Veszélyhelyzet után válsághelyzet: hogyan változik az életünk?

Vágvölgyi Bálint 2020-06-24 14:08:00
A TASZ szerint a rendkívüli jogrend ugyan véget ért, de mi nem pihenünk, mert az élet nem tért vissza a járvány előtt megszokott rendbe.

A koronavírus miatt kihirdetett rendkívüli jogrend alatt meghozott szabályok és intézkedések sokszor a legkevésbé sem voltak átláthatók és egyértelműek – több mint kétezer alkalommal kértetek tőlünk jogsegélyt és 240 000-szer nyitottátok meg folyamatosan frissített tájékoztató oldalunkat, ahol megválaszoltuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket. A rendkívüli jogrend ugyan véget ért, de mi nem pihenünk, mert az élet nem tért vissza a járvány előtt megszokott rendbe – írja a TASZ.

Június 18-án lefújták a veszélyhelyzetet, de egészségügyi válsághelyzetet léptettek életbe. Vagyis az enyhítések mellett maradtak különleges szabályok – ezekről továbbra is olvashattok a tasz.hu/koronavirus oldalon, megerősített jogsegélyszolgálatunk is várja a kérdéseiteket.

Kijárási korlátozások már nincsenek és számos ponton szabadabbá válik az életünk: járhatunk moziba, kinyitnak a könyvtárak és ötszáz főig rendezvényeket, koncerteket is lehet tartani – akár zárt helyszínen is. A 65 éven felüliek nem túl népszerű bevásárlási idősávja megszűnt: kortól függetlenül egész nap lehet boltba, gyógyszertárba menni.

A maszkviselés (vagy legalábbis az arc eltakarása akár sállal vagy kendővel) viszont kötelező egyes esetekben: viselni kell a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, a vendéglátóhelyek zárt helyiségeiben pedig az eladóknak. A hatévesnél kisebb gyerekre nem kell maszkot adni.

Az országhatárt újra át lehet lépni, és ha uniós államból vagy Szerbiából térünk haza, karanténba sem kell vonulnunk. Javasoljuk, hogy mielőtt külföldre utaznál, tájékozódj a Külügyminisztérium honlapján a célországra vonatkozó aktuális tudnivalókról.

Vannak esetek, amikor továbbra is elrendelnek karantént – ilyen például, ha valaki megbetegedett a koronavírustól, de az állapota nem indokolja a kórházi kezelést. A rendőri ellenőrzést mobilapplikációval is kiválthatjuk, amely szelfik készítésével és a helyadataink továbbításával igazolja, hogy nem szegtük meg a szabályokat.

A bölcsődék, óvodák nyitva lehetnek; az iskolákban viszont már elkezdődött a nyári szünet, bár június 26-ig még kell felügyeletet biztosítani annak, aki kéri. Mehetnek viszont a gyerekek nyári táborba, akár ott alvással is – a táboroztatásra eleve szigorú szabályok vannak, így a koronavírus miatt nem szabtak külön feltételeket.

A veszélyhelyzetre vonatkozó munkajogi szabályok július elsejéig érvényesek, utána a korábbi szabályok állnak vissza. Július másodikától a rendszeres otthoni munkavégzés, vagyis a home office már csak távmunkaszerződéssel lehetséges!

Az egészségügyi dolgozók, orvosok munkáját most az egészségügyi válsághelyzet szabályai határozzák meg. Továbbra is megvan a lehetőség arra, hogy az egészségügyi dolgozókat kirendeljék, vagyis olyan egészségügyi intézményben kötelezzék munkavégzésre, amely a válsághelyzet felszámolásában vesz részt. A rájuk vonatkozó külföldre utazási tilalom azonban megszűnt.

A TASZ számos információt gyűjtött még össze tájékoztató oldalukon egyebek mellett a karantén részletes szabályairól vagy a szülőkre, szociális területen dolgozókra, fogyatékossággal élő emberekre vonatkozó tudnivalókról.

Címlapfotó: Pivarnyik Balázs / TASZ

Szólj hozzá!

Több tucat hawaii bébipolipot lőttek az űrbe a kutatók

Az állatok jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson úszkálnak.

Ungár Péter: Azok ellen küzdjük, akik megosztanak minket, ne egymással!

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője arról ír, hogy ha a homofóbokat kioktatjuk és becsméreljük nem lesz kevesebb belőlük.

Tavaly nyáron hétszer is a rendőrség helikoptereivel repdesett Szijjártó Péter

Azt viszont nem akarják elárulni, mennyibe is kerültek a magyar adófizetőknek a külügyminiszter útjai.

Ugyan a szivárványos arénát nem engedte, de a logóját megváltoztatta az UEFA

Közben a szövetség kiáll amellett, hogy politikai tett lenne, ha engednének a petíciónak.

Lezárták a szombathelyi Romkert passzázst

Itt úgyse jutsz ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁT!

Vasárnap kezdődik a Győri Reneszánsz és Barokk Hét programsorozata

A koncertekre és az előadásokra kell majd védettségi igazolvány.

A burgenlandiak is beoltathatják magukat hazánkban

Még magyar állampolgárnak sem kell hozzá lenniük.

Benzineskannák, festékes dobozok, ablakmosó - gyakorlatilag bármit beledobálnak a Gyöngyösbe

Egy, a hódok által kidöntött faág mutatta meg, milyen sok szemetet és veszélyes hulladékot dobálnak bele a patakba.

Kiírtotta a családját egy 20 éves férfi

Tettének oka egyelőre ismeretlen.

Fokozódik a hőség, délutánra akár 40 fok is lehet

Pénteken viszont hidegfront várható.

Átadták a soproni Lőver uszodát

14 milliárd forint kormányzati támogatásból húzták fel az új épületet.

van még itt cikk a témában: