LMP: 100 százalékos táppénz járjon a tanároknak és gyermekeiket ápoló szülőknek is!

Székely Zoárd 2021-02-19 11:03:00
Egyest adnak Kásler Miklósnak hozzáértésből és emberségből.

Az LMP harmadszor is benyújtotta határozati javaslatát, hogy az oktatási dolgozókat illesse meg a 100%-os táppénz és a rendszeres tesztelés, a szülőket pedig a 100 százalékos gyermekápolási táppénz.

Ennek kapcsán az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési képviselője és Ungár Péter, az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője, amit változtatás nélkül közlünk:

A felelős minisztériumi dolgozók úgy látszik, jó ideje helyettesítés nélküli betegszabadságon vannak, pedig a köznevelésbeli járványkezelés gyermekbetegségei valós odafigyelést igényelnének. A kormány továbbra is tagadja, hogy az intézmények fertőzési gócpontok lennének, ezért semmilyen érdemi járványügyi intézkedést nem hoz rájuk vonatkozóan. Ha beismernék ezek létjogosultságát, elismernék azt is, hogy hatástalanok a gazdaságvédelmi intézkedések, és csak elszórjuk az EU-s milliárdokat. 

Kásler Miklósnak egyest adunk hozzáértésből és emberségből, hiszen már lassan fél éve megígérte, hogy mindenki megkapja a 100% táppénzt, aki a munkahelyén kapta el a fertőzést, de érdemben semmit sem tett ezért. A Pedagógusok Szakszervezetének országos felmérése szerint a dolgozók csupán 19%-a kapta meg az ígért összeget a koronavírus-járvány hazai megjelenése óta.

Az LMP azt is el akarja érni, hogy valóban minden család egyformán számítson, egyformán fontos legyen. Szerintünk ezért kulcsfontosságú, hogy a gyermekükkel fertőzés miatt otthon maradni kényszerülő szülők a táppénz teljes mértékével megegyező gyermekápolási táppénzt kapjanak, ha karanténköteles, vagy igazoltan fertőzött gyermekkel vannak otthon. A jelenlegi szabályok mellett sajnos a munkavállalók könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy sem bérre, sem egyéb ellátásra nem lesznek jogosultak, a járvány miatt pedig különösen nehéz helyzetben vannak azok a csoportok, amelyekre eddig is nagy gondoskodási teher hárult a családon belül. 

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, nagy port kavart az oktatási intézmények dolgozóinak tesztelése: mivel semmiféle iránymutatást nem kaptak arról, hogy miként kell eljárni pozitív eredmények esetén, sok esetben egy pozitívra tesztelt tanárt csak hazaküldenek, majd mindenféle kontaktkutatás nélkül üzemel tovább az intézmény. A táppénzt csak két részletben tudja kifizetni az állam, a tanárokon kívül viszont rengeteg egyéb munkatárs is dolgozhat az iskolákban, ők egyszerűen el lettek felejtve.

PDSZ: A tanárok tesztelése csak politikai színjáték, időhúzás

Semmiféle iránymutatás nem érkezett az intézményekhez, fenntartókhoz, hogy miként kell eljárni pozitív eredmények esetén. Így sok esetben egy pozitívra tesztelt tanárt csak hazaküldik, majd mindenféle kontaktkutatás nélkül üzemel tovább az intézmény. A táppénzt csak két részletben tudja kifizetni az állam, a tanárokon kívül viszont rengeteg egyéb munkatárs is dolgozhat az iskolákban, ők egyszerűen el lettek felejtve.

Ennek ellenére a kormány úgy kommunikált, mintha minden rendben lenne, holott láthatóan elmaradtak a hatékony és gyors járványügyi intézkedések, ennek köszönhetően alig találunk olyan oktatási intézményt az országban, ahol nem ütötte fel a fejét a fertőzés. A PDSZ hiába könyörgött a kormánynak, hogy zárjon be minden létesítményt és csak az átfogó tesztelés után nyissanak újra, nem teljesült a kérésük.

Később a PDSZ kérvényezte, hogy kapjanak 100 százalékos táppénzt azok a tanárok, akik az iskolákban kapták el a koronavírus fertőzést, valamint egyszerűsítse a kormány a táppénz igénylésének folyamatát, hogy a dolgozók és családjaik ne egzisztenciális félelemként éljék meg a tesztelést.

PDSZ: Milliárdokat spórol az állam azzal, hogy a covidos tanárok nem kapják meg a teljes fizetésüket

Kapjanak 100%-os táppénzt azok a tanárok, akik az iskolákban kapták el a koronavírus fertőzést - többek között ezt követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Legutóbb december negyedikén, nyílt levélben kérte a kormányt a szervezet arra, hogy azonnal egyszerűsítsék a 100%-os táppénz igénylésének - ahogy a PDSZ fogalmaz - borzalmasan bürokratikus folyamatát, hogy a dolgozók és családjaik ne egzisztenciális félelemként éljék meg a tesztelést.

 

Szólj hozzá!

Krokodil nyelt le egy nyolcéves kisfiút Indonéziában

Az apja utána ugrott, de nem tudta megmenteni.

Napos idővel kezdődik a hétvége

Az északi, északnyugati szél a déli órákig még nagy területen maradhat élénk, később fokozatosan mérséklődni kezd.

Kásler Miklós felfüggesztette az egynapos műtéteket

A kórházak tehermentesítése érdekében.

Gasper Okorn: Vannak nehéz idők, amikor semmi sem megy úgy, ahogy elképzeled

A Falco edzője nem túl vidám gondolatokat osztott meg.

Felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

A közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti.

Nem értesítették a győri színházigazgatót, hogy nem ő nyerte a pályázatot

Megalázó: még csak nem is szóltak a színházat 12 éve igazgató Forgács Péternek, hogy Bakos-Kiss Gábor nyerte a pályázatot, a Facebookról értesült ő is.

Győrben és környékén is elszaporodtak az „unokázós” csalások

Erről a megyei rendőrfőkapitány beszélt az állománygyűlésen.

Hatalmas, 8,1-es erősségű földrengés rázta meg Új-Zélandot

Egyből kiadták a cunamiriadót a térségre.

Karácsony: Összeomlott a kormány oltási terve

Levélben kéri Orbánt és Káslert, hogy szervezzék meg a gyermekfelügyeletet.

Transzneműek is lehetünk az új Harry Potter-játékban

Eddig sosem látott szabadságot kapnak a játékosok.

Véglegessé vált az idei Forma-1-es versenynaptár

Március végén, Bahreinben lesz az első futam.

Hetvenévesen tojt tojást a világ legöregebb madara

Wisdom negyvenedik fiókája már ki is kelt.

Leváltják Forgács Pétert a győri színház éléről, az egyetlen nem győri jelölt nyerte a pályázatot

A határon túli színházakkal kapcsolatot építeni kívánó Bakos-Kiss Gábor lesz a Győri Nemzeti Színház új igazgatója.

Nemény András gyorsan teszteltette magát, amikor kiderült, hogy Dobrev Klára koronavírusos lett

Az Európai Parlament alelnöke kedden járt Szombathelyen, a polgármesterrel is találkozott.

75 koronavírusos beteg van jelenleg Sárváron

Rajtuk kívül 394 fő áll járványügyi megfigyelés alatt.

Az ellenzék szerint összeomlott a kormány járványkezelése

"Mi a bánat folyik itt? Mit csinál Orbán Viktor?" - többek között ezek a kérdések is elhangzottak.

Sárváron is felborult az oltás menetrendje

AstraZenecával oltottak volna a hétvégén, ez most csúszni fog.

Legjobb rendezés és legjobb mellékszereplő - két díjat is magyar filmek nyertek a Berlinalén

A Természetes fény és a Rengeteg - Mindenhol látlak című film is bekerült a díjazottak közé.

Orbán aláírta, de vajon mikor tudjuk meg, hogy mit?

Miközben a fél ország a Magyar Közlöny honlapján kattintgat lelkesen, aközben a magyar kormány és miniszterelnök saját Facebook-oldalával van elfoglalva.

van még itt cikk a témában: