Húsz éve döntötte be a Kurír napilapot a Fidesz

Unyatyinszki György 2018-09-30 18:47:00

Ma húsz éve, hogy a Postabank vezetősége egy rendkívüli értekezleten tájékoztatta a tulajdonában álló Kurír szerkesztőségét, hogy eladták a lapot. A politikai bulvárlap vásárlója a konkurens Blikket kiadója volt, ami azonnali hatállyal megszüntette a lapot. A rendszerváltás utáni sajtótörténet egyik első, utólag is láthatóan politikai okokkal megszüntetett lapja lett a Kurír.

A lapot lehet tekinteni az Orbán-kormányok első áldozataként is – legalábbis így anekdotázik a nem túl fényes évfordulón a lap egykori főszerkesztője, Szűcs Gábor a Mércén. Emlékezésében Szűcs kiemeli, hogy a Kurír stílusa bosszantotta a mindenkori hatalmat, a lap Mikszáth-i értelemben ellenzéki, kritikus volt. Lehetett szeretni vagy nem szeretni, de a lap bedöntésének módszere némileg más megvilágításba kerül a jelenlegi sajtóviszonyokban.

A nyolc és fél évet élt lap sorsa néhány hónappal a választások után pecsételődött, mikor a Postabank azzal indokolta a lap eladását, hogy ezzel "megtisztítják profilját". Ennek az volt az előzménye, hogy a résztulajdonos állam a bank teljes irányítását akarta átvenni a kormány óhaja szerint, így leválthatták volna az állami terjeszkedésnek ellenálló Princz Gábor vezérigazgatót is. Az egyik kisebbségi tulajdonos Reálbankra nyomást gyakoroltak a bankfelügyeleten keresztül, amely "váratlanul" eladta tulajdonrészét az államnak, így az érdemben a kormány irányítása alá került. A kialakuló Postabank-ügyre nem térnék ki. A Postabank, illetve Princz holdingja olyan rendszerváltozás után, gazdaságilag megrogyó lapokat tartott fenn, mint a Magyar Nemzet. A Kurír Szűcs szerint a kritikára adott bosszú áldozatává vált, ugyanakkor ebben az időszakban a Fidesz elkezdte megerősíteni saját médiáját.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.