Változott a benzin és a gázolaj összetétele a magyar kutakon

Nagy Donát 2020-11-14 18:26:00
Most nem az etanollal variáltak.

A szabályozás szerint november 15-én a magyar töltőállomásoknak át kell állnia a téli szabvány szerinti üzemanyagokra, ezekkel hidegebb időben is garantáltan működni fognak a járművek, mezőgazdasági gépek. Ám 2020 újabb szempontból rendhagyó év, hiszen a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatai a tavaszi nehézségek nyomán már a 15-i határidő előtt átálltak a téli üzemanyagokra. Grád Ottó főtitkár a Pénzcentrum megkeresésére elmagyarázta, pontosan miben is változik a benzin és a gázolaj összetétele télen, és az is kideült, kinek érdemes prémium üzemanyagot tankolnia.

Ugyanis nem ugyanolyan összetételű benzin, illetve gázolaj kerül a töltőállomásokra télen, mint nyáron.

A jelenlegi szabályozás szerint május elsején és november 15-étől változtatnak az üzemanyagok összetételein. Ennek kapcsán Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára elmondta, hogy a gázolaj esetében kiemelten fontos szerepe van az átállásnak:

Egyetlen kritikus paraméter van, amit a téli-nyári váltásra előír a szabvány: ez a hidegszűrhetőségi határhőmérséklet, ami azt mutatja meg, hogy mi az a hőmérsékleti érték, amelynél már olyan mértékben lecsökken a gázolaj szűrhetősége (a parafin kiválása miatt), hogy az üzemanyagszűrőn már nem tud átmenni. Végső soron ez azt eredményezi, hogy nem indul be az autó.

Mint azt a szakember ismertette: a téli időszakban egy hidegindíthatóságot javító adalékot adnak a gázolajhoz, így a határhőmérséklet eléri a szabványban előírt -20 Celsius-fokot. A nyári minőségben egyébként -5 Celsius-fok ez a határérték, úgyhogy akkor sem kell aggódni, ha a váltás előtti időszakban esetleg már hidegebb idő lenne.

Grád Ottó elmondta, hogy akkor sincsen különösebb baj, ha valaki a tankban maradt nyári gázolajra már a téli keverékből tankol.

Fotó: Pixabay

A nyári gázolaj is -5 Celsius-fokig hatékony, úgyhogy, ha téli gázolajjal keverjük, akkor csupán annyi történik, hogy az a tank gázolaj nem -20 fokig fogja bírni a hidegindítást, hanem valamivel magasabb hőmérséklet lesz a határértéke - ez a keverék függvényében változhat, de a hazai hőmérsékleti értékeket megfigyelve nem jelent semmilyen kockázatot.

Kinek éri meg a drágább prémium üzemanyag?

Ezeket az üzemanyagokat akkor szoktuk javasolni, ha valaki olyan helyre megy, ahol éjszaka tudhatóan -20 fok alá is lecsökkenhet a hőmérséklet - például síeléskor érdemes prémium gázolajat tankolni

- vázolta Grád Ottó, aki szerint a tavaszi kockázatok, illetve nehézségek nyomán a MÁSZ tagvállalatai idén korábban kezdték meg az átállást a téli szabványértékeknek megfelelő üzemanyagokra. Így a november 15-i határidőtől függetlenül a legtöbb MÁSZ-os töltőállomáson már a téli szabványnak megfelelő gázolajat lehet tankolni.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.