalékát adják a kórházi dolgozók. Szerinte nálunk ez az arány nagyobb lesz, hiszen a magyar rendszer a hollandnál rosszabbul van ellátva, kevés lesz itt is a védőfelszerelés.

Szerinte ebből a szempontból érthető, hogy a győri kórház miért kéri a lakosságot, hogy segítsenek a maszkok varrásában.

Ezek a maszkok nyilván nem a frontvonalban küzdő orvosoknak lesznek hasznosak, de ettől még lehetnek hasznosak, ha jól vannak elkésztve: nyilván jobb, mint a semmi, mivel aki felveszi, az kevesebb vírust köhög ki (tehát magát a hordót nem védi meg semmitől, de a környezetében lévőket igen.) A frontvonalban az FFP2/FFP3 maszkokra lenne szükség, ezek egy jó részét azonban éppen a lakosság vásárolta fel.

Forrásunk azt javasolja, hogy aki ilyen maszkkal rendelkezik, az szolgáltassa ezeket be a kórháznak, ahol sokkal értelmesebben tudják őket felhasználni.

Az utcán hordani ugyanis ezt is fölösleges, ráadásul csak pár óráig lenne hatásos egyébként is – így jelen pillanatban is olyan maszkokat használ el a lakosság az utcán, amely az egészségügyben életeket menthet azáltal, hogy megvédi a frontvonalban dolgozó orvosokat a fertőzéstől. A szakember szerint emellett arra lenne szükség, hogy mindenki minél jobban elvonuljon, az időseket pedig a lehető legszigorúbban izoláljuk, mivel a vírus könnyedén túl tud élni például a műanyagon és a papíron is elég sokáig.

Szólj hozzá!

Tankcsapda-dobos: Ha valaki számolgatni akar, leírom!

Fejes Tamás szerint a Tankcapda normál gázsit kapott, de a Győrbe hozott technika nagyon drága volt.

95 -100 millió forint lenne a szombathelyi Kárpáti Kelemen utca forgalomlassítója és maradék járdája

Erre biztosan nem lesz pénz a 2022-es költségvetésben - mondta Horváth Attila alpolgármester.

Sokkal olcsóbban cserélnek gazdát az olyan házak, amelyeket egy-egy Elm utcában húztak fel

A Rémálom az Elm utcában annyira megrémisztett néhány generációt, hogy inkább messziről elkerülik a film címét adó területeket.

A wc-papír is drágulni fog

De legalább nem lesz belőle hiány.

Ingatlanokban Győr a negyedik legdrágább város

A panellakásokért Sopronban kell a legtöbbet fizetni az Otthon Centrum legfrissebb elemzése szerint.

Rajkánál bukott le az embercsempész

A román sofőr egy földes mellékúton akart 14 migránst illegálisan Ausztriába juttatni.

Napos, száraz idő várható csütörtökön

A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

Győzelemmel kezdte a BL-főtáblát a Haladás futsalcsapata

Négy góllal győzték le máltai ellenfelüket Dróth Zoltánék.

Jöttünk, láttunk, Budaörsön is győztünk!

Vendégségben nyert a Győri Audi ETO KC K&H a női kézilabda liga 6. fordulójában.

Az ízletes rizike lett az év gombája

A rendkívül kedvelt faj mind étkezési értékben, mind pedig megjelenésben is különleges.

Kiesett a Puskás Akadémia, győzött a Győr

A győriek fogadták a felcsúti csapatot a MOL Magyar Kupa 4. fordulójában.

Már az üres konzerveket és sörös dobozokat is ki lehet dobni a szombathelyi szelektív szigetekbe

Egyre kényelmesebben tudjuk különválogatva a eldobni a hulladékot. 

A kormány már vizsgálja az üzemanyagárak befagyasztásának a lehetőségét

Orbán Viktor szerint azonban nehéz lenne visszajönni a befagyasztásból.

Ingyenes antigén-gyorstesztet és regisztráció nélküli oltást követel az ellenzék

Valamint, hogy az önkormányzatok is elrendelhessék a kötelező maszkhasználatot.

A szemközti sávba hajtott át egy román sofőr Szombathelynél, frontális ütközés és pénzbírság lett a vége

Hiába volt tábla, záróvonal és szembeforgalom is, ő arra akart menni. Két és fél év után most született meg az első fokú ítélet.

Baleset történt a 82-es főúton Győr közelében

A győrújbaráti elágazónál csattant össze két autó és egy kamion.

van még itt cikk a témában:

Tankcsapda-dobos: Ha valaki számolgatni akar, leírom!

Fejes Tamás szerint a Tankcapda normál gázsit kapott, de a Győrbe hozott technika nagyon drága volt.

Jöhetnek a korlátozások: előírhatják a munkavégzéshez az oltást, kötelező lesz a maszk a tömegközlekedésben

Kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedés járművein és teljes látogatási tilalom lesz a kórházakban.