Vasárnap költözik a szombathelyi zsibi

ugytudjuk.hu 2020-03-07 14:02:00
A zsibvásár nem csak üzlet, hangulat is.

Minden változik, még a zsibvásár, népszerűbb nevén a zsibi is. Pár évtizede még a könyvek, lemezek, asztali lámpák, hangszórók, szexlapok (persze, szigorúan pult aló) domináltak, aztán jött a digitális világ. Csillogó kütyük, mobilok, ledek, ami csak belefér. Azért még akad könyv, sőt bakelit lemez is. Ez a színes forgatag most vasárnap elköltözik a szombathelyi Vásárcsarnok II. épületéből, legalább 1 esztendőre.


Sétafika a szombathelyi zsibin, amolyan búcsúféle. Külön világ ez a maga struktúrájával, figuráival, írott és íratlan szabályaival. Az írott szabályok nyilvánvalók, az íratlanok meg fejben vannak. Hosszú az a lista, mit nem szabad árusítani, mit kell kerülni, mennyibe kerül egy-egy asztal és így tovább. Bár sokat változott a világ, azért a múlt relikviái még jócskán jelen vannak. Egyik helyen rézdömping látható, benne gyertyatartók, vasalók, kanalak, kilincsek, díszek, torzók. „Volt Horthy-fej is", int egy árus, jelezve, változik a kereslet. „A Lenin már az osztrákoknak sem kell, annyi ment el belőle. Sztálint keresik, akad pár darab, de most a Horthy a menő".  Kádár van? – kérdezzük. A férfi hüledezik: „Tényleg, azt még nem keresték..."


Másutt könyvek, folyóiratok halmokban. Egy csiszolt harapófogó mellett hever Herczeg Ferenc Új Idők című lapja, odébb Thomas Mann és Tandori Dezső kacsint egymásra. Mario egy dobozt varázsol elénk, abban pedig kincsek lapulnak. „Ezt nézzék, csak lejátszó kell hozzá", int és pörgeti a gyűjteményt. Igazi LP-k, bakelit nagylemezek! Kovács Kati, az NDK-beli Pudis, az ottani Omega és egy csúcs, Máté Péter. „Úgy várom, jössz e már", ugrik be a zseniális énekes-zeneszerző egyik népszerű dala. Az ember önkéntelenül is ritmust dobol a borítón. De máris itt a következő darab, Gyere babám ki a kertbe – magyarnóta gyűjtemény. Éppen csak a Dankó Pista rádiója hiányzik hozzá.


Még a könyvek: a 2 forintos Olcsó könyvtár sorozat nívós darabjai, egy ország művelődött általa. Most is ráférne. A lapok sárgák már, de akad jobb példány is „Ötszáz forint négy darab, viheted is pajtás". Ok, visszük. Ez egy ilyen nap, andalgós, búcsús, beeső fényekkel. Na, itt egy igazán jó fogás: 1956-os cikkgyűjtemény a rendszerváltás tájékról. Benne a vidéki sajtó (megyei napilapok) számos cikke, befotózva. Ez is ötszáz, alku nincs. Naná. Ötezret is megérne. A Pudis és a Máté LP is bevételezve, nem karcos, lejátszható.

Nem zár be a Szombathelyi Vásárcsarnok a felújítás idején sem

Nagy Donát Persze néhány árus ideiglenesen máshol kínálja majd a portékáját, cserébe egy év múlva sokkal szebb lesz az egész piac. A szombathelyi piac kálváriája 2016-ban kezdődött. Az akkor még fideszes városvezetés azzal reklámozta magát, hogy hamarosan zöld tetős, modern, minden igényt kielégítő piac épülettel gazdagodik majd a város.


Körülnézve valamiféle nosztalgia fogja el az embert. A nyüzsgő, lüktető tömeg már nem sokáig jellemzi ezt a placcot. Ugyanis itt kezdik el március közepén a piac felújítását. A zsibire nem annyira, de az épületre rá is fér. Masszív és hideg beton a talapzat, lehet itt télen keményen edzeni. De ez sem új, hiszen a zsibi már több évtizedes intézmény, ugyanitt. Egy időben a vámos-rendőr razziák tárgya is volt. De ez a korszak hamar elmúlt, a határozott vezetésnek köszönhetően. A simlisek, rosszban sántikálók már az elején kikoptak, majd sikerült lefülelni a zsebtolvajokat is. A lényeg, hogy aki ezen a pályán játszott és játszik, betartja a játékszabályokat.


Az évek során a zsibi kitermelte a maga meghatározó személyiségeit is. Közte azt a nemrég elhuny férfiút, akitől nem lehetett lehetetlent kérni. Árult ávós bőrkabátot, német katonasisakot, bőrkorbácsot, a híres-hírhedt ötvenhatos Fehér könyvet, amit kértek és amit, jó szimata révén, a hagyatékokból értően kimentett. Az sem volt piskóta, amikor egy ismert helyi, közéleti személyiség magas állami kitüntetését dobta placcra – ennyit ért a medál az utódoknak.


A mostani zsibi persze nem az utolsó a „kettesben", hiszen majd visszatér. De mint tudjuk, ugyanabba a folyóba kétszer nem léphetünk. Egy év múlva veletek ugyanitt, búcsúzhatnánk, s bár ez hosszú idő, azért a múlt emlékei nem vesznek el. Legföljebb átalakulnak.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.