185 parkolót alakítanak ki Sárváron egy 600 milliós komplex pályázatnak köszönhetően

Fehér Buda 2022-03-25 10:35:00
A pénzből még néhány okoszebrára, egy játszótérre és az egyik utca csapadékvíz-elvezetésére is jut majd.

Csütörtökön délután újból ülésezett a sárvári képviselő-testület. Az ülést Kondora István (Fidesz-KDNP) polgármester rögtön azzal kezdte, hogy elmondta, az önkormányzat korábban meghirdetett három ingatlant, az elkerülő út melletti földterületet, a volt TDM-et, valamint a zeneiskola melletti lakóingatlant. Ezekre azonban még nem jött jelentkező, így újból megjelennek majd a hirdetések.  

A képviselők döntöttek a településképi rendelet módosításáról, amely most már azt is tartalmazza, hogy bizonyos sarki telkeken milyen kerítést építhetnek az új lakók. Kondora szerint ez a későbbiekben segítheti néhány kereszteződés beláthatóságát. 

A testület elé ezután a településrendezés témája került, amelynél ismét előkerült az Ungvár utcai telek ügye, amelyet nemrég megvásárolt a város. Erre azért volt szükség, mert felszökkent annak a híre, hogy munkásszállót tervez egy befektető a kertvárosi utcába. Az önkormányzat végül úgy oldotta meg az ügyet, hogy megvette a telket. Ennél a pontnál felszólalt Klimits István, független képviselő, aki azt kérte, hogy a telek hasznosításakor vegyék majd figyelembe az ott lakók javaslatait is. 

 

Sárvári polgármester: megoldódott az Ungvár utcai terület sorsa

Néhány hete írtunk először arról, hogy egy sárvári cég egy 250 fős apartmankomplexumot építene a sárvári Ungvár utcába. Az építkezésről a terület önkormányzati képviselője, Klimits István egy videóban beszélt, ő azt mondta, hogy az épület munkásszálló lesz, valamint arról is beszámolt, hogy a kertvárosiak attól tartanak, az ingatlan miatt felbolydul majd a nyugodt életük.

 

Kondora elmondta, hogy a lakossági igényeket most nem tudja támogatni, mivel ezeket a telkeket értékesítené a város, hogy visszajöjjön az a pénz, amit ráköltöttek. A szavazáson végül Klimits ellenezte a döntést, míg Eiveck Péter (Jobbik) és Szabó Lajos (MSZP) tartózkodott. Kondora ezt külön „megköszönte”, mondván, az ellenzékiek támogatták a telekvételt, most mégsem támogatják azt, amivel egyensúlyba lehetne hozni a városi költségvetést.

Ismét szóba került a Krisztina-lakópark, amely a Vadkert körúton épül. Kondora elmondta, hogy az ott építkezők kiépíttették a közműveket, amelyeket a város később átvenne. A lakók azonban egy középső területet meghagynának zöldfelületnek, ezért azt kérték a várostól, a közműveket csak később, december 31-én vegye át.

Ezután a cukorgyári területről esett szó, melynek tulaja azt kérvényezte, hogy nyilvánítsak a területet rozsda övezetté. Kondora elmondta, hogy a cukorgyár még 1998-ban szűnt meg, azóta kérdéses a terület újrahasznosítása. A tulaj most azért kéri a rozsdaövezetbe való átsorolást, mivel így megkezdődhetne a rehabilitáció, később pedig lakóövezet lehetne majd a cukorgyár helyén. A polgármester azt is előre vetítette, hogy a Sága tulajdonosai is hasonló kérvényt fognak majd benyújtani a későbbiekben, hiszen januárban megkezdődött a régi gyár bontása, és itt is lakóövezetet akarnak majd kialakítani.

 

Elbontják a Sága sárvári ipari épületeit, 4-6 lakásos épületeket húznak fel a helyére

A SÁGA Foods Zrt. arról tájékoztatta a szomszédjait, a közelében lakókat egy szórólapon, hogy a sárvári telephelyén található épületegyüttesek elbontását tervezi, írják a város Facebook-oldalán. A Petőfi Sándor utcában található épületek elbontását követően 4-6 lakásos épületeket, úgynevezett kis társasházi lakóövezetet alakít ki a cég az 52 ezer négyzetméteres területen.

A képviselők ezután több beszámolót is meghallgattak, köztük a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász beszámolóit, amely két betegeket gondozó intézménnyel is jelen van a városban. Beszámolót tartott még a Kolping Támogató Szolgálat is, amely a fogyatékossággal élő emberek munkáját segíti, majd szavaztak a képviselők a Városgondnokság, a Sportfólió, valamint a Sárvári Média üzleti terveiről. 

A Városgondnokságról szóló szavazás előtt még Klimits tett fel kérdést arról, hogy miért áll üresen 12 sárvári önkormányzati lakás. Az ülésen elhangzott, hogy a szám a szavazásig változott, több lakásba már találtak lakókat, Kondora pedig elmondta, hogy a jövőben várhatóan ukrán menekültek érkeznek majd három lakásba. 

A Sportfólió, vagyis a Sárvár Aréna üzemeltetőjének terveinél pedig elhangzott, hogy valószínűleg ez lesz az első olyan év, hogy az Aréna normálisan működhet, hiszen alig hogy átadták, beköszöntött a koronavírus-járvány. Eiveck Péter felhívta a figyelmet arra, hogy az már látszik, hogy az aréna fő bevételei nem a moziból, hanem a különböző sporteseményekből érkeznek.

Ezután az ülés vezetését Máhr Tivadar (Fidesz-KDNP) alpolgármester vette át, aki elmondta, hogy a város a Széchenyi Terv Plusz keretében pályázatot nyújtana be. Ha sikeres lesz a pályázat, akkor a befolyó pénzből megújulna a Berzsenyi utca, valamint a Várkerület utca egy szakasza. A Berzsenyi utcában a járdát is felújítanák, hiszen az aréna átadása óta megnövekedett itt az autós és a gyalogos forgalom is.

Máhr végül az ülés végén elmondta, hogy az Élhető Sárvár néven futó komplex pályázat sikeresen zárult, 600 millió forintos támogatást kap a város. Ebből a pénzből megoldódik a csapadékvíz-elvezetés az Ungvár utcában. De épül belőle két parkoló is, az egyik a Nádasdy Tamás Általános Iskola mellett, itt 45 férőhelyet alakítanak ki. A másik, már jóval nagyobb parkolót a Dózsa György utcába tervezik, a Szent László Katolikus Általános Iskola, valamint a Barabás középiskola közelében. Nem véletlen a választás, hiszen a reggeli forgalom az iskoláknál kemény dugókhoz szokott vezetni, a balesetveszélyes állapotot a város ezekkel a megállókkal próbálja ellensúlyozni.

A pénzből ezeken felül jut még két zebrára is, a Gárdonyi Géza Általános Iskolánál okoszebrát fektetnek majd le, amely villanásokkal jelzi majd az autósoknak, ha gyalogos érkezik a zebrához. A másik zebra a Rákóczi és az Alkotmány utcák találkozásánál újul meg. A 600 milliós támogatásba pedig még egy játszótér is belefér majd, ezt Dévai és az Újsziget utcák találkozásánál alakítja majd ki a város.

Szólj hozzá!

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.