Nagy bajba kerülhetnek a virágárusok az új korlátozások miatt

Papp László Tamás 2021-03-04 16:54:37
A nőnap általában az év legjobb napja a virágárusoknál, az átlagos forgalom akár hússzorosát is megkereshetik ilyenkor. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése alapján viszont úgy tűnik, nem nyithatnak ki hétfőn.

Március 8. az év legforgalmasabb napja a virágárusoknál, de jelen állás szerint idén nem nyithatnak ki aznap, pedig az árut már megrendelték – írja a 24.hu.

Kétségbe vagyunk esve, kilátástalan a helyzet – erről beszélt a 24.hu megkeresésére Boros Attila, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozások Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke, miután a kormány bejelentette, néhány kivétellel minden üzletnek be kell zárnia március 8-ától két hétre.

A nőnap általában az év legjobb napja a virágárusoknál, az átlagos forgalom akár hússzorosát is megkereshetik ilyenkor. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése alapján viszont úgy tűnik, nem nyithatnak ki hétfőn.

Nőnapon kell bezárniuk, pánikban a virágárusok | 24.hu

A középiskolások is visszatérhetnek az intézményekbe. Éppen egy éve jelentette be Orbán Viktor, hogy két koronavírusos beteget találtak Magyarországon. Míg tavasszal a gyors intézkedések után két hónapig tartottak a lezárások, és ezernél kevesebben haltak meg, addig ősszel a kormány eltérő stratégiája legalább négy hónapnyi szigorhoz és máig 15 ezer halotthoz vezetett.

Boros Attila elmondta: már akkor elkezdtek egyeztetni az illetékes minisztériummal, amikor híre ment, hogy szigorítani tervez a kormány. Csak annyi volt a kérésük: legalább nőnapon lehessenek nyitva. Azt a választ kaptuk, hogy továbbítják a döntéshozóknak a kérésünket, a mai bejelentés hidegzuhanyként ért mindenkit. Eddig legalább 50 virágárussal beszéltem és még 40-et nem hívtam vissza – mondta el a 24.hu-nak.

Mint fogalmazott, a legnagyobb baj az, hogy a nőnapra a virágárusoknak is fel kell készülniük, az árubeszerzés pedig már szerdán javában zajlott. Mivel az elmúlt év a különböző korlátozások miatt nekik sem volt fényes, többen hitelből vagy kölcsönből vásároltak be március 8-ára – írja a portál.

 Csak nőnapon realizálni lehet egy gyengébb januári teljes forgalmat. Ezekben a percekben is zajlik az egyeztetés, hogy tegyenek kivételt legalább hétfőn a virágárusokkal. Egyelőre azt sem tudjuk, hogy a kiszállítás működhet-e. Sokan indítottak webshopot a járvány miatt, de a bejelentésből az nem derült ki, ez is korlátozva lesz-e – tette hozzá.

Lapunk beszélt egy XIII. kerületi virágárussal is. Ő azt mondta, az általuk rendelt áru nagy része romlandó, nem bírja ki március 22-éig, tehát a várt nyereségből hatalmas mínusz lehet.

 Ha csak egy héttel korábban tájékoztatnak bennünket már felkészültebbek lehettünk volna, és nem vásárlunk nagy mennyiségű romlandó árut megtakarításainkból. Amennyiben nem történik változás, akkor az okozott kár a kormány lelkén szárad, mivel az ő hibás tájékoztatása miatt vállalták a kockázatot az emberek és vásároltak nagy mennyiségű árut – mondta.

Felhívta rá a figyelmet, hogy egyes nyitva tartó nagyobb szuper- és hipermarketek árusíthatnak virágot is, ami tovább károsítja a kisvállalkozókat, akiknél pedig nincs hasonló tömeg. Ráadásul hiába lehetnek nyitva a hétvégén még ők is, a legnagyobb forgalmat mindig nőnapon realizálják, nem az azt megelőző napokban.

Kiemelte azt is, hogy a döntés a beszállítókat is súlyosan érinti, mivel sok kertész eleve úgy ülteti el a virágait, hogy nőnapkor tudja leszedni őket. Miután a virágkötők nem tudják eladni a virágaikat, így jó eséllyel sokan át sem veszik majd a megrendelt árut, vagy nem vásárolnak – vélte.

Tavaly májusban Müller Cecília még amellett kampányolt, hogy virágokkal nem lehet terjeszteni a vírust, ezért szabad vinni virágot anyák napja alkalmából, és erre az időszakra kaptak is külön engedményeket a virágüzletek. Az ajándék volt a számunkra, és most is az lenne. Egy éve is sikerült tökéletesen megszerveznünk az árusítást, a vevők fegyelmezetten, a másfél méteres távolságot betartva várakoztak az üzlet előtt – tette hozzá. Reagált az ügyben Stummer János Jobbik-képviselő is:

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Az imént írtam levelet az Operatív Törzsnek, hogy a hétfői nőnapra tekintettel a virágboltok hétfő éjfélig még mentesüljenek a kéthetes zárási kötelezettség alól. Fontos nap ez a virágboltosoknak és minden hölgynek is – fogalmazott bejegyzésében.


Szólj hozzá!

Visszakapjuk a köztereink egy részét: Így ünnepli a Föld napját Budapest

Ingyen utazhatnak az autóval közlekedők április 22-én, csütörtökön, a Föld napján Budapesten a BKK járatain, az ezt követő hétvégén, április 24-25-én pedig a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a pesti rakpart mellett a Kós Károly sétány–Andrássy út–József Attila utca (Széchenyi tér) szakaszt is birtokba vehetik.

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

Vádat emeltek a kőszegi szilveszteri ámokfutó ellen

A sofőr ittasan rodeózott, majd csattant egy házfalnak.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ

Ma ingyen utazhatnak az autósok a fővárosban a BKK járatain

A lehetőséget azok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzéskor Magyarországon kiállított érvényes forgalmi engedélyt mutatnak fel.

Nem kamu: összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc!

Az elmúlt hetekben, hónapokban sok pletyka keringett arról, hogy együtt vannak.

53 emberrel a fedélzetén eltűnt egy tengeralattjáró Indonézia partjainál

Helyi idő szerint hajnalban szakadt meg a kapcsolat a legénységgel.

van még itt cikk a témában:

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Oltakozás: Online foglalási rendszerrel kísérleteznek

Az egyetemi oltópontokon a kormány kísérleti jelleggel kipróbál egy internetes foglalási rendszert.