Grafika: Vágvölgyi Bálint

Végtelen profizmus: a szombathelyi önkormányzat nem távolíttatott el egy GSM állomást, ezért nem tudnak nekiállni a Víztorony felújításának

Farkas Bazsi
2019. július 11. csütörtök, 08:00
Lelkes civilek merre vagytok?

Április 16-án  adták át a szombathelyi városvezetők a Víztorony körüli területet, munkaterületnek. 500 millió forintot kapott Szombathely az Európai Uniótól, hogy rendbe tegye a régóta elhanyagolt és mára már funkcióját veszített épületet. Lassan 3 hónap telt el, ám a munkagépek, és a szakemberek még mindig nem jelentek meg, de még csak kordont sem állítottak, hogy a munkaterületről távol tartsák az embereket. 

 

A felújítás miatt a KRESZ park sem nyitott ki. Igaz, hogy a területre be lehet sétálni, de a kerékpár-, és gokartkölcsönző zárva van. A közbeszerzést elnyert Homlok Építőipari Zrt-hez fordultunk, hogy megtudjuk, miért nem álltak még mindig neki az építkezésnek. A cégtől a következő választ kaptuk:

 

A Szombathely „Víztorony turisztikai fejlesztése” nevű projekt munkaterületének átadás-átvétele 2019. április 16-án valóban megtörtént, ugyanakkor társaságunk egyelőre nem tudta elkezdeni a  szerződésben vállalt rekonstrukciós munkálatokat az épületben.

 

A munkakezdés elhúzódásának oka egy, az épületben található GSM állomás és a hozzá tartozó szerelvények áthelyezésének elmaradása, mely akadályozza az épület felújítási munkáinak elkezdését, illetve a munkálatok kivitelezési szerződés szerinti végrehajtását. A GSM állomás áthelyezése előfeltétele a felújítási munka tényleges megkezdésének, mely munka elvégzése a szerződés alapján

 

a megrendelő kötelezettsége.

 

Amint a Megrendelő az akadályt elhárította, a Homlok Zrt. megkezdi a kivitelezési munkálatokat. Megjegyezzük, hogy a KRESZ park lezárva     nincs, a szombathelyi gyerekek és családok használják is ezt a területet. 

 

A Homlok Építő Zrt. szándéka a munka mielőbbi megkezdése, illetve a rekonstrukció szerződés szerinti megvalósítása annak érdekében, hogy a város 2020-ra régi pompájában visszakaphassa az  emblematikus épületet.

 

A kérdés már csak az, hogy a szombathelyi önkormányzat tud e arról, hogy neki itt még dolga van, vagyis a GSM állomást át kell helyezni. Pár nappal ezelőtt ugyanis a nyugat.hu kérdezte meg Szombathely jegyzőjét, hogy miért nem álltak neki még mindig a munkának a Víztoronynál, amire a jegyző azt válaszolta, hogy:

 

Az építés előkészítése, és a munkák ütemezése a kivitelező kompetenciája. 

 

Vagyis a válaszból azt lehet sejteni, hogy a város karba tett kézzel arra vár, hogy a Víztorony felújítása elkészüljön. 

 

A felújított Víztornyot 2020 áprilisában kell átadnia a kivitelezőnek. 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás