Sírt, puskagolyót, ottfelejtett 19. századi vésőt és még egy 1899-es kétfillérest is találtak a jáki templom feltárásánál

Bazsó Bálint 2020-12-22 11:19:58
Befejeződött a jáki Szent-György templom ásatásának 2020-ra eltervezett szakasza. A régészek a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő műemlékében és környezetében is több kutatóárkot, vagyis szelvényt nyitottak. 

Munkájuk megismertetésére külön Facebook-oldalt is létrehoztak. Beszámolójuk szerint templombelsőben három helyen is kutattak, így a főszentély északi és déli oldalán, a főhajó délkeleti részén és a déli toronyaljban. 

Megkezdődött a jáki templom felújítása

A templom melletti út maradványai már a középkori katonai térképeken is szerepeltek, Körmend irányába haladhatott itt a hadsereg - mutatta be Sarkadi Márton a feltárás egy részletét V. Németh Zsolt (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselőnek. A felújítás során azt remélték, hogy a Szent Jakab kápolna külső részén még több emléket fel tudnak majd tárni, azonban a természeti változások ezt már nem tették lehetővé.

Két és fél méter mélyen találták meg az alapozást

A főszentély nagy részét  a 18. századi, dongaboltozatos apáti kripta foglalja el, így itt csak korlátozott helyen kutathattak a s. A szelvényben a szentélyfal alapozásának alja igen mélyen, a padlószinttől számított – 255 cm-en volt megfigyelhető.

A főhajó délkeleti részén megtalálták a tavalyi tervásatás során már dokumentált, a Szent György-templomnál korábbi, észak-déli irányú falszakasz folytatását, amit azonban egy újkori beásás roncsolt. Ugyanitt megfigyelték a barokk szószék alapozását, amelyet másodlagosan felhasznált kváderkövekből építettek.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Férfi és csecsemő sírját is megtalálták

A déli toronyaljban feltárták egy súlyos kőlapokkal lefedett, belül vakolt, koponyafülkés, láb felé többszörösen szűkülő téglasírt, amelyben egy felnőtt (valószínűleg férfi) és egy csecsemő nyugodott. A bolygatott sírban mellékletet nem találtak.

A 2019-ben a déli toronyaljtól keletre nyitott szelvényben egy, nem a mai templomhoz tartozó délkeleti falsarkot tártak fel. A falsarokhoz tartozó nyugat-keleti irányú szakasz is folytatódik a toronyaljban, azonban egy jókora beásás roncsolja. Szintén a templomnál korábbi a karzatfeljáró előtt található észak-déli irányú falszakasz, amely hasonló szerkezetű, mint a tavaly megfigyelt épületsarok.

Fotók: Jáki templom feltárása Facebook-oldala

 

Kerámiák, érmék, ólomüvek és puskagolyók és még egy 1899-es 2 filléres is előkerült

A templombelsőben nagy mennyiségű szórvány embercsont és őskori, valamint 13-19. századi kerámia mellett több későközépkori ezüst érme, ólomüveg és ablakszem töredékek, gyöngyszem, ólom puskagolyók, bronz csat és a templom átalakításairól tanúskodó kőfaragvány-töredékek mellett a 19-20. század fordulóján történt nagy restaurálás tárgyi emlékei – vas véső, 1899-es 2 fillér – is előkerültek.

Az ásatást követően a feltárt szelvényeket visszatemették a régészek, a templombelsőben pedig 2021-ben folytatódik a tervásatás.

Az ásatással egy időben tart a templom, a Szent Jakab kápolna, az apáti ház, és az apátság egykori gazdasági épületeinek felújítása is. A legnagyobb gondot a talajvíz és a párásodás jelenti, amelyek folyamatosan roncsolják a falakat és a freskókat. A beruházás kétmilliárd forintos költségét állami támogatásból fedezik.

Kattintás után a templom felújításáról készített nyári galérinkákat is megtekintheti:

 

Szólj hozzá!

Visszakapjuk a köztereink egy részét: Így ünnepli a Föld napját Budapest

Ingyen utazhatnak az autóval közlekedők április 22-én, csütörtökön, a Föld napján Budapesten a BKK járatain, az ezt követő hétvégén, április 24-25-én pedig a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a pesti rakpart mellett a Kós Károly sétány–Andrássy út–József Attila utca (Széchenyi tér) szakaszt is birtokba vehetik.

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

Vádat emeltek a kőszegi szilveszteri ámokfutó ellen

A sofőr ittasan rodeózott, majd csattant egy házfalnak.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ

Ma ingyen utazhatnak az autósok a fővárosban a BKK járatain

A lehetőséget azok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzéskor Magyarországon kiállított érvényes forgalmi engedélyt mutatnak fel.

Nem kamu: összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc!

Az elmúlt hetekben, hónapokban sok pletyka keringett arról, hogy együtt vannak.

53 emberrel a fedélzetén eltűnt egy tengeralattjáró Indonézia partjainál

Helyi idő szerint hajnalban szakadt meg a kapcsolat a legénységgel.

van még itt cikk a témában:

Turul-szobor, a Habsburg-kapu, mélygarázs és palota is épül a Budai Várban

Zajlik az élet a budai várhegyen. Felállványozták, és hamarosan megkezdik a Habsburg-kapu és a főváros fölé magasodó turulszobor felújítását, újabb, vitatott mélygarázs épül a vár oldalába, helyreállítják József főherceg palotáját és a Honvéd Főparancsnokságot, de megújulnak a sétányok és a várfalak is.

Megtalálhatták a jáki templom alapítójának csontjait

Jáki Nagy Márton maradványai lehetnek a templombelsőben talált téglasírban.

Mindent eltörölni: Ezúttal Budapest egyik legrégebbi vendéglátóhelyét tüntetik el

Széchenyi István és Wesselényi Miklós lakodalmának is helyet adó épületre a 24.hu információi szerint részleges bontási engedélyt adtak ki. Ez a mai trendeknek szerint az épület eltüntetését jelenti.