Fotó: Pixabay

Hahó szombathelyiek! Mindjárt nyílik a parlagfű!

Fehér Buda
2019. július 15. hétfő, 15:46
A város jegyzője arra kéri a lakókat, hogy nyírjanak füvet.

Nemrég érkezett a szerkesztőségünk e-mail fiókjába Dr. Károlyi Ákos, szombathelyi jegyző felhívása, amiben arra kéri a szombathelyieket, hogy a parlagfűszezon közeledtével ne felejtsenek el füvet nyírni. A felhívást most változtatás nélkül közöljük:

 

F E L H Í V Á S

Szombathely Megyei Jogú Város Jegyzője felhívja a Szombathely közigazgatási területén földingatlannal rendelkező, vagy használó lakosok figyelmét, hogy növényvédelmi kötelezettségüknek a vegetációs időszak végéig folyamatosan tegyenek eleget. 
A vegetációs időszak az az időszak, amely alatt a növények aktív anyagcserét folytatnak, zöld hajtást, lombot fejlesztenek, termést hoznak. Hossza a napi középhőmérséklet alakulásától függ, mérsékelt övezetben kora tavasztól késő őszig (fák esetében lombhullásig) tart. Hazánkban az április-október hónapok esetében tekinthető az átlaghőmérséklet biztosan 5°C felettinek, így a vegetációs idő nálunk mintegy 220 – 260 napra tehető. 

Több jogszabály (Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. Törvény; A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet, valamint Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a környezet- és természetvédelem helyi szabályairól szóló 33/2012. (XI.12.) önkormányzati rendelet) is előírja az ingatlan tulajdonosok számára, hogy föld ingatlanjukon a növényvédelmi kötelezettségüknek folyamatosan tegyenek eleget (fűkaszálás, bokrok, fák nyesése).

Napjainkban egyre többen küszködnek pollen okozta allergiás megbetegedésben. Az elhanyagolt ingatlanokon fejlődő, virágzó gyomnövények nemcsak megnehezítik az allergiás megbetegedésben élők mindennapjait, de erdős területek közelében lehetőséget nyújtanak vadak megtelepedésének, a megerősödött növényzetben életterük kialakításának is. Ezek az állatok a környező, növénytermesztést folytató kiskertekben megtalálják a számukra szükséges élelmet, ezzel nem kis bosszúságot okozva tulajdonosuknak.

Hamarosan virágzik a parlagfű. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (továbbiakban: Éltv.) 17. § (4) bekezdése kimondja, hogy a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben a területen virágbimbóval, vagy virággal rendelkező parlagfű található, a jogszabály értelmében nincs lehetősége a növényvédelmi hatóságnak az ingatlan tulajdonosát felszólítani, hogy tegye rendbe a területet, hanem közérdekű védekezést kell elrendelnie, melynek költségeit az ingatlan tulajdonosa köteles megfizetni. Ezt követően a keletkezett iratokat meg kell küldenie a növényvédelmi bírság megállapítására és kiszabására jogosult hatóság részére. 

Figyeljünk egymásra, figyeljünk környezetünkre!

                                 Dr. Károlyi Ákos 
                                    jegyző
 
comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás