Aláírásokkal tiltakozik a táplánszentkereszti lakosság a faluba tervezett zöldhulladék-lerakó ellen

Farkas Bazsi 2022-05-26 18:50:00
A község vezetése úgy hozta meg a lerakó létesítésével kapcsolatos döntést, hogy lakossági fórumot majd még csak ez után akarnak tartani. Időközben megjelentek a munkagépek is.

500 aláírásnál jár az a petíció, amit a táplánszentkeresztiek indítottak azért, hogy megakadályozzák a faluba tervezett zöldulladék lerakó létesítését.

A lerakó terve elsőként az áprilisi testületi ülésen merült fel, akkor Perl János (független) polgármester a jegyzőkönyv szerint arról beszélt, hogy a Fakus Alpin Kft. kereste meg a települést azzal, hogy felmerült igényekre alapozva létesítenének lerakót. A tervek szerint nem csak füvet, nyesedéket, de régi fa nyílászárókat és kárpit nélküli, fa bútorokat is el lehetne itt helyezni.

Ezt a cég ügyvezetője Horváth Gergely is megerősítette érdeklődésünkre.

Telepen lehetőség lesz még szöges fa, épület fa, illetve tuskók,gyökerek elhelyezésére is.Ezeknek az anyagoknak a feldolgozása nem a telephelyen történik csak elszállításra kerülnek - írta válaszában Horváth.

A Fakus Alpin Kft. jelenleg is üzemeltet egy ilyen lerakót Cserszegtomajon. A cég ide is van bejegyezve.

Az áprilisi ülésen a táplánszentkereszti képviselők ellenszavazat nélkül szavazták meg a Rákóczi Ferenc utca közelében lévő telek bérbeadását. A bérleti díjat, az elkövetkezendő 5 évre, évi 500 ezer forintban határozták meg.

Csakhogy a bérlő nem a Kft. hanem egy zalaegerszegi magánszemély, Péter Imre. A Fakus Alpin a telephely üzemeltetőjeként lett feltüntetve. Kerestük Péter is, hogy miért ebben a konstrukcióban működne a telephely, hiszen neki semmi köze nincsen a Kft-hez, egyelőre azonban választ nem kaptunk.

De minek is zöldhulladék lerakó egy faluba?

Én magam a kertvárosban nőttem fel. A levágott füvet komposztáltuk, a fa nyesedékkel a kerti sütésnél szoktunk begyújtani, a vastagabb faágakkal pedig a kazánt tápláltuk. Falun nagyjából ugyanez a helyzet.

Ezt maguk a helyi lakosok is megerősítették. Annyi kiegészítéssel, hogy esetleg az új betelepülők azok, akik nehezebben birkóznak meg ezzel a feladattal. Ám a táplániak jelenleg Szombathelyen kéthetente egyszer lerakhatják a zöldhulladékot a Körmendi úti szeméttelepen, ingyen.

Az új lerakóban azonban a falubelieknek is fizetni kell a hulladék elhelyezéséért.

Molnár István (független) képviselő az áprilisi ülésen el is mondta, hogy szerinte, aki beül az autóba az elviszi a zöld hulladékot Szombathelyre ingyen és nem fog fizetni Táplánban a lerakásért.

A lerakó egyébként nem csak a helyi lakosoknak, de gazdasági társaságoknak is nyitva állna. A becslések szerint havonta 10 kamionnyi elszállítandó hulladékot kezelnének itt.

Lakossági fórum nem volt, eddig

Április 21-én döntött a testület, hogy zöld utat ad a hulladékudvar létesítésének. A lakosság május 7-én szerzett tudomást a döntésről, mégpedig úgy, hogy a cég munkatársai terepszemlét tartottak a közel 1 hektáros területen. Ekkor kérdezte meg tőlük a szomszéd, hogy mi járatban vannak.

Azt maga a polgármester is elismerte megkeresésünkre, hogy lakossági fórumot eddig nem tartottak az ügyben. Válaszában ezt írta Perl János:

Táplánszentkereszt Község Önkormányzatának Képviselő-testülete két alkalommal tárgyal eddig a Zöldudvar létesítéséről. Már az első alkalommal minden képviselő támogatta az ügyet. A következő testületi ülésen a lakosság részéről is voltak érintettek, érdeklődők. A teljeskörű tájékoztatás után kérdéseikre is meg lettek válaszolva. A két órán keresztül tartó tájékoztatás után a képviselő-testület ellenszavazat és tartózkodás nélkül megerősítette az előző ülésen hozott, a Zöldudvar létesítését támogató határozatát.

Egyúttal arról is döntött, hogy lakossági fórumot hív össze a lakosság még szélesebb körének tájékoztatása érdekében. Ennek időpontja a közeljövőben ki lesz tűzve.

Az aláírásgyűjtőket pont az háborította fel a legjobban, hogy társadalmi vita és egyeztetés nélkül döntöttek egy ilyen horderejű beruházásról. Ráadásul a kijelölt terület néhány tíz méterre van a lakóövezettől.

Mert ha még szükség is van ilyen lerakóra - amit a polgármester és a cég is kiemelt válaszában -, akkor azt a lakott területtől többszáz méterre kellene elhelyezni - vélik a lakók. Akiknek a legnagyobb félelme az, hogy a hulladék darálásával járó por és zaj tönkreteszi eddigi nyugalmukat.

Az aláírásgyűjtés továbbra is folyik. A lakossági fórumot eddig még nem hirdették meg, kérdés, hogy a falu vezetése a lakossági tiltakozás ellenére is engedi-e a telep létesítését, amelynek kialakítására a napokban meg is érkeztek a munkagépek.

Szólj hozzá!

Ungár: A külföldi nagyvállalatok helyett a tanárokat kéne támogatnia a kormánynak

Az LMP frakcióvezetője szerint a pedagógusok és úgy általában a közalkalmazottak fizetését jelentősen emelni kell, és ezt a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.

Valami sumákolás van a Győrben kihelyezett drága padok körül

A Győr-Szol szerint nem ők vették, ezért nem tudják megmondani, kitől vették. Viszont ők kapták meg rájuk a pénzt: 216 ezer forintba került darabja.

Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

A sztrájkot a jogszerűséghez október 7-én 16 óráig be kell jelenteni az intézményvezetőknek.

Egyet leszámítva minden világnapról megemlékezett a héten a győri polgármester

Tele volt a hét világnapokkal, de a pedagógusok világnapja pont kimaradt Dézsi Csaba András naptárából.

Sik: Úgy érzem, hogy ez a poszt ebben a kontextusban „bicskanyitogató” volt

Újabb beszélgetést szervezne a szentiváni fideszes képviselő a polgármesterrel, ezúttal családos fiatalokat meghívva.

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.