Orbán Viktor beszédében kritizálta a liberalizmust, noha Kossuth épp azt méltatta egykor

Unyatyinszki György 2019-03-15 12:12:00

Orbán Viktor miniszterelnök március 15-én a Nemzeti Múzeum lépcsőinél tartott beszédében emlékezett a 48-as forradalom és szabadságharc hőseire. A beszédet több politikai utalás jellemezte - ez nem jelenti, hogy ne beszélt volna méltatva a forradalom hőseiről -, ezekből a legfontosabbak:

Magyarország és Lengyelország hajdan volt nagysága megismétlésére, közép-európai reneszánszra készül Orbán Viktor szerint, ám a legutóbbi lengyelországi látogatásán tapasztaltak alapján kiemelte, hogy "össze kell kapni magunkat, ha lépést akarunk tartani Lengyelországgal", amely a régi vezető országa szerinte.

A magyar és lengyel érdemek kiemelését követően fokozatosan áttért a beszédében az közelgő EP-választásokra, amelyben elnyomó birodalmi kontextusban beszélt az EU-ról. Ezt a szerinte elnyomó hatalmat állította szembe azzal, hogy "a magyaroknak joguk van a saját hazájukhoz, életükhöz, ahogy a kedvük szerint való", szerinte ez történelmi igazság, ami kiállta az idő próbáját. Hozzátette, hogy "jöhetnek nehéz idők", ahogy 48 után is, de akkor is élni kell, ahogy lehet, de az igazság akkor is igazság marad.

A bevándorlásra utalva elmondta, hogy amennyiben a jelenlegi politikai elit (ami egyébként a Fidesz pártcsaládját, az Európai Néppártot jelenti, a Fidesz is Jean-Claude Junckert támogatta) hatalmon marad, akkor "Európa nem lesz többé az európaiaké". Egy liberális birodalomban pedig elveszítjük a szabadságunkat - mondta a miniszterelnök. A némi fogalmi zavar kapcsán némi magyarázat:

A magyar nyelv értelmező szótára szerint a liberális (melléknév és főnév) szó politikai értelemben, illetve a liberalizmus politikai elveit valló, ilyen mozgalomban részt vevő <személy, csoport>; szabadelvű. Március 15-én érdemes Kossuthot idézni: "A liberalis elvek hajnalfénye reá derengett Európára."

Orbán Viktort párhuzamot vont 1848, 1956 eseményei, illetve 2015 között, amikor is Orbán Viktor szerint "mi állítottuk meg a migránsinváziót". Érdemes kiemelni, hogy a magyar kormány buszokkal és vonatokkal utaztatta a menekültválság közepette a menekülteket az osztrák határra, az EU határfelügyeleti szerve, a Frontex szerint több százezer ember érkezett Nyugat-Európába Magyarországon keresztül. Erről érdemes beletekinteni a kormányellenességgel nehezen vádolható Origo riportjába, amely az utolsó buszokról tudósított, amelyek a fővárosi Keleti pályaudvartól indultak.

EP-választás bevándorlással kapcsolatos nézetkülönbségeiről azt mondta, hogy erős vezetőket akarnak látni Európa élén, "akik nem a bajt hozzák ide, hanem a segítséget oda", ahova kell. Fontos kiemelni, hogy nem utalt rá, hogy ki, illetve kik lehetnek ezek a vezetők, ami tekintettel a Néppárt vezetése és a Fidesz közötti kiéleződő ellentétre már kevésbé meglepő. Hozzátette, hogy "véget kell vetni az Európai Egyesült Államok lázálmának".

Szólj hozzá!

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.

Japán mangakarakterek miatt hülyegyerekezett a győri polgármester

Rosszul tudta a polgármester, le is törölte a posztot.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.

Nagyon meleg ma sem lesz

De csapadék sem várható.

Dézsi polgármester elárulta, hogy cicája kifejezetten rühelli a sétákat

A mentett macskát az elmúlt napokban mindenhová cipelte a polgármester, aki most el is árulta: vele ellentétben Ubul nincs oda a fejlesztések megtekintéséért.

Egy egész droghálózatot kapcsoltak le, a szálak Rábapatyra vezetnek

Komoly mennyiségű cuccot vontak ki a rendőrök Sárvár és környékéről.

Magas rezsi: korrekcióban, a kormányban és a békében bíznak kisalföldi önkormányzatok

Neon helyett LED, gázfűtés helyett villany: készülnek a nehéz télre a kisebb Győr-Moson-Sopron megyei települések vezetői.

Önmérsékletre int a MOL

Ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban, írja közleményében a cég.

LMP: Alkotmánybírósághoz fordul a párt

Szombathelyen is megerősítették a zöld párt politikusai, hogy az erdőirtás a legrosszabb, amit ebben a helyzetben a kormány tehet.

Újraindulhat a Barátság, a MOL fizeti a tranzitdíjat

Egyeztetést követően átutalta az összeget.

Czeglédy Csaba nyílt levélben kéri a szombathelyi polgármestert, hogy álljon ki az erdők védelméért

A képviselő azt kéri, a polgármester járjon utána annak, hogy mit tervez az erdészet.