Ha Győr már nem gazdag város, miért vesz 700 milliós ingatlanokat?

Pintér Bence 2023-01-13 07:17:00
A polgármester nem érti, miért nem értik Budapesten, hogy Győr már nem gazdag város. Aztán megvesz egy ingatlant 700 millióért, amire milliárdokat kell költeni.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol először megjelent!

Van-e pénze Győrnek, vagy nincs? Azt gondolnánk, hogy ez egy nagyon egyszerű kérdés, 2022 év végén így is kezelte Dézsi Csaba András polgármester, amikor – reagálva talán ezzel kapcsolatos cikkeinkre – kirakott egy pillanatképet arról, hogy éppen milyen sok pénz van a kasszában.

Tette mindezt azután, hogy nyártól kezdve semmi másról nem beszélt egyébként, minthogy Győrnek elfogyott a pénze: a Győrkőcfesztivál megnyitóján elhangzott ikonikus mondatától kezdve egészen a New York Times-nak küldött decemberi válaszáig ez volt a lemez, és hát láttuk is, hogy szeptemberben majdnem minden bezárt, és most januárban még a színház is.

Ezzel a korábbi lemezzel összhangban áll a polgármester másik állandóvá váló siráma, miszerint Budapesten egyszerűen nem értik meg, hogy Győrben elfogyott a pénz, még mindig azt hiszik, hogy valamiért nálunk kolbászból van a kerítés.

De tegyük fel a fontos kérdést: vajon miért hiszik ezt?

Addig nyújtózkodik, amíg leesik az ágyról

Ha ránézünk most Győrre, akkor ugyanis valóban nem az látszik, hogy – bármennyire is pörög az Audi – tejjel-mézzel folyó Kánaán lenne. Zárva a könyvtár, az uszoda, a színház, a múzeum, a levéltár, a kultúrházak; tagóvodák bezárását tervezgetik; a Győri Balett pedig az Audi rendezvényközpontjában próbál inkább.

A városi cégek közül több is hónapok, ha nem évek óta a csőd szélén táncol, ami működött, annak is betett az energiaválság: bajban van régóta a GYHG, és most már jó ideje a Győr-Szol és a Győr Projekt is, folyamatosan pluszpénzre szorulnak, adott esetben hiteleket vesznek fel. Közben pedig mindennek emelik az árát: a parkolás, a lakbér, a közterület-használat, a sírhelyek – ezek mind a Győr-Szolhoz mennek, a megemelt építményadó pedig a város kasszájába.

Mégis, amikor az a kérdés, hogy mely városok mennyi rezsitámogatást kapjanak, Győr a sor végén kullog, lakosságarányosan a támogatást kapó települések közül hátulról az ötödik. Miért lehet ez?

Az egyik magyarázat, hogy a budapesti kormány, ami épp olyan színű, mint a polgármester, egyszerűen nem érti meg, hogy hiába a sok adóbevétel, ha elveszik azt szolidaritási adó formájában. Bőven benne van a pakliban, ebben az esetben az a kérdés, hogy az összes győri fideszes fejes miért nem tud ezügyben kilobbizni semmit évek óta.

A másik lehetséges magyrázat az, hogy a kormány azt gondolja: nem a pénz kevés Győrben, hanem a menedzsment rossz. Magyarán szólva nem pluszpénzeket kell adni a városnak, amelynek cégeiből kérdéses helyekre folyik el alvállalkozókon keresztül temérdek pénzt, hanem rá kell szorítani a városvezetést, hogy valóban felelősen gazdálkodjon.

Ebben a környezetben a lehető legrosszabb üzenet Budapest felé az, hogy a gázmizériás ügyből befolyó pár milliárd forint egy jelentős részét egy olyan épület felvásárlására fordítja az önkormányzat, amire még további milliárdokat kell majd egyszer költeni.

Jót, rosszkor

Azt hiszem senki nem vitatja, hogy a Bécsi kapu téri Schäffer-ház legjobb helyen a győri önkormányzatnál van, és kár volt eladni még a kettővel ezelőtti évtizedben – utólag vagyunk persze okosak, akkor úgy tűnt, hogy komoly befektető veszi meg kész tervekkel.

De nagy kérdés, hogy akkor kell-e 700 milliós épületet vásárolni Borkai Zsolt volt polgármester országszerte ismert ügyvédjétől, amikor a város a fent felsorolt problémákkal küzd. Ha azt a 700 milliót a lakásügyre fordítja a város, máris nem kell hirtelen, egy inflációs és megélhetési válság közepén átlagosan 80, egyes esetekben jóval több százalékkal felemelni az önkormányzati bérlakások árát.

De lehetne fordítani arra is, hogy a pofátlanul alacsony keresetű óvónők visszakapják 2023-ban a ruhapénzt, amit tavaly elvettek tőlük. Vagy ki lehetett volna belőle nyitni az uszodát, hogy elindulhasson az Úszó Nemzet Program Győrben is, amiből most így egy egész évfolyam esik majd ki.

De tényleg, akármi másra, mint erre. Múzeumi negyedről álmodozik a polgármester a Bécsi kapu téren, miközben a múzeum zárva van, állandó várostörténeti kiállítás pedig kilencedik éve (!) nincs. 600 milliárdos kulturális negyedről álmodozik a polgármester, miközben a Győri Nemzeti Színház épületét be kell zárni három hónapra, mert az ő döntése nyomán nem valósult meg a felújítása.

Ha én ülnék Budapesten, én sem akarnék egy forintot sem adni annak az önkormányzatnak, ami egész évben pénzért kilincsel, majd amikor pénzhez jut, akkor elsőnek egy sokmilliárdért felújítandó épületet vesz belőle.

Nyitókép: Wikimedia Commons, 2011-es kép

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélreKövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

Szólj hozzá!

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.