Miért nem kéne az áldozatokat hibáztatni a szeméremsértő győri gyógyszerész ügyében?

Pintér Bence 2021-03-03 06:54:50
Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ha olyan nagy vihart nem is, kisebb porfelhőt kavart a szeméremsértő győri gyógyszerész ügye. A botrány kibukásáig a megyei kamarát is vezető férfi ügyéről többször is írtunk, de aki lemaradt volna, annak röviden: a férfi módszere az volt, hogy a gyanútlan fiatal női vásárlóknak azt mondta, hogy egy adott gyógyszer (terhességi teszt vagy éppen torokfertőtlenítő) megvásárlásához érdemes egy vizsgálatot vagy allergiatesztet elvégezni,

ami aztán abból állt, hogy a gyógyszerész megkérte a vásárlót, hogy tegye szabaddá a melleit, mivel a tesztet ott tudja elvégezni, majd egy percig bámulta az áldozat mellét.

Egy esetben el is marasztalták a gyógyszerészt a hatóságok, eközben a kamarában felmentették feladatai alól, és etikai vizsgálatot is kért maga ellen; közben pedig lapunkat több nő is megkereste azzal, hogy velük is hasonló történt az adott gyógyszertárban.

Több dolog is felmerül az esettel kapcsolatban, de a cikkek alatti kommentekből úgy tűnik, hogy a közönség és a közvélemény szerint a lehető legfontosabb dolog nem az, hogy mi visz rá erre egy szakmájában és magánéletében kívülről nézve legalábbis sikeres embert, hogy ilyesmit csináljon, hanem az, hogy ugyan már milyen hülye az, aki bedől ennek a trükknek. Számolatlanul érkeztek az olyan jellegű kommentek különböző cikkeink alatt, amelyek azt firtatták, hogy az áldozatok legalábbis hiszékenyek és naívak, még inkább hülyék, hovatovább – ez a klasszikus – valamiért valójában ők maguk is akarták, hogy egy random idegen pár percig a melleiket bámulja.

Eközben viszont nem nehéz észrevenni, hogy a szóban forgó gyógyszerész éppen azt használta ki, hogy egy gyógyszertári szituáció nagyon hasonlít egy kórházi vagy rendelői szituációhoz. Itt is általában olyan egészségügyi kérdésben kérünk tanácsot adott gyógyszerek kapcsán, amelyekhez mi nem értünk, és amelyben az orvosokhoz hasonlóan felöltözött gyógyszerész szakértelmére tudunk leginkább hagyatkozni.

Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét – ez a félmondat számtalanszor elhangzik tévéreklámokban, és egy gyógyszertárba én is úgy sétálok be, hogy nem fogom megkérdőjelezni azt, amit a pult túloldalán álló szakember mond, hiszen ugyan nem orvos, de mégis eggyel több egészségügyi diplomája van, mint nekem – és miért állna érdekében, hogy átverjen?

Ezt végiggondolva nem vagyok én olyan biztos abban, hogy az áldozathibáztató kommentek íróit nem lehetett volna ilyen módon bepalizni.

Általában ha bekerülünk egy ilyen, leírva egyértelműen furcsa szituációba, nem úgy gondolkodunk, mint amikor cikket olvasunk róla. Ha az egészségünkről van szó, és ha a szakember mondja, akkor egyáltalán nem biztos, hogy időben beindulnak a vészcsengők. Főleg akkor, ha például saját kollégái előtt játssza el ezt a játékot a gyógyszerész, mint ahogy arról az egyik hölgy mesélt, akinél a férfi bepróbálkozott.

Magyarán szólva szerintem különösen súlyos visszaélést követ el bárki, aki egészségügyi területen éli ki magát ilyen módon, hiszen itt gyakran fizikailag is ki vannak vagy ki lehetnek szolgáltatva a páciensek, adott esetben pedig egyszerűen csak azáltal, hogy nem kérdőjelezik meg, amit egy szakember akár kollégái füle hallatára állít nekik. Miért is tennék? Hiszen ahogy az imént említett majdnem-áldozat is elmondta: a patikában végeznek vérnyomás- és vércukorszint-mérést, vagy éppen bőrvizsgálatot.

Ha mindezekkel szembenézünk, akkor leginkább csak arról lehet kommentelni, hogy milyen felháborító az, hogy valaki ilyen módon él vissza a betegei és vásárlói bizalmával, ezzel nem csak magának, de a szakmájának is károkat okozva.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.