Zalaegerszegen gyártják majd a Hiúzokat

Bazsó Bálint 2020-09-10 12:38:28
A Rheinmetallal együttműködve, a gyártóüzemen túl, egy a Lynxek és off road járművek tesztelésére alkalmas tesztkörnyezetet is kialakítanak a ZalaZone járműipari tesztpályán - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Zalaegerszegen csütörtökön.

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, a Magyar Honvédség több mint kétmilliárd euró értékű modernizációs program keretében 218 Lynx KF41 harcjárművet  kap, ebből 172-öt Magyarországon állítanak elő.

A világ egyik legkorszerűbb gyalogsági harcjárművét kapja a Magyar Honvédség

Lynx gyalogsági harcjárműveket kap a Magyar Honvédség, ezzel Magyarország a NATO-kötelezettségeinek tesz eleget - közölte a beszerzés előkészítését koordináló védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár titkársága szerdán. Közleményük szerint a Rheinmetall Lynx harcjárművek beszerzéséről szóló szerződést szerdán írta alá Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka és Armin Papperger, a német hadiipari vállalat igazgatótanácsának elnöke Budapesten.

Palkovics László a ZalaZone Járműipari Tesztpályán tartott rendezvényen Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel közösen jelentette be, hogy mintegy 60 milliárd forintos beruházással épül meg a harcjárműveket gyártó üzem és 20 hektáros területen tesztpályát is kialakítanak mellé. A termelés 2023-tól indul el, a világ egyik legmodernebb hadiüzeme a beszállítókkal együtt mintegy 500 embert foglalkoztat, és a gyártáson kívül fejlesztéssel is foglalkoznak majd - tette hozzá.

Az innovációs és technológiai miniszter kifejtette: nem ez az első eset, hogy a hagyományos magyar-német együttműködésben egy közös projekt innovációs elemmel is bővül. A zalaegerszegi vegyesvállalat jelentősége ugyanakkor abban van, hogy a magyar haderőfejlesztési program legnagyobb értékű beszerzése révén a Magyar Honvédséget az új üzemben készülő harcjárművekkel látják el.

Rheinmetall Lynx KF41 - Rheinmetall unveils the Lynx KF41 next generation combat vehicle

At Eurosatory 2018 Rheinmetall presents its new Lynx KF41 infantry fighting vehicle (IFV) to the international public for the first time. Highly survivable, ...

Benkő Tibor honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a biztonsági helyzet és környezet rendkívül gyorsan, élesen, sokszor kiszámíthatatlanul változik, a kormánynak és a katonáknak látniuk kell, hogy milyen feladat és felelősség hárul rájuk Magyarország és a magyar emberek békéjének megóvása érdekében. Az elmúlt évtizedekben a környezetünkben kialakult helyzet rendkívül sok kihívást rejt, ezért felkészültnek kell lenni, a honvédelmi és haderőfejlesztési program ezt a célt szolgálja.

A program nemcsak a technikai eszközök megvásárlásáról szól, hanem a hadiipar megteremtéséről, a kutatás-fejlesztés, a foglalkoztatás biztosításáról is. A harcjárművek beszerzésével 17 éves lemaradást pótolnak a magyar katonák, mert a honvédségnek 2003-ig voltak páncélozott szállító harcjárművei, de azokat akkor kivonták az önjáró lövegekkel együtt, most ezt kell újra megteremteni.

Maróth Gáspár, a Miniszterelnökség védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosa arra emlékeztetett, hogy éppen száz éve hozták létre Magyarországon a haditechnikai intézetet, de a második világháború, majd a rendszerváltás után a hadiipari kutatás padlóra került.

Hozzátette, hogy a szomszédos országokban is magasabb volt a hadiipar fejlettségi szintje, de sikerült a világban olyan partnereket találni, amelyekkel megteremtették a feltételeket. A Zalaegerszegre került harcjárműgyártásért is több ország állt sorba - sokkal nagyobb reményekkel, mint mi - végül a nemzetközi ipar számára is mértékadó beruházás itt valósulhat meg.

Nem ez az első hadiipari gyár az országban, a versenytársak szerint is hasonlóan magas szintű a Kiskunfélegyházán elindított fegyvergyártás. További tervek is vannak, a hadiipar vonzza magával az egyéb kutatási-fejlesztési területeket, más iparágak is számtalan technológiai fejlesztést innen vesznek át - jelezte a kormánybiztos.

Armin Papperger, a Rehintemall AG igazgatótanácsának elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon rendkívül magas színvonalú munkakörülményeket tapasztaltak, és rendkívül szoros és pontos együttműködést a kormányzat és az ipari szereplők között. A zalaegerszegi gyárral Magyarország nagyon erős taggá válik a NATO-ban, a világ legfejlettebb technológiája kerül ide.

A Rheinmetallnak Zalában épül fel a 142. gyártóüzeme, ami a védelmi iparban a legkorszerűbb lesz. Olyan elektronikákat tartalmazó platformokat gyártanak, amelyekben meghatározó a mesterséges intelligencia, a digitális és a robottechnika - fogalmazott a német cégvezető.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.