Megszavazta a Fidesz a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Bazsó Bálint 2021-02-22 16:20:00
Az ellenzék meg nem. Papírforma mérkőzés a parlamentből.

Ahogyan az várható volt, a kormánypártok megszavazták a veszélyhelyzet 90. nappal történő meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. Az Országgyűlés végül 133 igen, 55 nem, 1 tartózkodással fogadta el a jogszabályt. Ahogyan az várható volt, a döntést megelőző vitában alaposan egymásnak feszültek a kormánypártok és az ellenzék.

Fidesz+Kormány: Az ellenzék oltásellenes

Kocsis Máté (Fidesz) arról beszélt, hogy mind a harmadik hullám ellen, mind az újranyitás érdekében vakcinára van szükség. Érthetetlennek nevezte az ellenzék "buta, embereket lenéző, kétszínű kettős beszédét", azt, hogy bár a parlamentben az oltás szükségességéről beszélnek, azon kívül már elbizonytalanítják az embereket, és "ütik-vágják" az újranyitásról szóló konzultációt.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

"Fejezzék be az oltásellenes kampányt, az emberélet nem politikai kérdés!"

- szólította fel az ellenzéki képviselőket Kocsis Máté.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára úgy válaszolt: a magyar baloldal oltásellenes, a magyar baloldal szerint nem kell oltás az embereknek. Idézte a Momentum szóvivőjét, aki szerint az unió tagjaként együtt kell beszerezni az oltóanyagot. Ez szerinte azt jelenti, hogy ha baloldali vezetése lenne Magyarországnak, akkor a baloldal nem tenne semmit, függetlenül attól, hogy nem jön elég oltóanyag. Miért nem akarnak segíteni a magyar embereknek? - tette fel a kérdést.
    
Hazugságnak minősítette Gyurcsány Ferenc DK-elnök kijelentését arról, hogy nem érkezett meg minden dokumentáció a kínai készítményhez.

Hollik István (KDNP) arról számolt be, hogy Magyarország élen jár az átoltottságban az Európai Unióban. Bár fontos szempont ebben az oltások iránti bizalom, azt a baloldal szerinte próbálja aláásni, bizonytalanságot keltve egyes vakcinákkal szemben. Az ellenzék tudja, hogy a kínai vagy az orosz vakcina biztonságot jelent, mégis azt javasolják az embereknek, hogy csak olyan oltást fogadjanak el, amelyet az unió is jóváhagyott - jelentette ki.

Ellenzék: A kormány hazudik és visszaél az emberek bizalmával

Ez a törvényjavaslat így egy hazugság, nem lehet megszavazni - mondta Harangozó Tamás (MSZP), aki szerint az előterjesztés célja az is, hogy "politikailag is mondja ki a parlament, hogy minden rendben volt" az előző időszakban a kormány intézkedéseivel.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Harangozó Tamás arról beszélt: az ápolók és nővérek azonnali bérrendezésére, a vakcinák transzparens és tisztességes kommunikációjára, átlátható, normális oltási tervre, a "lezárt szektorokban" dolgozók bérének 80 százalékának kifizetésére volna szükség, hozzátéve, utóbbira most nyílt meg egy egymilliárd eurós uniós alap.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt napirend előtt: kormányoldalon visszaélnek az emberek bizalmával, hiszen miközben a járványügyi intézkedések enyhítéséről indult konzultáció, Mészáros Lőrinc szállodája már nyitóbulit szervez. Hangsúlyozta: ellenzéki oldalról tavaly ugyan megszavazták a felhatalmazási törvényt, de a kormány "piszkosul" visszaélt ezzel, és a pénz 80 százalékát nem válságkezelésre, hanem saját magára költötte.    

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kifogásolta, hogy "az ország nagycsoportos miniszterelnöke" egy-másfél évtizedes idézeteket hoz fel a parlamentben érvként, miközben "válságkezelés helyett az alaptörvénnyel meg a választójogi törvénnyel szórakozgatnak" és nem tudnak ellenállni a lopásnak.

A koronavírus világjárvány elleni védekezésről szóló javaslat bizottsági jelentéseinek vitája során Szakács László (MSZP) azt mondta, hogy a kormány újra felhatalmazást kér, amit novemberben már megkapott és "láttuk, hogy mit tett vele". Elmaradtak azok az intézkedések, amelyeket az MSZP fontosnak tartott volna - közölte. Példaként említette, hogy még mindig nem fizetnek száz százalékos táppénzt azoknak, akik a koronavírus-fertőzés miatt maradnak otthon. Hozzátette, azt is kérték, hogy a kormány ne a költségeket csökkentse, hanem a kieső bevételeket pótolja.
    
A kabinet az önkormányzatoktól bevételeket vont el, eközben azonban nem felejtette el a paksi bővítést, a Budapest-Belgrád vasútvonalat, most épít MotoGP-pályát és a vadászati világkiállítás sem marad el - emelte ki.
    
A  nemzeti konzultáció kérdéseit debilnek nevező Bencsik János (független) azt kérdezte, a kabinet miért nem vállalja a kormányzással járó döntések felelősségeit és következményeit. Az ellenzéki pártokat pedig arra kérte, hogy fejezzék be az oltás elleni "nyílt, vagy burkolt" hangulatkeltést.

Mesterházy Attila (MSZP) azt mondta, hogy először az ellenzék nem támogatta a kormánynak adott felhatalmazást, másodszor azonban megszavazta azt. Az elmúlt kilencven napban azonban sok minden történt, ami egyre kevésbé tette az ellenzékiek számára vállalhatóvá ezt a felhatalmazást - közölte.
    
Arató Gergely (DK) azt mondta, az ország közös érdeke, hogy mindenki eldönthesse, hogy milyen vakcinával oltatja be magát, az emberekre kell bízni, hogy eldönthessék, melyik oltóanyagban bíznak.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi


    
Keresztes László Lóránt (LMP) kijelentette, hogy a kormányzati válság elégtelennek bizonyult, annak nyomán mély gazdasági és társadalmi krízis alakult ki. Amint a kabinet újra megkapta a felhatalmazást a rendeleti kormányzásra, újabb megszorításokat vezetett be az önkormányzatok ellen - emelte ki.

Szólj hozzá!

Krokodil nyelt le egy nyolcéves kisfiút Indonéziában

Az apja utána ugrott, de nem tudta megmenteni.

Napos idővel kezdődik a hétvége

Az északi, északnyugati szél a déli órákig még nagy területen maradhat élénk, később fokozatosan mérséklődni kezd.

Kásler Miklós felfüggesztette az egynapos műtéteket

A kórházak tehermentesítése érdekében.

Gasper Okorn: Vannak nehéz idők, amikor semmi sem megy úgy, ahogy elképzeled

A Falco edzője nem túl vidám gondolatokat osztott meg.

Felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

A közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti.

Nem értesítették a győri színházigazgatót, hogy nem ő nyerte a pályázatot

Megalázó: még csak nem is szóltak a színházat 12 éve igazgató Forgács Péternek, hogy Bakos-Kiss Gábor nyerte a pályázatot, a Facebookról értesült ő is.

Győrben és környékén is elszaporodtak az „unokázós” csalások

Erről a megyei rendőrfőkapitány beszélt az állománygyűlésen.

Hatalmas, 8,1-es erősségű földrengés rázta meg Új-Zélandot

Egyből kiadták a cunamiriadót a térségre.

Karácsony: Összeomlott a kormány oltási terve

Levélben kéri Orbánt és Káslert, hogy szervezzék meg a gyermekfelügyeletet.

Transzneműek is lehetünk az új Harry Potter-játékban

Eddig sosem látott szabadságot kapnak a játékosok.

Véglegessé vált az idei Forma-1-es versenynaptár

Március végén, Bahreinben lesz az első futam.

Hetvenévesen tojt tojást a világ legöregebb madara

Wisdom negyvenedik fiókája már ki is kelt.

Leváltják Forgács Pétert a győri színház éléről, az egyetlen nem győri jelölt nyerte a pályázatot

A határon túli színházakkal kapcsolatot építeni kívánó Bakos-Kiss Gábor lesz a Győri Nemzeti Színház új igazgatója.

Nemény András gyorsan teszteltette magát, amikor kiderült, hogy Dobrev Klára koronavírusos lett

Az Európai Parlament alelnöke kedden járt Szombathelyen, a polgármesterrel is találkozott.

75 koronavírusos beteg van jelenleg Sárváron

Rajtuk kívül 394 fő áll járványügyi megfigyelés alatt.

Az ellenzék szerint összeomlott a kormány járványkezelése

"Mi a bánat folyik itt? Mit csinál Orbán Viktor?" - többek között ezek a kérdések is elhangzottak.

Sárváron is felborult az oltás menetrendje

AstraZenecával oltottak volna a hétvégén, ez most csúszni fog.

Legjobb rendezés és legjobb mellékszereplő - két díjat is magyar filmek nyertek a Berlinalén

A Természetes fény és a Rengeteg - Mindenhol látlak című film is bekerült a díjazottak közé.

Orbán aláírta, de vajon mikor tudjuk meg, hogy mit?

Miközben a fél ország a Magyar Közlöny honlapján kattintgat lelkesen, aközben a magyar kormány és miniszterelnök saját Facebook-oldalával van elfoglalva.

van még itt cikk a témában: