Holnapig lehet észrevételezni a kőszegi Zrínyi Miklós utca átnevezését

Farkas Bazsi 2023-03-22 12:07:04
A terv szerint az utca visszakapná régi elnevezését, és újra Schey Fülöp nevét viselné.

Március 8-án tették közzé Kőszeg weboldalán azt a felhívást, amiben véleményezésre kérik a lakosságot. A véleményeket 15 napig, vagyis március 23-ig várja a hivatal.

Az elképzelés szerint a jelenleg Zrínyi Miklós nevét viselő utca kapná vissza korábbi nevét, amikor is Schey Fülöpről volt a közterület elnevezve.

Fotó: google.com

A zsinagógát építtető Schey Fülöp (1798-1881) Kőszegen és környékén letelepedett zsidó kereskedőcsaládba született, majd sikeres üzletemberként meghatározó szerepet vállalt városunk 19. századi történetében. Ő volt az első magyar származású zsidó, aki az OsztrákMagyar Monarchiában nemesi címet kapott, később pedig bárói rangban részesítették. A terménykereskedelemből szerzett vagyonából jelentős összeggel támogatta Kőszeg közjóléti beruházásait: a kőszegi kórházegyesület, az izraelita temető, óvoda és a polgári menedékház is Schey Fülöp hozzájárulásainak köszönhetően alakult meg. Volt a Kőszegi Takarékpénztár elnöke, illetve Kőszeg Városa díszpolgári címben is részesítette. 

A Kőszegi Városi Levéltár által megadott szakvélemény szerint a korábban Tyúk utca elnevezésű közterületet 1896-ban a millenniumi ünnepségek alkalmával nevezték el Schey Fülöpről, akinek emlékezete a lakosságban halálát követően is sokáig élénken élt. Az utca történetének tragikus emléke, hogy 1944. május 11-én az utca 8-as szám alatti épületében jelölték ki a később deportált kőszegi és környékbeli zsidóság kötelező tartózkodási helyét, a „gettót”. Az utcát 1945 és 1948 között Rákóczi Ferenc utcává nevezték át, majd 1956 óta Zrínyi Miklós nevén tartják nyilván. A levéltári szakvélemény szerint a Schey Fülöp utca elnevezés nem kifogásolható - áll az előterjesztésben, amit a március 30. testületi ülés fog megtárgyalni. 

Szólj hozzá!

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.