Minden hatodik ember belehalt a kórházban elkapott koronavírus-fertőzésbe Magyarországon

Fehér Buda 2022-04-25 16:23:00
A kórházakban kirobbanó járványok 79 százalékát okozta a vírus a magyar kórházakban.

A Társaság a Szabadságjogokért még 2021 őszén fordult az NNK-hoz, hogy napvilágot láthassanak az előző évekre vonatkozó, kórházi fertőzésekről szóló jelentéseik. Érdemi választ nem kaptak a megkeresésre, végül pert indítottak az adatokért, ennek hatására varázsütésszerűen megjelentek a kért jelentések az NNK oldalán. Ennek köszönhetően most először képet kaphatunk arról, hogy mi zajlott a kórházakban a koronavírus-járvány alatt.

Az adatokból aztán kiderül, hogy

a kórházi járványok 79%-át a koronavírus okozta, tehát az emberek ott kapták el a betegséget, ahova gyógyulni mentek, ami összesen majdnem tízezer embert érint.

A jelenlegi jogszabályok szerint az NNK-nak november elsejéig kellene közzé tennie a kórházi fertőzésekről szóló jelentéseit. Ám ez a 2019-es és a 2020-as években nem történt meg, a TASZ 2021. november 8-án adatigénnyel fordult Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz. Az NNK viszont nem pótolta az elmaradást, az adatigénylés határidejének lejártáig pedig nem válaszoltak. 

"Felháborító, hogy egy olyan adatkérésre, amelyben nem ősrégi, vagy nagyszámú iratot kérünk, hanem egyetlen (elvileg) kész dokumentum e-mailben történő megosztását, 90 napot kellett várni arra, hogy aztán válaszra se méltassanak. A tisztifőorvos a határidők hosszabbításának indokaként az NNK alapító okiratában foglalt feladataira, többek között a járványügyi tevékenységére és a koronavírus elleni védekezésre hivatkozott, csakhogy a jelentések elkészítése is az NNK feladata, amelyre jogszabály kötelezi őket. A jóhiszeműség azért is kérdéses, mert – ahogy azt számos adaigénylésünk kapcsán korábban is bemutattuk –, az NNK sablonválaszai pontosan a határidő utolsó napján, délután 4 óra körülre vannak időzítve."

írják a TASZ oldalán.

A társasáf végül kiperelte a dokumentumokat, ezekből kiderült, hogy 429 koronavírus-járvány tört ki az egyes ellátóhelyeken, és ezekben 9847 ember fertőződött meg. Közülük 1752 fő el is hunyt, vagyis

minden hatodik ember belehalt a kórházban elkapott fertőzésbe. 

A nem koronavírus okozta megbetegdések a 2019-es adatokhoz képest nem változtak, az összes kórházi járvány 79 százalékát a koronavírus okozta.

Szólj hozzá!

Az önkormányzatokkal működne együtt az LMP az erdőpusztítás ellen

Azt kérte, a helyhatóságok tiltsák meg saját tulajdonú erdőik kitermelését.

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.

Japán mangakarakterek miatt hülyegyerekezett a győri polgármester

Rosszul tudta a polgármester, le is törölte a posztot.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.

Nagyon meleg ma sem lesz

De csapadék sem várható.

Dézsi polgármester elárulta, hogy cicája kifejezetten rühelli a sétákat

A mentett macskát az elmúlt napokban mindenhová cipelte a polgármester, aki most el is árulta: vele ellentétben Ubul nincs oda a fejlesztések megtekintéséért.

Egy egész droghálózatot kapcsoltak le, a szálak Rábapatyra vezetnek

Komoly mennyiségű cuccot vontak ki a rendőrök Sárvár és környékéről.

Magas rezsi: korrekcióban, a kormányban és a békében bíznak kisalföldi önkormányzatok

Neon helyett LED, gázfűtés helyett villany: készülnek a nehéz télre a kisebb Győr-Moson-Sopron megyei települések vezetői.

Önmérsékletre int a MOL

Ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban, írja közleményében a cég.

LMP: Alkotmánybírósághoz fordul a párt

Szombathelyen is megerősítették a zöld párt politikusai, hogy az erdőirtás a legrosszabb, amit ebben a helyzetben a kormány tehet.

Újraindulhat a Barátság, a MOL fizeti a tranzitdíjat

Egyeztetést követően átutalta az összeget.