Szemünk előtt zajlik a kerékpáros forradalom

Bazsó Bálint 2021-01-12 08:35:00
A fővárosban még sohasem mértek ilyen sok biciklist, mint idén, ráadásul télen sem hagyott alább a lendület. Kösz, koronavírus!

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15%-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. Soha nem mértek ennyi embert, 2020-ban összesen 2 millió 771 ezer 710 kerékpározót számoltak ezeken az útvonalakon. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a fővárosi kerékpárforgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő eredmény – derül ki a Magyar Kerékpárosklub által kiadott adatokból

Olyannyira felfutott a kerékpározás a fővárosban, hogy még télen is többen kerékpároztak, mint egy évvel korábban: az adatok szerint  a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek. 

Eszerint arányaiban decemberben nőtt legjobban a biciklis forgalom az előző év azonos hónapjához képest, helyenként 29% és 95% közti emelkedést produkálva.

Így adta vissza a járvány a gyalogosoknak és a bringásoknak a világ városait

Bár legtöbbször csak a budapesti nagykörút bringasávjáról esett szó itthon, a helyzet az, hogy a járvány alatt nem csak Magyarországon, de szerte a világon tért hódított a kerékpározás, amire az önkormányzatok a legtöbb helyen úgy reagáltak, hogy először időlegesen, a legtöbb helyen pedig már permanensen gyalogos- és kerékpárosbaráttá tettek számos utcát az autók és a parkolóhelyek rovására - derül ki a Guardian összefoglalójából.

Továbbra is a budai rakparti bicikliút a legnépszerűbb útvonal, ahol 2020-ban számoltak először 1 milliónál több kerékpározót. A növekedés nyertese 2019-hez képest viszont a Csepelre vezető Weiss Manfréd út kerékpárútja. Ez utóbbi azonban nemcsak a koronavírus számlájára írható: Az Atlétikai Stadion közúti kapcsolatának kiépítése miatt ugyanis a csepeli HÉV vonalat is leállították. A munkálatok viszont csúsznak, ezzel pedig a városrész kiemelkedően fontos kötöttpályás kapcsolatát használók kénytelenek átszállni és pótlóbuszozni. Ez természetesen azzal járt – ahogyan a 3-as metró felújításával is – hogy sokan kerülve a zsúfolt(tá tett) tömegközlekedést, inkább kerékpárra ülnek.

A Kerékpárosklub szerint a növekedést ezek mellett az is okozhatta, hogy sokan ismerhették fel: a kerékpáron elkerülhetők a dugók és parkolóhelyeket sem kell keresni.

Sokakat a Kerékpárosklub javaslatára kialakított új kerékpársávok és a rakparti korzó ültethetett biciklire.

"Ezt bizonyítja reprezentatív kutatásunk, mely szerint a budapestiek többsége szívesen kerékpározik, ha ezt kijelölt biciklisávok, utak teszik vonzóbbá"

– írják a lapunkhoz eljuttatott közleményükben, egyben kiemelték: az adatok nagy lakossági igényt mutatnak a kerékpározás iránt, ezért szerintük érdemes lenne folytatni a kerékpársávok fejlesztését, mert így olcsón és gyorsan lehet egészségesebb környezetet teremteni.

Így mérik a forgalmat

Budapesten jelenleg öt helyen mérik a kerékpáros forgalmat: a Bem rakparton, az Árpád hídnál, a Múzeum körúton, a Hungária körúton, valamint a már említett Weiss Manfréd úton, de ezeken kívül a főváros útfenntartó cége, a Budapest Közút is üzemeltet számlálókat.

Ugyanakkor a növekedés nem a koronavírussal indult: már januárban is 28 százalékkal több kerékpározót mért az öt darab BKK-s számláló, mint 2019 januárjában.

A közlekedési forma jellegéből fakadóan erősen függ az időjárástól: így az esős és hűvös 2020-as október esetében csökkenést mértek 2019-hez képest, ám a többi hónapban minden hónapban nőtt az össz kerékpáros forgalom - írják.

A legnagyobb növekedést decemberben mérték, mintegy 61 százalékkal többen tekertek az év utolsó hónapjában 2019-hez képest – írják a közleményükben. 

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Győzelemmel kezdte az egyiptomi világbajnokságot a férfi kéziválogatott

Zöld-foki Köztársaság kipiálva, vasárnap Uruguay következik.

Tűz volt egy sárvári lakásban

A város hivatásos tűzoltói eloltották a lángokat.

Török sztárcsapathoz igazolt a válogatott focista, Szalai Attila

Másfél év után távozik a ciprusi Apollon Limasszoltól.

Terrortámadással és a Parlament lerohanásával fenyegetőzött, letartóztatásban marad

A hajléktalan férfi többször állt már pszichiátriai kezelés alatt.

Nagy Feró 75: Új dallal készült a Fatal Error

A szombathelyi gitárossal, Joós Bencével felálló együttes is szülinapi bulit tart.

Az ADOM Diákmozgalom többek között az javasolja, idén se legyen szóbeli érettségi

Emellett még hat javaslatuk van az érettségi vizsgák kapcsán.

Ausztriát is jelentősen érintheti a brit vírusmutáció

Az országban 70-100 gyanús esetet találtak a napokban.

Így fog kinézni a Keleti pályaudvar utascentruma, ha elkészül

Bár, mint korábbi cikkünkben leírtuk, ez teljes pályaudvar-felújításnak aligha nevezhető.

Közeledik a választás, „napirendre került” a 82-es út új győri bevezető szakaszának tervezése

Elkezdtek foglalkozni vele, de az út megépítésére még sok évet kell várni.

Trump még gyorsan belerúgott a Xiaomiba

Elnökségének utolsó napjaiban feketelistára tette a népszerű techcéget.

Operatív törzs: túl jól haladnak az oltások Magyarországon

Megtartják februárban a központi írásbeli felvételiket.

Új erőnléti edző érkezett az Egis Körmendhez

Saša Ogrizović helyett Jure Muršec érkezett a vasi csapathoz.

A gyermekeket bármikor zaklathatják az interneten

A szakértők szerint a szülők feladata lenne a helyzet kezelése.

van még itt cikk a témában: