Hahó szombathelyiek! Mindjárt nyílik a parlagfű!

Fehér Buda 2019-07-15 15:46:00
A város jegyzője arra kéri a lakókat, hogy nyírjanak füvet.

Nemrég érkezett a szerkesztőségünk e-mail fiókjába Dr. Károlyi Ákos, szombathelyi jegyző felhívása, amiben arra kéri a szombathelyieket, hogy a parlagfűszezon közeledtével ne felejtsenek el füvet nyírni. A felhívást most változtatás nélkül közöljük:

F E L H Í V Á S

Szombathely Megyei Jogú Város Jegyzője felhívja a Szombathely közigazgatási területén földingatlannal rendelkező, vagy használó lakosok figyelmét, hogy növényvédelmi kötelezettségüknek a vegetációs időszak végéig folyamatosan tegyenek eleget. 
A vegetációs időszak az az időszak, amely alatt a növények aktív anyagcserét folytatnak, zöld hajtást, lombot fejlesztenek, termést hoznak. Hossza a napi középhőmérséklet alakulásától függ, mérsékelt övezetben kora tavasztól késő őszig (fák esetében lombhullásig) tart. Hazánkban az április-október hónapok esetében tekinthető az átlaghőmérséklet biztosan 5°C felettinek, így a vegetációs idő nálunk mintegy 220 – 260 napra tehető. 

Több jogszabály (Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. Törvény; A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet, valamint Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a környezet- és természetvédelem helyi szabályairól szóló 33/2012. (XI.12.) önkormányzati rendelet) is előírja az ingatlan tulajdonosok számára, hogy föld ingatlanjukon a növényvédelmi kötelezettségüknek folyamatosan tegyenek eleget (fűkaszálás, bokrok, fák nyesése).

Napjainkban egyre többen küszködnek pollen okozta allergiás megbetegedésben. Az elhanyagolt ingatlanokon fejlődő, virágzó gyomnövények nemcsak megnehezítik az allergiás megbetegedésben élők mindennapjait, de erdős területek közelében lehetőséget nyújtanak vadak megtelepedésének, a megerősödött növényzetben életterük kialakításának is. Ezek az állatok a környező, növénytermesztést folytató kiskertekben megtalálják a számukra szükséges élelmet, ezzel nem kis bosszúságot okozva tulajdonosuknak.

Hamarosan virágzik a parlagfű. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (továbbiakban: Éltv.) 17. § (4) bekezdése kimondja, hogy a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben a területen virágbimbóval, vagy virággal rendelkező parlagfű található, a jogszabály értelmében nincs lehetősége a növényvédelmi hatóságnak az ingatlan tulajdonosát felszólítani, hogy tegye rendbe a területet, hanem közérdekű védekezést kell elrendelnie, melynek költségeit az ingatlan tulajdonosa köteles megfizetni. Ezt követően a keletkezett iratokat meg kell küldenie a növényvédelmi bírság megállapítására és kiszabására jogosult hatóság részére. 

Figyeljünk egymásra, figyeljünk környezetünkre!

                                 Dr. Károlyi Ákos 
                                    jegyző
 

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.