Orbán Viktor beszédében kritizálta a liberalizmust, noha Kossuth épp azt méltatta egykor

Unyatyinszki György 2019-03-15 12:12:00

Orbán Viktor miniszterelnök március 15-én a Nemzeti Múzeum lépcsőinél tartott beszédében emlékezett a 48-as forradalom és szabadságharc hőseire. A beszédet több politikai utalás jellemezte - ez nem jelenti, hogy ne beszélt volna méltatva a forradalom hőseiről -, ezekből a legfontosabbak:

Magyarország és Lengyelország hajdan volt nagysága megismétlésére, közép-európai reneszánszra készül Orbán Viktor szerint, ám a legutóbbi lengyelországi látogatásán tapasztaltak alapján kiemelte, hogy "össze kell kapni magunkat, ha lépést akarunk tartani Lengyelországgal", amely a régi vezető országa szerinte.

A magyar és lengyel érdemek kiemelését követően fokozatosan áttért a beszédében az közelgő EP-választásokra, amelyben elnyomó birodalmi kontextusban beszélt az EU-ról. Ezt a szerinte elnyomó hatalmat állította szembe azzal, hogy "a magyaroknak joguk van a saját hazájukhoz, életükhöz, ahogy a kedvük szerint való", szerinte ez történelmi igazság, ami kiállta az idő próbáját. Hozzátette, hogy "jöhetnek nehéz idők", ahogy 48 után is, de akkor is élni kell, ahogy lehet, de az igazság akkor is igazság marad.

A bevándorlásra utalva elmondta, hogy amennyiben a jelenlegi politikai elit (ami egyébként a Fidesz pártcsaládját, az Európai Néppártot jelenti, a Fidesz is Jean-Claude Junckert támogatta) hatalmon marad, akkor "Európa nem lesz többé az európaiaké". Egy liberális birodalomban pedig elveszítjük a szabadságunkat - mondta a miniszterelnök. A némi fogalmi zavar kapcsán némi magyarázat:

A magyar nyelv értelmező szótára szerint a liberális (melléknév és főnév) szó politikai értelemben, illetve a liberalizmus politikai elveit valló, ilyen mozgalomban részt vevő <személy, csoport>; szabadelvű. Március 15-én érdemes Kossuthot idézni: "A liberalis elvek hajnalfénye reá derengett Európára."

Orbán Viktort párhuzamot vont 1848, 1956 eseményei, illetve 2015 között, amikor is Orbán Viktor szerint "mi állítottuk meg a migránsinváziót". Érdemes kiemelni, hogy a magyar kormány buszokkal és vonatokkal utaztatta a menekültválság közepette a menekülteket az osztrák határra, az EU határfelügyeleti szerve, a Frontex szerint több százezer ember érkezett Nyugat-Európába Magyarországon keresztül. Erről érdemes beletekinteni a kormányellenességgel nehezen vádolható Origo riportjába, amely az utolsó buszokról tudósított, amelyek a fővárosi Keleti pályaudvartól indultak.

EP-választás bevándorlással kapcsolatos nézetkülönbségeiről azt mondta, hogy erős vezetőket akarnak látni Európa élén, "akik nem a bajt hozzák ide, hanem a segítséget oda", ahova kell. Fontos kiemelni, hogy nem utalt rá, hogy ki, illetve kik lehetnek ezek a vezetők, ami tekintettel a Néppárt vezetése és a Fidesz közötti kiéleződő ellentétre már kevésbé meglepő. Hozzátette, hogy "véget kell vetni az Európai Egyesült Államok lázálmának".

Szólj hozzá!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.