Több százan tüntettek a rabszolgatörvény ellen Szombathelyen

Fehér Buda 2019-01-04 17:03:00
A mai volt a második menet.

19:15 Elhelyezték a drapériát, vége a tüntetésnek

A molinó végül a földre, a Fidesz iroda ajtaja elé került. A tüntetők közül elég sokan rajta hagyták a kéznyomukat. A szervezők megköszönik a rendőröknek, hogy a tüntetés közben végig vigyáztak rájuk. Ezzel a tüntetés hivatalos része befejeződött.

Tóth Kálmán azt mondja, hogy 500-an biztosan voltak a Domusnál. Szerinte az időjárás kegyes volt, nem érkezett meg a sarki szél. Azt mondja, hogy a tüntetéseket addig folytatják, ameddig vissza nem vonják a rabszolgatörvényt, most már a kormánynál van a labda. Azt mondja, hogy meglepően sokszínű volt a tüntetés, az egészen fiatal résztvevők is kijöttek, sokan a vonulás közben, spontán módon csatlakoztak hozzájuk. Egyébként Szombathely megmutatta, hogy balhé nélkül is lehet tüntetni.

Ezzel mi is befejezzük az élőzést, köszönjük, hogy több órán keresztül velünk voltatok!

 

19:03 Molinót helyeznek a Fidesz iroda ablakára

Tóth Kálmán, szombathelyi képviselő arra kéri a tüntetőket, hogy hagyják ott a kéznyomukat azon a molinón, amit ki akarnak helyezni a Fidesz iroda ablakára. A molinón az olvasható, hogy "nem leszünk rabszolgák". 

 

18:56 Varga Tamás, a V, mint Vas egyesület a rendezvény utolsó szónoka

Varga egy kőre állva beszél a tömegnek. Egy ismerőse szerint már nem a rabszolgatörvény, hanem a mondvacsinált kétharmad, a Fidesz ellen kell tüntetni. Közben mögötte kivetítik az irodára, hogy O1G. Varga arról mesél, hogy a Fidesz liberális korában vendégül látta Orbánt és a többi "gecit" a saját házában, ők azóta maguk mögött hagyták a liberalizmust. Ő is azt hangoztatja, hogy a többség erejével bárki elmozdítható.

18:45 Megkezdődött a tüntetés második fele

A szervezők azt mondják, hogy nem kell tőlük félni, csak azt jöttek elmondani, hogy Orbán egy geci. Elsőként Markó Péter, a Vas megyei közgyűlés volt elnöke szólal meg. Ő is azt kérdez a tömegtől, hogy hagyják-e, hogy a kormánypártiak eltöröljék a magyarok jövőjét. Azt is feleleveníti, hogy 600 ezer ember hagyta el az országot az elmúlt években, őket biztosan nem fogja visszacsábítani a rabszolgatörvény. A beszéde végén felszólítja a tüntetőket, hogy március 15-én töltsék meg a szombathelyi Fő teret.

 

18:40 Megérkeztek a Fidesz irodához

Nem csitulnak a tüntetők, egyre hangosabban kiabálnak a Fidesz szombathelyi irodája előtt. A tömeg nem csökkent, sőt, a számuk talán már az ezret is elérheti. A tömeg most éppen azt várja, hogy az utolsók is odaérjenek az iroda elé.

 

18:35 Már a Fő teret szelik keresztül a tüntetők

A tüntetők elérték a szombathelyi Fő teret, perceken belül megérkeznek a Fidesz iroda elé. A hangulat nem lankad, sőt, egyre hangosabban zúg a "Mocskos Fidesz!".

18:15 Vonulnak a tüntetők

"Orbánt a gyárba!" kezdenek rá a tüntetők, akik gyalog vonulnak a Fidesz iroda elé. Az egyik tüntető az egyik társasház oldalára vetíti, hogy O1G, az egyik lakó kikiabált az ablakon, hogy kevesen vannak. Közben néhány elhaladó autó dudál a tüntetőknek, néhányuk felveszi az "Orbán egy geci" skandálás ritmusát. Elég hosszúra nyúlik a tüntetők sora, most már hatszáznál is többen lehetnek.

 

18:05 Az összes felszólaló egyszerre a színpadon

A néhány héttel ezelőtti és a mostani tüntetésen felszólalók együtt jelennek meg a színpadon. Egy közös képet készítenek, hogy megörökítsék, hogy mennyien mentek ki tüntetni. Nemény András újból előhozza a rossz levegő és a szemét témáját, azt mondja, hogy együtt kell megtisztítaniuk a várost. Megígéri a tüntetőknek, hogy a közgyűlés meg fogja akadályozni, hogy a szombathelyi cégek alkalmazzák a rabszolgatörvényt. 

Ezzel a tüntetés első részének vége, most a szombathelyi Fidesz iroda felé veszik az irányt.

17:57 László Győző, Derkovits lakótelep frissen megválasztott képviselője zárja a sort

Nagyon szép beszéddel készült, de meggondolta magát. Helyette a szívéből beszélne. Azt is feleleveníti, hogy nemrég már sikerült az ellenzéki összefogás Szombathelyen, akkor győztek, ő lett a Derkovits lakótelep képviselője. Szerinte ez üzenet az egész ország számára, mert összefogással semmi sem lehetetlen. "Csak az számít, hogy mindannyian egy normális Magyarországon akarunk élni" - kezdi az érvelését, amit azzal folytat, hogy nem akarják, hogy a gyermekeknek külföldre kelljen költözniük, vagy azt, hogy a családtagok sose lássák egymást a hosszú túlórák miatt. Ő is azt mondja a tüntetőknek, hogy a kormány nem fog magától megdőlni, mindenkire számítanak. A választásokon mindenki kinyilváníthatja, hogy milyen országban akarnak élni, arra buzdítja a hallgatóságot, hogy mindenki menjen el szavazni tavasszal. A beszédje végén több lakót is név szerint említ, azt mondja, hogy értük is harcolnak

17:51 László Zoltán, a Vasas szakszervezet országos alelnöke jön

László azzal kezdi, hogy a Vasas már több mint 140 éve képviseli a dolgozók érdekeit. Akkor királyság volt Magyarországon, de szerinte még most is ez a helyzet. Akkor az volt a cél, hogy kiharcolják a háromszor nyolc órát, tehát a nyolc órás műszakokat, ezt nem hagyják, hogy elvegyék. "Hazaárulók!" - skandálják a tüntetők, amikor László azt mondja, hogy a kormány pofon köpte Petőfit. Szerinte a mai nyugdíjrendszer méltatlan a magyarokhoz, és olyan emberek adják be a törvényjavaslatokat, akik nem látnak bele a munka világába. A szakszervezetek a munkahelyeken és a munkahelyeken kívül is szembemennek a rabszolgatörvénnyel, újra azokat a csatákat kell megvívniuk, amiket 140 évvel ezelőtt kellett. "Győzni fogunk!" - zárja a beszédét.

17:46 Csillag Tamás, a Momentum EP képviselő-jelöltje is felszólal

Csillag Szombathelyen nőtt fel, még mindig ezt a várost tekinti a hazájának, habár már nyolc éve külföldön él. Azt mondja, a világ egyik legjobb egyetemén tanult, itthon akarta kamatoztatni a tudását, ám a NER világában Magyarországon nincs rá szükség. Arról is mesél, hogy szégyenkezik a külföldi barátai előtt a hatalmas magyar korrupció miatt, na meg amiatt, hogy a kormány többet költ a focira, mint az egészségügyre. Szerinte nem csak a rabszolgatörvény miatt vonulnak most utcára az emberek, hanem amiatt, hogy egyre kilátástalanabb az élet itthon. "Dühösek vagyunk!" - mondják vele a tüntetők. A képviselőtársait idézi, amikor azt mondja, hogy 2019 az ellenállás éve, de ahhoz, hogy megdöntsék a kormányt, mindenkire szükségük van. "Köszönöm a figyelmet, és Orbán egy geci" - fejezi be.

 

17:40 Kapy Anita, egy civil anya következik

De előtte Viszlay Zoltán Fülöpné Pavelkovits Petra Lívia, az MKKP szombathelyi passzivistája szólalt meg, aki szerint a családok éve csak a Fideszes családokról szólt.

Kapy Anita elégedetlen a mostani helyzetben, a fia miatt ment utcára. Azt mondja, hogy a gyermekére szebb jövő várna külföldön, ezért tüntet most. Amúgy Orbán egy geci, a bajszos meg egy szar. Elege van abból, hogy gyűlöletkeltő plakátokkal vannak tele az utcák, hogy romokban az oktatás és az egészségügy. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a kormány nemet mondott az egyszer használatos műanyagok beszüntetésére, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek pedig felszívódnak Szombathelyen.

17:35 Bokányi Adrienn az Éljen Szombathely egyesület alelnöke szólal fel

Bokányi köszöni mindazoknak, akik a hideg ellenére is kimentek tüntetni, szerinte azokat képviselik, akik most is dolgoznak. Arról beszél, hogy az amúgy is terhelt dolgozókat évi plusz 50 munkanappal sújtanák, ezzel az emberek jövőjét teszik tönkre. Azt is megemlíti, hogy Szombathelyen a legrosszabb a levegő minősége. Szerinte látványberuházásokkal foglalkozik a városvezetés a valódi problémák megoldása helyett. Azzal zárja a beszédét, hogy akarattal, lépésről lépésre lehet változtatni a helyzeten.

17:27 A jobbikos Lábodi Gáboré a szó

 

Lábodi arról beszél, hogy már nem csak a baloldaliak állnak ki a Fidesz ellen, hanem már a Jobbik is együtt tüntet az ellenzékkel. A politikus azt rója fel a kormánypártiaknak, hogy ők vígan repülőznek, miközben több százezren, felnőttek és gyermekek éheznek az országban. Szerinte a rabszolgatörvény egyik célja az, hogy elzavarjon minden ellenzékit az országból, hogy csak a kormánypártiak maradjanak. Narancsos díszpintynek hívja azokat a Vas megyei fideszes képviselőket, akik nem mentek ki a tüntetésre. "Nem félünk tőletek!" - üzeni nekik. Kitér arra is, hogy az első tüntetés után ellátogattak a Vas Népe szerkesztőségéhez, ami szerinte a helyi propagandagyár.   

17:20 Glázer Tímea, a DK győri képviselője lép a színpadra

"Elindult valami, amit már nem lehet leállítani" - kezdi Glázer, aki Vas megyén kívülről érkezett, hogy felszólaljon a tüntetők előtt. Szerinte a rabszolgatörvény volt az indítója a maffiaállam leváltásának. Glázer azt mondja, hogy rengeteget jár Szombathelyre, a testvére ezer szállal köthető a Haladáshoz. De ő nem stadionokat akar, hanem az egészségügy európai szintre juttatását. "Mondjon le!" skandálja vele az a nagyjából 300 ember, aki eddig összegyűlt a Domus előtt. "Ez a mi országunk és nem adjuk!" - fejezi be a beszédét, mire egyszerre visszhangzik a "Mocskos Fidesz!".

 

17:10 Az LMP-s Vágó Gábor kezdi a beszédek sorát

Az enyhén havas színpadra először az LMP-s Vágó Gábor lép fel, aki azzal kezdte a beszédét, hogy a Fidesz be van szarva. Szerinte a kormánypárti képviselők megijedtek a tüntetőktől. Szól az Orbán takarodj!, amire Vágó rávágja, hogy el fognak takarodni, de nem csak Orbán, hanem az ő összes haverja is, Polt Péterrel az élükön. A politikus azzal folytatja, hogy a kormánypártiak eladták az ország jövőjét, de most jött el az az idő, hogy fordítsanak ezen. 

 

17:00 Kezdünk

A tüntetők egy tömege a Domusnál gyülekezik, innen mennek majd tovább a szombathelyi Fő térre. A tüntetést élőben is nézhetitek velünk:

ugytudjuk.hu

Tüntetés a rabszolgatörvény ellen Szombathelyen vol.2.

A kormány még tavaly fogadta el a rabszolgatörvényként elhíresült törvénymódosítást, ami az eddigi 250-ről 400-ra emeli a kiadható éves túlóra számát. A döntés az egész országot meghökkentette, azóta rendszeresek a tüntetések Budapesten, de vidéken is forrnak az indulatok. Szombathelyen egyszer már tüntettek a törvénymódosítás, akkor több mint ezren fejezték ki a nemtetszésüket a főtéren. A szakszervezetek is összefogtak, Vas megyében éppen ma, útlezárással tüntettek a rabszolgatörvény ellen.

Ennyivel azonban nincs vége, ma öt órakor újabb tüntetés kezdődik Szombathelyen. A demonstráció részletes menetrendjét itt olvashatjátok:

Mutatjuk a szombathelyi tüntetés pontos menetrendjét

Mint ahogy azt már korábban is megírtuk, az Éljen Szombathely Egyesület január 4-én, pénteken tüntetést szervez a Domus Üzletházhoz, melynek szervezésében az összes ellenzéki párt és a Vasas Szakszervezet is részt vesz. A demonstráció 17.00-kor kezdődik a Domusnál, majd ezt követően, kb.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”