Veszélyhelyzet után válsághelyzet: hogyan változik az életünk?

Vágvölgyi Bálint 2020-06-24 14:08:00
A TASZ szerint a rendkívüli jogrend ugyan véget ért, de mi nem pihenünk, mert az élet nem tért vissza a járvány előtt megszokott rendbe.

A koronavírus miatt kihirdetett rendkívüli jogrend alatt meghozott szabályok és intézkedések sokszor a legkevésbé sem voltak átláthatók és egyértelműek – több mint kétezer alkalommal kértetek tőlünk jogsegélyt és 240 000-szer nyitottátok meg folyamatosan frissített tájékoztató oldalunkat, ahol megválaszoltuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket. A rendkívüli jogrend ugyan véget ért, de mi nem pihenünk, mert az élet nem tért vissza a járvány előtt megszokott rendbe – írja a TASZ.

Június 18-án lefújták a veszélyhelyzetet, de egészségügyi válsághelyzetet léptettek életbe. Vagyis az enyhítések mellett maradtak különleges szabályok – ezekről továbbra is olvashattok a tasz.hu/koronavirus oldalon, megerősített jogsegélyszolgálatunk is várja a kérdéseiteket.

Kijárási korlátozások már nincsenek és számos ponton szabadabbá válik az életünk: járhatunk moziba, kinyitnak a könyvtárak és ötszáz főig rendezvényeket, koncerteket is lehet tartani – akár zárt helyszínen is. A 65 éven felüliek nem túl népszerű bevásárlási idősávja megszűnt: kortól függetlenül egész nap lehet boltba, gyógyszertárba menni.

A maszkviselés (vagy legalábbis az arc eltakarása akár sállal vagy kendővel) viszont kötelező egyes esetekben: viselni kell a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, a vendéglátóhelyek zárt helyiségeiben pedig az eladóknak. A hatévesnél kisebb gyerekre nem kell maszkot adni.

Az országhatárt újra át lehet lépni, és ha uniós államból vagy Szerbiából térünk haza, karanténba sem kell vonulnunk. Javasoljuk, hogy mielőtt külföldre utaznál, tájékozódj a Külügyminisztérium honlapján a célországra vonatkozó aktuális tudnivalókról.

Vannak esetek, amikor továbbra is elrendelnek karantént – ilyen például, ha valaki megbetegedett a koronavírustól, de az állapota nem indokolja a kórházi kezelést. A rendőri ellenőrzést mobilapplikációval is kiválthatjuk, amely szelfik készítésével és a helyadataink továbbításával igazolja, hogy nem szegtük meg a szabályokat.

A bölcsődék, óvodák nyitva lehetnek; az iskolákban viszont már elkezdődött a nyári szünet, bár június 26-ig még kell felügyeletet biztosítani annak, aki kéri. Mehetnek viszont a gyerekek nyári táborba, akár ott alvással is – a táboroztatásra eleve szigorú szabályok vannak, így a koronavírus miatt nem szabtak külön feltételeket.

A veszélyhelyzetre vonatkozó munkajogi szabályok július elsejéig érvényesek, utána a korábbi szabályok állnak vissza. Július másodikától a rendszeres otthoni munkavégzés, vagyis a home office már csak távmunkaszerződéssel lehetséges!

Az egészségügyi dolgozók, orvosok munkáját most az egészségügyi válsághelyzet szabályai határozzák meg. Továbbra is megvan a lehetőség arra, hogy az egészségügyi dolgozókat kirendeljék, vagyis olyan egészségügyi intézményben kötelezzék munkavégzésre, amely a válsághelyzet felszámolásában vesz részt. A rájuk vonatkozó külföldre utazási tilalom azonban megszűnt.

A TASZ számos információt gyűjtött még össze tájékoztató oldalukon egyebek mellett a karantén részletes szabályairól vagy a szülőkre, szociális területen dolgozókra, fogyatékossággal élő emberekre vonatkozó tudnivalókról.

Címlapfotó: Pivarnyik Balázs / TASZ

Szólj hozzá!

LMP: Örökre be kell tiltani a glifozát gyomirtót

Az LMP országgyűlési javaslatban kezdeményezi, hogy a gyomirtószert tiltsák be, amint lejár 2022 végéig szóló engedélye.

Koronavírus: két új fertőzött, egy új áldozat Magyarországon

140 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.

Az autós biztosítója fogja kifizetni a szombathelyi Liget utcában összetört hídkorlátot

A sofőr bejelentette a károkozást az önkormányzatnál, de még nem tudni, mennyibe fog fájni az új korlát.

Tévhit, hogy egy kutyaév hét emberivel egyenlő

Különböző korú labradorokat vizsgáltak a tudósok.

Pars Krisztián az olimpiai döntőben gondolkodik

Térdsérülését követően már fájdalommentesen tud edzeni az atléta.

Vonat és autó ütközött össze Ikrényben

A tűzoltók feszítővágóval avatkoznak be.

Még Conchita Wurst is feltűnik a Netflix Eurovíziós Dalfesztiválról szóló filmjében

Az év eddigi legnagyobb meglepetése lett a streaming óriás Eurovíziót kiparodizáló vígjátékában.

Visszavonul a Quimby frontembere

A zenekar 2021-ben tér vissza.

"Rasszista hal" - fújták Koppenhága Kis Hableány szobrára

Az elmúlt száz évben többször is megrongálták a szobrot, a Black Lives Matter tüntetők sem mentek el mellette szó nélkül.

Szűk családi körben búcsúztak el Benedek Tibortól

A férfi vízilabda Magyar Kupa döntője előtt pályafutása legszebb pillanataival emlékeznek a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóra.

A magyar dalszerzők 762 millió forint jogdíjat kaptak 2019-ben

A Csókkirályt játszották el legtöbbször élőben tavaly.

Újabb szerződéshosszabbítások a Szombathelyi Haladásban

Bosnjak Predrag, Holdampf Gergő és Medgyes Zoltán meghosszabbította kontraktusát, Németh Zoltán személyében erőnléti edző csatlakozott együttesünkhöz.

4 órás erekciót okozott egy idős férfinek a koronavírus

A vírus egy ritka tünetét fedezhették fel Franciaországban.

van még itt cikk a témában: