Pollreisz: Hát ezért kellett távoznia a győri aljegyzőnek

Papp László Tamás 2021-04-07 18:24:00
Pollreisz Balázs győri szocialista képviselő részletesen mesélt az estéről, amikor állítólag ülést tartott a Helyi Választási Bizottság, amelynek egyes tagjai ellen most közokirat-hamisítás miatt folyik eljárás.

Mi történt pontosan az estén, amikor állítólag ülésezett 2019-ben a Helyi Választási Bizottság? Miért folyik eljárás a bizottság egyes tagjai ellen? És mi köze ennek Csörgits Lajos győri aljegyző távozásához? Erről mesélt Pollreisz Balázs, az MSZP győri képviselője egy videóban.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Pollreisz úgy fogalmazott: a videóban lesznek egyértelmű tények, valamint olyan következtetések, amelyek az ő véleménye. Arra szólította fel a helyi Fidesz politikusait: amennyiben szerintük ezek a következtetések nem helytállóak, akkor cáfolják meg azokat.

Az MSZP politikusa emlékeztetett: a Borkai Zsolt lemondásához vezető botrány elvitt mindent, mindenki arról beszélt. De mielőtt ez kiderült volna, voltak ennél jóval kisebb figyelmet kapó botrányok, amelyekben Borkai szintén érintett volt. Az egész ügy azzal kezdődött, hogy Győrszentivánon Borkai Zsolt és a helyi Fidesz-képviselő (Dr. Sik Sándor) átadtak egy futópályát. Az átadóünnepségre pedig iskolákból kirendeltek gyerekeket, ebből csináltak egy kampányvideót, amit az önkormányzati média le is közölt.  Egy másik Fidesz-képviselő pedig egy iskolában forgatott kampányfilmet, amit szintén közölt az önkormányzati kézben lévő média.

Változások a győri városházán: távozik Csörgits Lajos aljegyző, illetve Nagy Balázs és Petrov Iván biztosok

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott hétfőn Dézsi Csaba András, Győr polgármestere (Fidesz), amelyen kiderült: távozik Nagy Balázs színházért felelő kulturális biztos, Petrov Iván sportért felelő biztos. Nagy Balázs a színházi munkájára koncentrál a továbbiakban az új igazgató, Bakos-Kiss Gábor tanácsadó testületében; Petrov Iván pedig az olimpiára készítí fel a győri úszókat.

Az ülés, ami lehet, hogy nem is volt

Emiatt az MSZP panaszt tett a Helyi Választási Bizottságnál (HVB), kérve, hogy büntessék meg ezért a Fidesz-politikusokat. A HVB-nek 72 órája van a beadott indítványok elbírálására. Az MSZP egy pénteki napon adta be a kifogását, a Választási Iroda nekiállt megszervezni a bizottsági ülést, hogy ezt a két beadványt tárgyalják.  A HVB-nek vannak az önkormányzatok által megválasztott állandó tagjai, illetve a választásokon induló pártok is delegálnak oda tagot.

Mikor az MSZP kifogásait megkapták, elkezdték telefonon felhívni a tagokat, kinek mikor jó, mikorra tegyék az ülés időpontját. Az MSZP által delegált bizottsági tagot is felhívták, s ő azt mondta: neki a péntek délután biztosan nem jó, Budapesten tartózkodik, de szombat reggeltől már bármikor ott tud lenni az ülésen. De mikor visszahívták, azt mondták neki: mégis megtartják pénteken az ülést, mert a többi tag csak akkor ér rá. Tehát negyed óra múlva az ülés elkezdődik.

Ezután az MSZP-delegált HVB-tag felhívta az MSZP helyi politikusait, hogy bár ő nem tud ott lenni, de ők menjenek oda, hisz az ülés nyilvános, és az ő ügyüket tárgyalják. Pollreisz azt feltételezi: azért tették erre az időpontra, mert feltételezték, hogy az ellenzéki delegált akkor nem tud ott lenni. Juhász István akkori MSZP-s önkormányzati képviselő el is indult a városházára, hogy ott legyen a HVB-ülésen. A portás viszont azzal fogadta Juhászt, hogy nincs itt semmilyen ülés, és ő amúgy se engedhet fel senkit.

A városházán a portás szerint csak Csörgits Lajos aljegyző és egy jogi munkatársa tartózkodott ekkor, ülés nem volt. 

Juhász viszont állította: őt úgy értesítették, hogy már zajlik is az ülés. A portás azt mondta, telefonon felszól Csörgits Lajos aljegyzőnek, hogy megkérdezze, mi a helyzet. Ezután Juhász Istvánt úgy tájékoztatta: nem engedheti fel, mert a bizottsági ülésnek már vége van. Pedig ekkor még alig öt perce tartott az ülés. Holott Pollreisz szerint a két kifogásolt kampányvideó összideje legalább 15-20 perc. Tehát ha már csak ezt végignézik, az már eleve jóval több, mint öt perc.

Juhász István MSZP-s képviselő továbbra is fel akart menni, hogy megnézze: van-e ülés vagy sem.  Mivel azonban a portás továbbra sem engedte fel, rendőrt hívott. Mire Pollreisz oldaért, a kihívott rendőr már a portással egyeztetett. Ekkor az MSZP már értesítette a helyi és országos médiát is az ügyről. Ekkor már este 8 óra körül volt. Körbejárták az épületet, s egyetlen helyen égett a lámpa: az aljegyző irodájában.

Ezért Pollreisz és a többiek úgy döntöttek: meg fogják várni, hogy ki jön ki az épületből, hiszen ha volt bizottsági ülés, akkor a tagoknak még bent kell lennük. Eltelt pár óra, s ez alatt felkerült a győri önkormányzat honapjára a határozat, amit a bizottság hozott. Eszerint a bizottsági ülés 10 percig tartott. Az épületből viszont kizárólag Csörgits Lajos aljegyző és a Jogi Osztály egyik munkatársa távozott. Pollreisz megkérdezte Csörgitstől, mi járatban van, de az aljegyző szerinte félrebeszélt. Bizonygatta, hogy megtörtént az ülés, de amikor Pollreisz a jegyzőkönyvet és a jelenléti ívet kérte tőle ennek bizonyítására, az aljegyző ezt megtagadta, mondván: nincs hivatali idő. 

Pollreisz arra gyanakodott: a bizottsági tagok valójában nem voltak jelen a határozat meghozatalakor.

A politikus elmondása szerint az aljegyző később is visszatért, miközben Juhász István képviselő feljelentést tett a rendőrségen, ő pedig a városháza parkolójában figyelte az épületet. Pollreisz szerint Csörgits ekkor egy irattáskával a kezében távozott az irodájából, és mikor rákérdezett arra, hogy miért tért vissza, ingerülten, nagy gázzal kihajtva távozott a parkolóból. Hétfő reggel már aláírt jegyzőkönyveket mutattak be a szocialista képviselőknek.

Rokonok a Kisalföldön

Az MSZP politikusai továbbvitték az ügyet a Megyei Választási Bizottság elé, amelynek vezetője a Helyi Választási Bizottság vezetőhelyettesének édesapja volt, és mind az üléssel, mind a gyerekekkel forgatással mindent rendben talált. Pollreiszék ezért a Kúriához fordultak, ahol viszont megbüntették Sik Sándor és Borsi Róbert fideszes képviselőket, illetve Borkai Zsolt fideszes polgármestert.

Ezután pedig 2021 márciusában először Csörgits távozott a városházáról hirtelen,

majd az is kiderült, hogy a Helyi Választási Bizottság három tagja – Mester Ágnes, Flórián Tamás és Németh Gábor – ellen eljárás folyik közokirat-hamisítás miatt. Ez a három tag az, akiket a fideszes vezetésű önkormányzat delegált a bizottságba. Pollreisz azonban a videóban arról beszélt: nyilván annak volt a legtöbb esélye egyébként a közokirat-hamisítást tevőlegesen végrehajtani, aki az épületben volt. Mindezt végiggondolva szerinte világos, hogy miért távozott ilyen hirtelen az aljegyző.

Szólj hozzá!

Egy meseszámot is kihúztak a mai ötös lottó sorsoláson

Mesébe illő nyereményekhez ez a minimum.

Kisebb tűz keletkezett egy családi ház konyhájában Szombathelyen

A Tarcsa utcában volt dolguk a helyi tűzoltóknak.

A Szülői Hang szerint nincs garancia arra, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19-i nyitása biztonságos

A szülőknek a jogszabály alapján lehetőségük van arra, hogy a gyermekeiket otthon tartsák, ha pedig már nem tudnak további mulasztást igazolni, akkor kérhetik az intézmény igazgatójától, hogy igazolja a hiányzást.

A legősibb ismert európai térképet találhatták meg Franciaországban

Egy hatalmas kőlapon tűntek fel az ismerős vonalak.

Teljesen szétdöntött egy boltot egy varánusz Thaiföldön

A 180 centis hüllő Bangkok közelében hozta rá a frászt a vásárlókra, valószínűleg élelmet keresett a boltban.

Két konténernyi szemetet szedtek össze önkéntesek a győri Iparcsatornánál

30 vettek részt a munkában, folytatják az akciósorozatot.

Egy kanadai étterem tulaja elzavarta a nyitva tartása miatt betévedő ellenőröket, a vendégek tapsolva ujjongtak

A tulaj szerint nem az extraprofit miatt nyitottak ki, hanem mert ideje változtatni a dolgokon.

Lesznek szóbeli vizsgák az érettségin néhány esetben

A legtöbb diáknak nem kell a szóbeli miatt stresszelni, de akad sok kivétel is.

Nyalókás koronavírusteszttel próbálkoznak Ausztria egy részén

Az óvodák eddig nagyrészt tesztmentes zónák voltak, ezen változtatnának az új módszerrel.

Makacsul ragaszkodott az italozáshoz a szombathelyi sofőr

Ittas vezetés miatt koccant, ezért a rendőrök elvették a sofőr jogsiját. Őt viszont nem olyan fából faragták, hogy ettől meghatódjon.

Áprilisi időnk lesz

A kabátokat otthon lehet hagyni.

A DEAC lesz a Falco ellenfele a Magyar Kupa döntőjében

A debreceniek nagyon megverték a Körmendet.

Gyurcsány: Nem lesz itt nagy baj, de lehetett volna

Megköszönte a jókívánságokat a DK elnöke.

van még itt cikk a témában:

Nem engedi el teljesen Csörgits Lajos korábbi aljegyző kezét a győri városvezetés

Úgy értesültünk, hogy az egyik önkormányzati cégnél lesz főállású tanácsadó a jogász, akinek a jelek szerint köze lehetett a két évvel ezelőtti közokirat-hamisításhoz.

Kihallgatták Czeglédy Csabát a Borkai-féle szexvideó miatt

Sok a pontatlanság a vád körül, ami szerint jelentős érdeksérelem érte a hajón élvezkedő társaságot a videó publikálása miatt.

A győri Helyi Választási Bizottság három tagja ellen folyik eljárás közokirat-hamisítás miatt

Ez az az ügy, ami miatt információink szerint Csörgits Lajos aljegyző is távozott a városházáról.