Tényleg a földgáz, vagy valójában a kőolaj kitermelése a cél Őriszentpéter mellett?

Nagy Donát 2021-02-18 19:09:00
Egy nemrég közzétett tanulmány nagy port kavart az Őrségben élők és az Őrségbe pihenni járók között, akik petíciót is indítottak a tervezett építkezés ellen. De miért más a helyzet, mint a meglévő szénhidrogén kutaknál? Interjúnk Farnadi Péterrel és Szalai Lászlóval.

Mi folyik itt Őriszentpéteren?

Farnadi Péter: A 80-as, 90-es években több etapban is volt itt földgázkutatás és fúrás, majd kút létesítés, ezek közül pedig több a mai napig üzemel. Ami nagyon fontos, hogy a jelenlegi történet másnak tűnik, legalábbis a beadott dokumentumok alapján. Ugyanis most nem földgázt keresnek, hanem kőolajat. És a földgázkúttal szemben a kőolajkút nagyságrendekkel fájdalmasabb történet. Bár a földgázkút és a csőhálózat kiépítése 2-3 hónapon keresztül határértéket meghaladóan zajjal és füsttel jár, de maga az üzemelése az csendes, kvázi csak egy kisebb ipari létesítmény van a helyszínen. Kőolajkút esetén ez egész más, ennek folyamatos a zajterhelése, hisz a szivattyúzáshoz dízel motorokat használnak, aminek a füstgáz emissziója is jelentős.

Ez az, amitől a legjobban félünk.

Maga a létesítési fázis is sokakat ellehetetlenít, mivel itt szinte mindenki vendégházakból, ökoturizmusból él, és hogy a covid után még két - három hónapos kiesés legyen, az hatalmas érvágás lenne. Viszont ha tényleg kőolajkutat fúrnak, és ilyen jellegű ipari létesítmény kerül ide, akkor az gyakorlatilag a halálos ítélet itt szinte mindenkire, akik a turizmusból élnek a környéken, ami csak a galambosszeren tucatnyi családot jelent, Őriszentpéteren közel hatvanat.

Árkon, bokron, szénhidrogénen át

Elsőként írtunk a közvetlenül Őriszentpéter mellé tervezett szénhidrogén kútról, amelyről később több helyi és országos lap is említést tett. Az eset kapcsán helyi lakosok petíciót indítottak, de az önkormányzat is kijelentette: nem látnának szívesen egy újabb ipari létesítményt a település határán. Mind a Galambosszeren lakókkal, mind Őriszentpéter polgármesterével leültünk a beruházás kapcsán - az interjúkat hamarosan közzé is tesszük.

Miért lenne zavaró a létesítmény számotokra?

Farnadi Péter: Mi azért költöztünk ide tizenévvel ezelőtt, de vannak, akik huszonévvel ezelőtt, mert itt csend van, béke és nyugalom. Erre építettük fel az életünket, a házainkat, a családjainkat, és később a vállalkozásainkat is, hisz sokunk megélhetése az ökoturizmuson alapszik. Sokaknak ez az egyetlen bevételi forrása. Azok a vendégek, akik az Őrségbe látogatnak, hasonlóan hozzánk a csendet és a nyugalmat keresik, és nem az ipari létesítményeket, a zajt és a füstgáz emissziót. Ha ez megvalósulna, az életünk, a megélhetésünk ellehetetlenül, ingatlanjain elértéktelenedne. Felfoghatatlan, hogy egyáltalán a gondolata felmerülhet ennek.

Honnan szereztetek tudomást a tervezett beruházásról?

Farnadi Péter: A polgármester kiküldött a szerieknek egy levelet, amiben értesítette a lakosságot a tervezett szénhidrogénfúrásról. De a polgármester a szénhidrogén kifejezést használja, csak úgy, mint a Nemzeti Park a sajtónak adott nyilatkozataiban. Mivel a környéken csak gázkutak voltak eddig, sokak nem kapcsoltak, hogy itt sokkal nagyobb lehet a baj.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Most akkor ez földgáz, vagy kőolaj kitermelés lesz?

Farnadi Péter: Mi is csak abból a dokumentumból tudunk tájékozódni, amit a MOL konzorciuma a Vas Megyei Kormányhivatalhoz beadott, s ami letölthető annak honlapjáról. A hatástanulmányban végig szénhidrogénről ír, de néhány dolog árulkodó: A várható termelvényként nyersolajat, kevés kísérőgázt és rétegvizet említ. A másik, hogy a hatástanulmány zajemisszióra vonatkozó részében azt írják, hogy a telepítés során ugyanannyi zajhatás várható, mint a működés során, azaz az elkövetkezendő évtizedekben. De a konzorcium teaor száma is beszédes: kőolaj kitermelés...

Az egyik lapban a Nemzeti Park azt nyilatkozta, hogy "a földgáz kitermelés nem ördögtől való egy nemzeti parkban". Attól félünk hogy valamilyen okból a ködösítés megy, mert ha úgy tudja a széles közvélemény, hogy itt földgázat keresnek, ami csak három hónap szörnyűség, meg egy kis ipari létesítmény az Őrség lankái között, az még relatív elviselhető. És véletlenül találnak majd kőolajat, akkor meg azt mondják majd, hogy azt azért már nem hagyják ott. Onnantól kezdve már sokkal nehezebb lesz tenni ellene.

Ti mit tudtok jelenleg tenni a nyugalmatok érdekében?

Farnadi Péter: Szeretnénk, ha a petíció minél szélesebb körhöz eljutna, és sikerülne azt is kinyomozni, hogy itt valóban ködösítésről van-e szó, vagy pedig valamelyik anyag félreérthető, esetleg félretájékoztatták a Nemzeti Parkot. A következő lépés az lesz, hogy a Kormányhivatalhoz is eljuttatjuk a tiltakozásunkat.

Kompenzációt ajánlott-e bárki is nektek a zajszennyezés miatt?

Farnadi Péter: Még nem ajánlott, de szerintem nem is tartunk ebben a fázisban. De nem is lehet cél ez. Ha itt kőolaj kifejtés lesz, nincs az a kompenzáció, amit az életünk munkáját, azt, hogy mi felépítettünk ide az otthonunk, az életünk, a megélhetésünket újra tudná máshol indítani.

Szalai László: Ami furcsa, hogy egyelőre csak ez a hatástanulmány van, ami kiterjed például a gőték lelki életére, de az, hogy itt emberek élnek, és ők ebből élnek, arra nem terjed ki.

Farnadi Péter: Mi nem látunk gazdasági hatástanulmányt, meg az emberek életére vonatkozó hatástanulmányt se, csak és kizárólag az élővilágra vonatkozóan. És még egy fontos dolog van, maga a hatástanulmány is a határérték feletti zajterheléssel számol, és azt írja, hogy a működés alatt is határérték felett lesz a zajterhelés. Ami azt gondolom, hogy alapvető emberi jogainkba is ütközik.

A hatástanulmány szerint a létesítés megkezdése előtt zaj határérték alóli felmentést kell kérni az engedélyesnek.

Farnadi Péter: Igen, de nem tudjuk, hogy ezt a külön engedélyt kitől kell kérniük, és hogy minket egyáltalán megkérdeznek-e ebben. Mi egész biztosan nem engedélyezzük. Csak kérdés, hogy nekünk van-e lehetőségünk itt a visszautasításra ezen a ponton.

Szalai László: A zajterhelés is tehát azt mutatja, hogy itt nem földgázkút lesz, hiszen azt ismerjük. De azt írják, a kitermelés alatt is ugyanaz lesz a zaj, mint az építés fázisában.

 

Látványban mire számítotok?

Farnadi Péter: Itt megint az a kérdés, hogy földgázkút vagy kőolajkút lesz. A földgázkút is csúnya, hatalmas lebetonozott felület, rajta egy csőhálózat, ormótlanul belerondít a szép őrségi tájképbe. Az, hogy egymás mellett ilyen több ipari létesítmény van az, az önmagában is nehezen tolerálható. De ha tényleg kőolajkút épül, az magasabb is lesz, és egy folyamatosan mozgó, himbás feje lesz. Az aztán végleg nem a védett őrségi tájba illő. Mindezt úgy, hogy amikor a nemzeti park építési engedélyeket ad ki, akkor nagyon kötött szabályokat ad, előírja hogy milyen legyen az ablakoknak a mérete, aránya. Ilyen részletekbe is belemegy. Ugyanakkor viszont áldását adná egy ilyen létesítményre. Ez számunkra teljességgel értelmezhetetlen!

Szalai László: Végtére is, mi szeretnénk tisztán látni, hogy egyáltalán mi várható.

Farnadi Péter: Minket egyedül a polgármester értesített a tervezetről, a vélelmezési határidőhöz nagyon közel. A nemzeti park azt nyilatkozta a Vas Népének, hogy már tavaly év vége óta folyik az egyeztetés. Földgázkútról. De minket nem értesített senki, se a nemzeti park, se a MOL [beruházó]. Az önkormányzat szerint viszont őket sem értesítette senki.

A környéken ez hány embert érint megközelítőleg?

Farnadi Péter: Itt a szeren nagyjából 30-at, Őriszentpéteren sok százat…

Szalai László: Igen, de ha az Őrségbe látogató vendégeket is beleszámoljuk, akkor ennél is jóval többet.

Szólj hozzá!

7269 új fertőzött van, elhunyt 146 beteg

751-en vannak lélegeztetőgépen.

Az osztrák posta környezetkímélő autókra vált

Kétezer hidrogénüzemű teherautó állítanak forgalomba.

Krokodil nyelt le egy nyolcéves kisfiút Indonéziában

Az apja utána ugrott, de nem tudta megmenteni.

Napos idővel kezdődik a hétvége

Az északi, északnyugati szél a déli órákig még nagy területen maradhat élénk, később fokozatosan mérséklődni kezd.

Kásler Miklós felfüggesztette az egynapos műtéteket

A kórházak tehermentesítése érdekében.

Gasper Okorn: Vannak nehéz idők, amikor semmi sem megy úgy, ahogy elképzeled

A Falco edzője nem túl vidám gondolatokat osztott meg.

Felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

A közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti.

Nem értesítették a győri színházigazgatót, hogy nem ő nyerte a pályázatot

Megalázó: még csak nem is szóltak a színházat 12 éve igazgató Forgács Péternek, hogy Bakos-Kiss Gábor nyerte a pályázatot, a Facebookról értesült ő is.

Győrben és környékén is elszaporodtak az „unokázós” csalások

Erről a megyei rendőrfőkapitány beszélt az állománygyűlésen.

Hatalmas, 8,1-es erősségű földrengés rázta meg Új-Zélandot

Egyből kiadták a cunamiriadót a térségre.

Karácsony: Összeomlott a kormány oltási terve

Levélben kéri Orbánt és Káslert, hogy szervezzék meg a gyermekfelügyeletet.

Transzneműek is lehetünk az új Harry Potter-játékban

Eddig sosem látott szabadságot kapnak a játékosok.

Véglegessé vált az idei Forma-1-es versenynaptár

Március végén, Bahreinben lesz az első futam.

Hetvenévesen tojt tojást a világ legöregebb madara

Wisdom negyvenedik fiókája már ki is kelt.

Leváltják Forgács Pétert a győri színház éléről, az egyetlen nem győri jelölt nyerte a pályázatot

A határon túli színházakkal kapcsolatot építeni kívánó Bakos-Kiss Gábor lesz a Győri Nemzeti Színház új igazgatója.

Nemény András gyorsan teszteltette magát, amikor kiderült, hogy Dobrev Klára koronavírusos lett

Az Európai Parlament alelnöke kedden járt Szombathelyen, a polgármesterrel is találkozott.

75 koronavírusos beteg van jelenleg Sárváron

Rajtuk kívül 394 fő áll járványügyi megfigyelés alatt.

Az ellenzék szerint összeomlott a kormány járványkezelése

"Mi a bánat folyik itt? Mit csinál Orbán Viktor?" - többek között ezek a kérdések is elhangzottak.

Sárváron is felborult az oltás menetrendje

AstraZenecával oltottak volna a hétvégén, ez most csúszni fog.

van még itt cikk a témában:

Nem! Szombathelyen nem lehet avart égetni

A veszélyhelyzet ideje alatt az önkormányzatok külön dönthetnek arról, hogy engedélyezik-e az égetést. Szombathelyen továbbra sem engedélyezett a tüzelni.

Ma van a vadvilág világnapja

2013-ban az ENSZ Közgyűlése március 3-át a vadvilág világnapjává nyilvánította.