Sírt, puskagolyót, ottfelejtett 19. századi vésőt és még egy 1899-es kétfillérest is találtak a jáki templom feltárásánál

Bazsó Bálint 2020-12-22 11:19:58
Befejeződött a jáki Szent-György templom ásatásának 2020-ra eltervezett szakasza. A régészek a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő műemlékében és környezetében is több kutatóárkot, vagyis szelvényt nyitottak. 

Munkájuk megismertetésére külön Facebook-oldalt is létrehoztak. Beszámolójuk szerint templombelsőben három helyen is kutattak, így a főszentély északi és déli oldalán, a főhajó délkeleti részén és a déli toronyaljban. 

Megkezdődött a jáki templom felújítása

A templom melletti út maradványai már a középkori katonai térképeken is szerepeltek, Körmend irányába haladhatott itt a hadsereg - mutatta be Sarkadi Márton a feltárás egy részletét V. Németh Zsolt (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselőnek. A felújítás során azt remélték, hogy a Szent Jakab kápolna külső részén még több emléket fel tudnak majd tárni, azonban a természeti változások ezt már nem tették lehetővé.

Két és fél méter mélyen találták meg az alapozást

A főszentély nagy részét  a 18. századi, dongaboltozatos apáti kripta foglalja el, így itt csak korlátozott helyen kutathattak a s. A szelvényben a szentélyfal alapozásának alja igen mélyen, a padlószinttől számított – 255 cm-en volt megfigyelhető.

A főhajó délkeleti részén megtalálták a tavalyi tervásatás során már dokumentált, a Szent György-templomnál korábbi, észak-déli irányú falszakasz folytatását, amit azonban egy újkori beásás roncsolt. Ugyanitt megfigyelték a barokk szószék alapozását, amelyet másodlagosan felhasznált kváderkövekből építettek.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Férfi és csecsemő sírját is megtalálták

A déli toronyaljban feltárták egy súlyos kőlapokkal lefedett, belül vakolt, koponyafülkés, láb felé többszörösen szűkülő téglasírt, amelyben egy felnőtt (valószínűleg férfi) és egy csecsemő nyugodott. A bolygatott sírban mellékletet nem találtak.

A 2019-ben a déli toronyaljtól keletre nyitott szelvényben egy, nem a mai templomhoz tartozó délkeleti falsarkot tártak fel. A falsarokhoz tartozó nyugat-keleti irányú szakasz is folytatódik a toronyaljban, azonban egy jókora beásás roncsolja. Szintén a templomnál korábbi a karzatfeljáró előtt található észak-déli irányú falszakasz, amely hasonló szerkezetű, mint a tavaly megfigyelt épületsarok.

Fotók: Jáki templom feltárása Facebook-oldala

 

Kerámiák, érmék, ólomüvek és puskagolyók és még egy 1899-es 2 filléres is előkerült

A templombelsőben nagy mennyiségű szórvány embercsont és őskori, valamint 13-19. századi kerámia mellett több későközépkori ezüst érme, ólomüveg és ablakszem töredékek, gyöngyszem, ólom puskagolyók, bronz csat és a templom átalakításairól tanúskodó kőfaragvány-töredékek mellett a 19-20. század fordulóján történt nagy restaurálás tárgyi emlékei – vas véső, 1899-es 2 fillér – is előkerültek.

Az ásatást követően a feltárt szelvényeket visszatemették a régészek, a templombelsőben pedig 2021-ben folytatódik a tervásatás.

Az ásatással egy időben tart a templom, a Szent Jakab kápolna, az apáti ház, és az apátság egykori gazdasági épületeinek felújítása is. A legnagyobb gondot a talajvíz és a párásodás jelenti, amelyek folyamatosan roncsolják a falakat és a freskókat. A beruházás kétmilliárd forintos költségét állami támogatásból fedezik.

Kattintás után a templom felújításáról készített nyári galérinkákat is megtekintheti:

 

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.