Fotó: Ugytudjuk.hu

VIDEÓ - Disco módra váltottak a Szombathelyen 1,4 milliárd forintért lecserélt LED-es kandeláberek

Farkas Bazsi
2019. május 13. hétfő, 07:09
Máris elromlottak volna?

Február közéleti történése volt Szombathelyen, hogy elindult a közvilágítás cseréje. Az 1,4 milliárd forintból megvalósuló cserét egy lízing keretében hajtja végre a város. Vagyis a K&H Bank fizeti ki a lámpák LED-es cseréjét, majd Szombathely 12 év alatt ezt visszafizeti neki. A tartozás fedezete a lámpák üzemeltetésén megspórolt összeg. Mivel a LED üzemeltetése olcsóbb, mint a hagyományos lámpatest, így a rezsin megmaradó összeg megy a banknak hiteltörlesztésre. 

 

A csere már az első pillanatban komoly közéleti vitát váltott ki, mivel a lakók arra panaszkodtak, hogy a pontfényként üzemelő LED kevesebb fényt ad, mint a régi izzók. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester később azt mondta, a lakosság segítségét kérik, és aki úgy látja, hogy nála gondok vannak a világítással, az jelezze ezt a kátyúvonalon.

 

Voltak olyan vélemények is, hogy ha a lámpák teljesítményét megnövelik a fényerő érdekében, akkor ugyan annyiba fog kerülni az üzemeltetés, mint korábban, így veszélybe kerül a lízing visszafizetése.

 

Mások azt is nehezményezték, hogy a munkát végül a NER közeli Roneko Kft. végzi el

 

Hogy milyen lett a város egészében lecserélt közvilágítás egyelőre nem tudni, mivel a munka még jelenleg is folyik. Olvasónk tegnap este készített felvételéből azonban az látszik, hogy a belvárosban, a Mártírok terén kicserélt lámpák nem voltak hosszú életűek. A LED máris meghibásodott. 

 

Máris gond van az 1,4 milliárdért cserélt LED-es közvilágítással Szombathelyen

Nem volt hosszú életű a csere

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás