Megkezdődött a jáki templom felújítása

Nagy Donát 2020-07-09 13:58:00
2 milliárd forintot kaptak arra a szakemberek, hogy ne külön-külön alakítgassanak, hanem egyben legyen restaurálva a műemlék.

A templom melletti út maradványai már a középkori katonai térképeken is szerepeltek, Körmend irányába haladhatott itt a hadsereg

- mutatta be Sarkadi Márton a feltárás egy részletét V. Németh Zsolt (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselőnek.

A felújítás során azt remélték, hogy a Szent Jakab kápolna külső részén még több emléket fel tudnak majd tárni, azonban a természeti változások ezt már nem tették lehetővé. A kápolna padlásteréről sem lehet jelenleg tudni, milyen célt szolgált, talán magánkápolna volt, de ez nem bizonyított.

A közel háromnegyed órás várakoztatás után elkezdett sajtótájékoztatón Sarkadi Márton elmondta, 2017 végén a kormány támogatásának köszönhetően újraindult a jáki templom felújítása, hogy megfelelő körülmények között tudják bemutatni a település és a templom értékes emlékeit. Még csak a munka derekán vannak, az elkészült tervek és szakvélemények mentén nemrég kezdték el a restaurálást.

A projekt nem csak a templomra terjed ki, hanem a Szent Jakab kápolnára, az apáti házra, és az apátság egykori gazdasági épületeire is. A templom és a hozzá tartozó épület feltárása alatt nagyon sok váratlan dologgal szembesültünk, ami egy ilyen régi épületnél egyáltalán nem meglepő.

- mondta Sarkadi Márton okleveles építészmérnököt, a projekt szakmai koordinátora.

Itt olyan problémákkal állnak szemben, amivel máshol nem találkoznak. A tartószerkezeti és más szakvélemények után, a 19. és 20. századi felújításkor felhordott vakolat eltávolítása után is sok új részlet tárul a restaurátorok elé.

Habár a templom felújításával és feltárásával már régóta és folyamatosan foglalkoznak, mindig akadnak új felfedezések. Nemrég például kiderült, nem a Szent György templom volt az első építmény a dombon.

V. Németh Zsolt szerint a jáki templom egy különleges, szakrális emlék, de szimbóluma nem csak a megyének, hanem egész Magyarországnak is.

Azt mondja, hogy a kormány 2017 végén egy egyedi kormányhatározattal több, mint 2 milliárd forintot ítélt meg a templom felújítására. Ennek következtében pedig nem kell részenként, több ütemben restaurálni az épületeket, hanem egyben megoldható az egész kivitelezés.

Személy szerint ez a műemlék kivívta Orbán Viktor miniszterelnök érdeklődését is

- hangzott el a sajtótájékoztatón.

Szerinte a megújulással nem csak a régmúltat mutatja majd meg az épület, hanem ez a hely más szakmáknak, például a művészettörténészeknek és a restaurátoroknak is lehet bemutató épülete, hiszen a múltban nagyon sokszor hozzányúltak már a templomhoz.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.